Imetys ja vauvan ruoka 25.11.2015 Päivitetty 06.09.2021

10 parasta arkiruokaa: näitä Suomi syö

Tätä arkiruokaa kodeissamme syödään. Ota talteen helpot ja herkulliset reseptit.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Mirva Kakko / Otavamedia, OM-arkisto

1. Liha-makaronilaatikko

makaronilaatikko300200 g makaronia
vettä + suolaa
1 sipuli
300 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
Munamaito:
3 munaa
6 dl maitoa
suolaa

Keitä makaronit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.

Kuori ja hienonna sipuli. Lisää jauheliha pienissä erissä pinnoitettuun paistinpannuun ja paista se kauniin väriseksi. Lisää sipuli jauhelihan joukkoon ruskistumaan. Mausta jauheliha maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

Kaada puolet makaroneista voideltuun uunivuokaan. Lisää jauheliha-sipuliseos ja levitä sen päälle loput makaronit.

Sekoita munat ja maito keskenään. Mausta munamaito maun mukaan suolalla ja kaada muiden aineiden päälle vuokaan.

Paista laatikkoa 175 asteen lämmössä noin tunnin ajan, kunnes munamaito on hyytynyt.

Keskustele: Miten makaronilaatikosta saa kuohkeaa ja pehmeää?

2. Jauhelihakastike

Jauhelihakastike400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 tlk tomaattipohjaista pastakastiketta
hienonnettua  basilikaa
hienonnettua oreganoa

Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha pannulla ja lisää sipuli jauhelihan joukkoon kypsymään. Mausta jauheliha maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

Kaada pastakastike kattilaan ja lisää jauheliha. Anna hautua noin 10 minuuttia ja mausta halutessasi basilikalla ja oreganolla.

Keskustele: Miten teette jauhelihakastikkeen?

3. Makkarakeitto

Makkarakeitto1,5 l vettä
1 pkt lenkkimakkaraa tai nakkeja
2 liha- tai kasvisliemikuutio
8 kokonaista maustepippuria
8 kokonaista valkopippuria
2–3 porkkanaa
4–5 perunaa
pala purjoa
suolaa
persiljaa

Kuori ja kuutioi juurekset. Silppua sipuli. Lisää kasvikset kiehuvaan veteen, johon on lisätty liemikuutiot ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen n.  20 minuuttia.

Lisää loppuvaiheessa kuutioitu makkara. Voit halutessasi piastaa makkaran ensin pannulla. Lisää lopuksi  hienonnettua persiljasilppu. Anna vielä kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Keskustele: Miten tehdään maistuva makkarakeitto?

4. Kinkkukiusaus

Kiusaus300 gr kinkkusuikaleita
10 keskikokoisia perunoita
2 dl ruokakermaa
1 sipuli
mustapippurirouhetta
suolaa

Kuori ja paloittele perunat suikaleiksi ja laita ne uunivuokaan. Lisää hienonnettu sipuli, kinkkusuikaleet ja ripaus suolaa sekä mustapippurisekoita ja sekoita ainekset sekaisin. Lisää kerma. Paista 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

Keskustele: Sopiiko kinkkukiusauksen joukkoon porkkana?

5. Lihapullat

Lihapullat500 g jauhelihaa
1 prk kermaa tai kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Paistamiseen:
voita tai margariini

Sekoita kermaan tai kermaviiliin korppujauhot ja anna seoksen turvota noin 15 minuuttia. Hienonna sipuli ja paista pannulla pehmeäksi. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Paista lihapullat pannulla kypsiksi.

Keskustele: Paistatko lihapullat uunissa vai pannussa?

6. Broileri ja riisi

Riisi1 purjo
1 punainen paprika
1 rs (n. 1,2 kg) broilerin koipi-reisipaloja marinadissa
6 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 dl pitkäjyväistä riisiä
rouhittua mustapippuria
Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo. Poista paprikasta siemenet. Leikkaa paprika isoiksi paloiksi. Broilerin koipi-reidet voit leikata kahtia.
Kiehauta vesi ja sekoita siihen kasvisliemikuutiot. Levitä laakeaan uunivuokaan riisi ja paloitellut vihannekset. Jauha vihanneksten päälle mustapippuria myllystä. Kaada kasvisliemi vuokaan.
Pyyhi koipireisistä ylimääräinen marinadi ja nosta ne vihannesten päälle. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa tunnin ajan.

Keskustele: Mitä ruokaa valmistat broilerin fileesuikaleista?

7. Kalakeitto

Kalakeitto1–2 sipulia
8 dl vettä
8 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
750 g perunaa
600 g perattua lohta tai muuta kalaa
1 tl suolaa
2 dl ruokakermaa
reilusti tilliä

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja hienonnetut sipulit. Keitä n. 5 minuuttia. Lisää perunat pieninä kuutioina. Jatka keittämistä 10–15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää nahaton ja ruodoton kala kuutioiksi leikattuna. Mausta suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä  2–3 minuuttia. Lisää kerma ja hienonnettu tilli.

Keskustele: Takuuvarma kalakeitto-ohje tumpelolle.

8. Uunilohi

uunilohi600 g lohi- tai kirjolohifileetä
suolaa
sitruunapippuria
1 nippu tilliä
200 g tuoreita herkkusieniä
½ purjosipulia
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 dl ruokakermaa

Mausta kalapala mineraalisuolalla sekä sitruunapippurilla ja pane se uunivuokaan. Ripottele päälle hienonnettua tilliä.

Paloittele sienet. Huuhdo purjosipuli ja leikkaa se renkaiksi. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sienet sekä purjosipuli. Hauduta niitä jonkin aikaa, kunnes sienistä on neste haihtunut ja purjosipuli on hieman pehmennyt. Kaada ruokakerma joukkoon, kiehauta seos ja kaada se kalan päälle vuokaan.

Kypsennä kalaa 200-asteisen uunin lämmössä 20–25 minuuttia kalapalan paksuuden mukaan.

Keskustele: Miten maustat uunilohen?

9. Lasagne

Lasagne12 lasagnelevyä
Jauhelihakastike:
2 sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
½–1 dl tomaattipyreetä
basilikaa
oreganoa
suolaa
mustapippuria
Juustokastike:
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
2–3 dl juustoraastetta
suolaa
valkopippuria
jauhettua muskottipähkinää
Pinnalle:
juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha pannussa. Lisää sipulit sekä valkosipuli ja kuullota hetki. Kaada kattilaan  tomaattimurska, tomaattipyree  ja mausta kastike tuoreella tai  kuivatulla basilikalla tai oreganolla. Lisää jauheliha. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

Sekoita vehnäjauhot maidon joukkoon paakuttomaksi seokseksi pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna kastike koko ajan hämmentäen ja keitä miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia. Sekoita joukkoon juustoraaste ja mausta kastike maun mukaan suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä.

Pane jauhelihakastiketta, juustokastiketta ja lasagnelevyjä kerroksittain uunivuokaan. Levitä päällimmäiseksi kerros juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä lasagne uunissa 175 asteen lämmössä noin tunnin ajan.

Keskustele: Lasagnen valmistaminen ilman juustoa.

10. Pinaattiletut

Pinaattiletut0,5 l maitoa
2 ,5  dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 ps (150 g) pakastepinaattia
Paistamiseen:
voita tai margariinia

Vatkaa keskenään maito, vehnäjauhot, munat ja suola. Lisää sulanut pinaatti. Anna taikinan turvota hetki.  Paista taikinasta kuumalla pannulla ohuita lettuja.

Keskustele: Mitä tarjoat pinaattilettujen lisukkeena?

Lisää ruokaohjeita: ruoka.fi

Lue myös:
Näin saat lapsesi syömään kasviksia
Vauvan ruokavalio – Älä anna näitä ruokia alle 1-vuotiaalle

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X