Huomasitko, mikä yhdistää Suomen rakastetuimpia etunimiä? 5 tämän hetken nimitrendiä

Vuoden 2019 suosituimmista tyttöjen nimistä moni viittaa luontoon. Sekä tyttöjen että poikien nimissä pehmeät nimet ovat suosiossa.

Teksti Johanna Jantunen
Kuvat iStock
Vuonna 2019 oli suosittua antaa nimi, joka oli suosikki myös 1900-luvun alussa.

Lasten suosituimmat etunimet vuonna 2019 olivat Aino ja Leo. Digi- ja väestötietoviraston julkaisemalta suosituimpien nimien listalta on pääteltävissä myös, millaisia ovat nykyajan trendinimet.

Poimimme viisi havaintoa vuoden 2019 suosikkinimistä. Nämä ovat tämän hetken nimitrendit:

1.  E-alkuiset nimet jyräävät, myös A:lla alkavat suosiossa

E-kirjaimella alkavat nimet ovat nyt ylivoimaisesti suosituimpia. Poikien suosituimman 10 suomenkielisen etunimen joukkoon pääsivät Elias (2. suosituin etunimi), Eino (4.) ja Eeli (6.)

Tyttöjen suomenkielisistä nimistä top 10 -listalle pääsivät Eevi (4. suosituin etunimi), Ellen (8.), Emilia (9.) ja Ella (10.)

Myös ruotsinkielisten nimien joukossa E-alkuiset nimet ovat vahvoilla. Tytöillä top 10 -listalle mahtuivat Emma (2.), Ellen (4.), Ebba (5.) ja Ella (10.), ja pojilla Emil (1.), Edvin (5.) ja Elias (9.).

Myös A:lla alkavat etunimet ovat tykättyjä. Tyttöjen kaksi kaikkein suosituinta etunimeä vuonna 2019 olivat Aino ja Aada. Lisäksi suosittuja ovat Aava, Alma, Amanda, Alina ja Anni. Poikien listalla A:lla alkavia nimiä top 50 -listalla ovat Aatos, Alvar, Aapo, Aaron ja Aaro.

Ruotsinkielisiä nimisuosikkeja puolestaan olivat tytöillä muun muassa Alva, Alma ja Amanda ja pojilla Anton, Adrian ja Alexander.

3. Lapsille annettaan pehmeitä nimiä

Aino, Aada, Ellen, Leo, Eeli, Noel… Vuoden 2019 suosituimmat suomenkieliset lasten etunimet kuulostavat korvaan pehmeiltä. R-kirjain löytyy 10 suosituimmasta tytön ja pojan nimestä vain yhdestä, Oliverista, joka oli vuonna 2019 kolmanneksi suosituin pojan nimi.

2. 1900-luvun alun nimet ovat nyt suosittuja

Leo-nimeä, joka oli vuoden 2019 suosituin pojan nimi, on annettu Suomessa eniten 1920- ja 1930-luvuilla. Vuoden 2019 suosituin tytön nimi eli Aino puolestaan on ollut nimisuosikki vuosina 1900-1919.

Vuoden 2019 kymmenen suosituimman tytön nimen joukkoon kuuluvat Helmi ja Sofia ovat myös olleet suosiossa 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Poikien nimistä Einoa ja Väinöä on annettu eniten vuosina 1900-1919.

4. Moni vauva saa nykyään 3 nimeä

Lapsille on edelleen yleisintä antaa kaksi nimeä, mutta hyvin moni vauva saa myös nykyään kolmirimpsuisen nimen. Vuonna 2019 lapsista 48 % sai kaksi nimeä ja 43 % kolme nimeä.

Neljä etunimeä annettiin alle prosentille eli 392 vauvalle. Seitsemän vauvaa sai vielä useamman nimen, mikä on erikoista, sillä nimilain mukaan etunimiä saa olla enintään neljä.

Yhden etunimen sai vuonna 2019 kahdeksan prosenttia lapsista.

5. Luontoon viittaavat nimet tytöillä suosittuja

Tyttöjen suosituimmista nimistä moni viittaa jollain tavalla luontoon. Esimerkiksi Lilja, Helmi, Isla, Aava, Pihla, Hilla ja Lumi löytyvät vuoden 2019 suosituimpien nimien joukosta.

Lue myös: Aamuruskosta Zelinaan – näitä nimiä ei vuosi sitten näkynyt! Uudet nimet tytöille ja pojille

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä