Hymyiletkö, kun kohtaat jossain vauvan? 8 tapaa olla päivän supersankari pikkuihmiselle

Vauvan päivänä aikuinenkin saa käyttäytyä poikkeuksellisen rakastettavasti.

Teksti Tiina Länkinen
Kuvat iStock
Kohtasitpa vauvan lounaspaikassa tai kauppakeskuksessa, on ihanaa kuulla kannustavia sanoja tuntemattomilta.

Tänään perjantaina 27. syyskuuta on vauvan päivä. Sen tavoitteena on vauvaystävällisempi Suomi.

1. Toivota siis hyvää vauvan päivää!

Päivän päätapahtuma on Helsingissä keskustakirjasto Oodissa puhujinaan muun muassa piispa Teemu Laajasalo, kirjailija Helmi Kekkonen sekä lapsiperheasioihin perehtyneitä tutkijoita. Myös muualla maassa vauvan päivä näkyy esimerkiksi leikkipuistoissa ja kirjastoissa.

Vauvan päivänä muistutetaan päättäjiä siitä, että pienimmät otetaan huomioon valmistelussa ja suunnittelussa eri tavoin – esteettömänä pääsynä, asenteina ja turvallisuutena. Vauvan päivä järjestetään nyt kolmatta kertaa.

2. Jos vauva itkee vaunuissaan, hymyile hänelle.

Seisotko ruuhkabussissa ahdistuneena, kun jonkun vauva karjuu keuhkojensa voimalla vierelläsi? Yksi keino saa usein hänet mykistymään – hymyile vauvalle. Itkukriisissä uppo-oudon ihmisen katsekontakti ja ystävällisyys on monta kertaa pelastanut koko bussilastillisen matkanteon.

Mikä parasta: Kun itkun alhosta rämpinyt vauva hymyilee sinulle takaisin, parempaa palkintoa on hankala edes kuvitella.

3. Sinun roskasi on vauvan ihmeellinen aarre.

Tuttu kuvio: Kahvilan syöttötuolissa kiemurtelee pikkuihminen, joka on menettänyt mielenkiintonsa ruokaan. Puoliväliin pullaansa ehtinyt äiti näyttää siltä, että lisäkäsiä tarvitsisi pikaisesti kasvattaa kolme.

Ojenna vauvalle kahvikonvehdistasi jäänyt kiiltävä, ihanasti rapiseva kääre. Vai jäikö tarjottimellesi kuitti, josta taittelisi puolessa minuutissa minilennokin?

4. Kutsu vauva kylään.

Yksi vauvan päivän tavoitteista on saavuttaa asenneilmapiiri, jossa vauvat ovat toivottuja vieraita työpaikoilla ja erilaisissa julkisissa tiloissa. Vaikuta vallitsevaan vauvakulttuuriin kutsumalla vauva (vanhempineen) vierailulle.

Sinulle voi olla itsestäänselvää, että lapsen saanut ystäväsi on tervetullut vaikka vaunuja lykäten. Ei kuitenkaan ole mitenkään harvinaista, että lapsen saanut olettaa, että ystävyys vaatii kahdenkeskistä näkemistä ja stressaa lapsenhoitoa yhteisen illanvieton ajaksi. Kysy siis selväsanaisesti sekä ystävääsi että pikkutulokasta kylään, kun ehdotat kaveritapaamista!

5. Ota syliin.

On vierastavia vauvoja, jotka protestoivat itkulla vieraita sylejä. Suuri osa vauvoista on kuitenkin vallan tyytyväisiä uusilla käsivarsilla.

Tarjoudu pitelemään tuttua vauvaa. Saat kiitokseksi suurten silmien viattoman tuijotuksen ja vauvan vanhemmilta ikuisen kiitollisuuden karmaa niistä hetkistä, kun kädet ovat tovin ajan vapaat.

6. Osallistu kysymysmerkkiin.

Vauvan päivänä aikuiset ja vauvat asettuvat kysymysmerkin muotoiseen muodostelmaan Helsingin Kansalaistorille.

Tempaus on päättäjille osoitettu kysymys: mitä konkreettisia toimenpiteitä tämä hallitus tekee vauvojen hyväksi? Ihmismuodostelmaan voi seisahtua vauvan kanssa tai ilman.

Syksyn aikana hallitus on ainakin ilmoittanut, että yksinhuoltajien ja vähintään nelilapsisten perheiden lapsilisiin tulee 10 euron korotukset.

7. Ota teistä yhteiskuva.

Kun vauva kasvaa, hän saa nähdä pikkulapsena ja koululaisena moneen kertaan vanhempiensa otokset vauva-ajalta. Ota silti talteen itsellesi vauvakuva sinusta ja hänestä. Sille voi tulla erityistä merkitystä.

Kun jaat vauva-ajan kuvan vuosien päästä kouluikäiselle synttärisankarille, teko kertoo paljon. Sinä olet ollut hänen elämässään pienenpienestä pitäen ja olet arvostanut yhteyttänne niin paljon, että olet pitänyt tallessa tämän kuvamuiston vuosikausia, tätä hetkeä ja tätä päivää varten.

8. Iloitse siitä, että näet vauvoja liikkeellä.

Harva vanhempi välttyy täysin ajatukselta, ettei jaksa poistua kotoa vauvasäätämään ihmisten ilmoille. Ajatukseen liittyy toki pukemista, riisumista, äheltämistä ja hullunluovaa ruokahuoltoa, mutta paljon myös ulkoa tulevaa painetta.

Kohtasitpa vauvan lounaspaikassa, bussipysäkillä tai kauppakeskuksessa, on ihanaa kuulla positiivisia sanoja tuntemattomilta. Tänään on hyvä päivä todeta pienelle vaunupötköttelijälle: onpa mukavaa tavata näin veikeä tyyppi!

Lue myös: Vauvan päivän verkkosivut

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä