Työ ja raha 25.04.2017 Päivitetty 13.08.2019

Näin saat rahat riittämään äitiyslomalla: 10 vinkkiä

Monen perheen talouteen tulee iso lovi, kun äiti jää äitiyslomalle. Menot pitää suunnitella entistä tarkemmin, mutta kaikesta kivasta ei tarvitse toki luopua. Lue Marttaliiton neuvot, joilla rahat saa riittämään.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Äitiyslomalle jääminen merkitsee usein suurta muutosta rahatilanteeseen, ja moni miettii, miten perheen rahat riittävät kaikkeen. Hyvään arkeen tarvitaan ehkä entistä enemmän kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä.

Näillä Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori Katariina Juurikkalan vinkeillä saat rahat riittämään.

1. Jakakaa menot ja kotityöt tasapuolisesti

Lasta kotona hoitavalla ei ole samanlaista mahdollisuutta osallistua perheen menoihin kuin työssä käyvällä. Toisaalta kotivanhempi hoitaa usein suuremman osan kotitöistä ja vastaa lasten päiväohjelmasta.

On tärkeää keskustella siitä, miten kulut ja kotityöt hoidetaan tasapuolisesti ja molempia tyydyttävällä tavalla. Asiasta kannattaa keskustella jo ennakkoon miettien samalla, miten muuttuvassa rahatilanteessa tullaan pärjäämään.

2. Suunnitelkaa viikon ruoat kerralla

Perheen ruokakustannukset kasvavat nopeasti, jos tulevia ruokia ei mietitä ennakkoon. Kun suunnittelee ruokalistan kerralla koko viikoksi, säästyy myös aikaa, kun ei tarvitse pyörähtää joka ilta ostoksille lähikauppaan.

Nälkäisenä tulee tehtyä hätäisempiä valintoja kuin silloin, jos käydään perheen kanssa yhdessä isommilla ostoksilla etukäteen laaditun ostoslistan kanssa. Suunnitelmallisuus on tärkeää lapsiperheissä siksikin, että ruokaa on oltava säännöllisesti tarjolla.

3. Tehkää ruokaa pakkaseen

Ruokaa kannattaa valmistaa isompi määrä kerralla ja laittaa osa siitä pakkaseen. Etenkin laatikkoruokia voi helposti tehdä isoja määriä samalla kertaa. Niitä voi sitten pakastaa rasioihin valmiiksi annoksiksi.

Samaa ruokaa voi syödä monena päivänä ja tuunata välissä vähän.

Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä

4. Itse tehden edullisempaa

Pienilläkin tuloilla voi edelleen syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Edullisimmaksi tulee kokkaaminen ja leipominen itse peruselintarvikkeilla. Tavallinen perusruokakin voi olla maukasta, eikä pöytään aina tarvita erikoisuuksia: esimerkiksi liha- tai kalakeitto ovat riittoisia.

Kokeile myös vaikkapa Ruoka.fi:n ohjetta broileririsotto äidille ja vauvalleMarttaliiton sivuilta löytyy myös runsaasti maistuvia kotiruokareseptejä.

Yksittäispakattuja valmisruokia kannattaa välttää, sillä ne kasvattavat ruokalaskua nopeasti. Jos jokainen perheestä syö oman mikroaterian, ruokailun kustannukset nousevat helposti suuriksi.

Tuleva äiti, näin varaudut tulojen tippumiseen

5. Vihreää pöytään satokauden mukaan

Ruokia kannattaa suunnitella myös satokauden mukaan. Vihanneksia ja juureksia kannattaa ostaa sen mukaan, mitä on juuri sillä hetkellä edullisesti saatavilla. Esimerkiksi salaatit ovat kesällä parhaimmillaan, samoin marjat, joita kannattaisi myös pakastaa mahdollisuuksien mukaan. Marjoja ja sieniä kannattaa kerätä loppukesästä ja alkusyksystä itse, jos siihen on mahdollisuus. Esimerkiksi kotimaiset vadelmat ovat talvella kaupasta ostettuna varsin kalliita.

Perunat, porkkanat ja muut juurekset ovat edullisimmillaan satokaudella loppukesästä ja alkusyksystä.

Vihanneksia, juureksia ja marjoja voi myös viljellä ja kasvattaa itse. Kasvattamiseen ei tarvita suurta perunamaata, vaan satoa voi saada pienemmiltäkin viljelyksiltä. Omalle parvekkeelle voi helposti laittaa kasvamaan salaattia, tomaattia ja yrttejä.

Näin tienaat rahaa lastenvaatteilla Facebookissa

6. Tehkää itse kasvissoseet vauvalle

Soseiden valmistaminen itse tulee edullisemmaksi kuin niiden ostaminen kaupasta. Itse tehtyä kasvissosetta saa nelisen purkkia yhden kaupasta ostetun sosepurkin hinnalla. Myös liha- ja kalasoseet kannattaa valmistaa itse, sillä niitä saa itse tehden kuusi purkkia yhden kaupasta ostetun hinnalla.

Samasta padasta voi tehdä ruoan koko perheelle valmistamalla vauvalle ensin pienen määrän sosetta maustamattomana ja ottamalla sen muusta ruoasta erilleen. Loppuruoasta voi tehdä sosekeiton ja lisätä sekaan mausteita ja ruokakermaa, jolloin samalla vaivalla valmistuu päivän lounas koko perheelle.

On hyvä, että vauva tottuu mahdollisimman varhain kotiruoan makuun. Sosetta kannattaa valmistaa suurempi määrä kerralla ja pakastaa sitä pieniin purkkeihin tai jääpalamuotteihin.

7. Vauvanvaatteiden kierrätys kannattaa

Vauvanvaatteet kannattaa hankkia käytettyinä kirpputoreilta ja Facebookin nettikirppiksiltä. Niiden käyttöikä on sen verran lyhyt, että ne ovat usein hyvässä kunnossa vielä muutaman käyttökierroksen jälkeen.

Jos perheessä on useampia lapsia, vaatteet kannattaa kierrättää sisarukselta toiselle tai säästää ainakin ne vaatteet, jotka sopivat jo pian seuraavalle lapselle.

8. Ostakaa vain todelliseen tarpeeseen

Vauvantarvikkeet ovat valtava bisnes, ja sekaan mahtuu taatusti jotain, mitä ei välttämättä oikeasti tarvitse. Kannattaakin kysellä ennakkoon ystäviltä ja tuttavilta, joilla on jo lapsia, mitä vauvan kanssa oikeasti tarvitsee.

Yltäkylläisyys on tämän hetken trendi, mutta loppujen lopuksi vauva ei tarvitse kovinkaan monta erilaista tavaraa tai lelua. Todellinen tarve ja hyöty kannattaa aina miettiä tarkkaan.

9. Kilpailuttakaa säännölliset menot

Asuminen on ruoan ohella lapsiperheen isoimpia rahareikiä. Vuokran suuruuteen ei voi välttämättä itse vaikuttaa, mutta muut säännölliset menot, kuten sähkölaskut, vakuutukset ja puhelinliittymät, kannattaa kilpailuttaa. Sen avulla voi saada yllättävän paljon säästöä aikaan. Puolen vuoden tarjoukset kannattaakin poimia ja hyödyntää, jottei päädy maksamaan turhasta.

10. Seuratkaa taloutta, niin rahaa riittää kivoihin asioihin

Perheen kesken kannattaa miettiä, mihin asioihin kiinteiden pakollisten menojen jälkeen halutaan panostaa. Kaikesta kivasta ei tarvitse luopua. Välillä voi käydä kahvilla ulkona, kunhan menoja suunnittelee etukäteen. Omaa talouttaan on hyvä seurata tiliotteiden avulla, jotta tietää, mihin rahat menevät. Tarkastelemalla menoja muutaman kuukauden ajan näkee jo hyvin, mihin rahat menevät ja voi miettiä, mistä voisi mahdollisesti jatkossa nipistää.

9 säästövinkkiä perhelomalle – näin säästät jopa tuhansia euroja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X