Imetys ja vauvan ruoka 15.10.2015 Päivitetty 19.06.2023

7 x imetysongelma ja ratkaisu

Imetys sitoo äidin vauvaan, mikä voi yllättää ja tuntua aluksi haastavalta. Näin tunnistat ja kierrät imetystaipaleen kuopat.

Teksti
Hanne Valtari
Kuvat
Colourbox

1. Imetyksen aloittaminen synnytyksen jälkeen

Tilanne:
Synnytys on haastava. Sekä sinä että vauva olette rutistuksen jälkeen väsyneitä ja kipeitä.

Toimi näin:
Imetys pitäisi aloittaa kuuden tunnin kuluessa synnytyksestä. Tarvittaessa rintapumpulla lypsämällä voi käynnistää ja ylläpitää maidontuotantoa.
Pidä vauvaa paljon iholla ja anna hänen harjoitella imemistä huomatessasi nälän ensimerkkejä: vauva kääntelee päätään, työntää kieltä ulos ja hamuilee suullaan.

Jos vauva saa maidon alkuun vain pullosta, hän tottuu erilaiseen syömistekniikkaan. Seurauksena voi olla rintaraivareita. Pumpatun maidon tai korvikkeen voi antaa myös lusikalla tai lääkeruiskulla. Jotkut kokevat mielekkäimmäksi tavaksi imetysapulaitteen, jolla lisämaito annetaan pienellä letkulla samalla, kun äiti imettää.

Lue lisää: Imetyksen hyödyt: 7 syytä imettää.

2. Maito ei nouse

Tilanne:
Kotiudutte sairaalasta vauvan kanssa, mutta maito ei ole vielä kunnolla noussut.

Toimi näin:
Maito nousee 3–4 päivän kuluessa synnytyksestä. Anna lapsen harjoitella imemistä pehmeällä rinnalla ja hoitaa samalla maitotilaus.

Keskustele imetyspulmista ja ratkaisuista!

3. Maito nousee ja rinnat ovat kipeät

Tilanne:
Maito nousee ja rinnat ovat kivikovat ja kipeät.

Lue kokemuksia rintatulehduksesta.

Toimi näin:
Vauva saa kivitisseistä paremman otteen, kun painat sormilla nännien turvotukseen kuopat, jotta rinnanpäät saavat enemmän tilaa.

Joskus imetykseen voi tarvita apuvälineen. Mataliin rinnanpäihin saattaa auttaa nänninkohottaja. Rintakumista voi saada tilapäisen avun, jos nännit ovat herkät.

Lue lisää: Hollywood-äidit puolustavat julki-imetystä. Katso upeat imetyskuvat!

4. Imettäminen sattuu

Tilanne:
Rinnanpäät ovat rikki ja imettäminen sattuu.

Keskustele: Kuinka kauan imettäminen sattuu?

Toimi näin:
Puhkikalutut rinnanpäät johtuvat usein väärästä imuotteesta. Silloin rinnanpäät eivät ole pyöreät lapsen imettyä niitä, vaan kuin huulipunapuikot. Pyydä apua imetysasennon tarkistamiseen ja ole lapsen kanssa mahdollisimman paljon lähetysten, sillä ihokontakti aktivoi vauvan imuvaistoja. Myös kumppanin iho hoitaa tehtävän yhtä hyvin.

Itkevä vauva on jo niin nälkäinen, ettei kykene harjoittelemaan imuotetta. Imetä jo silloin, kun lapsi osoittaa merkkejä nälästä. Tähtää nännillä vauvan silmien väliin, jolloin vauva kallistaa päätään ja nänni osuu pehmeään kitalakeen.

5. Paha mieli sukulaisten kommenteista

Tilanne:
Uskomus, jonka mukaan maitoa ei tule tarpeeksi, koska suvun naiset eivät nyt vain onnistu imettämään.

Lue lisää: Anoppi neuvoi puremaan vauvaa! Vanhempien saamat hulluimmat kasvatusneuvot.

Toimi näin:
Suvun iäkkäämpien naisten epäonnistuneet imetykset ovat voineet johtua vanhoista imetyssuosituksista, joissa imetysvälit olivat liian pitkiä ja maidontuotanto ei pysynyt käynnissä. Ensimmäiset 4–6 viikkoa ovat tiheän imun kautta, jolloin vauva voi olla rinnalla tunninkin välein. Imetä niin paljon kuin vauva haluaa ja vaihda vauvaa rinnalta toiselle. Mitä enemmän rintaa tyhjentää, sitä enemmän sinne muodostuu maitoa.

Hyvin harva ei pysty maitoa tuottamaan. Esimerkiksi rintojen koolla ei ole merkitystä.

6. Rintatulehdus iski

Tilanne:
Rintojen tiehyttukos äityy kivuliaaksi rintatulehdukseksi.

Toimi näin:
Pyydä lääkäriltä antibiootit, joiden kanssa voi imettää. Tukkeutunut rinta ei tyhjene kunnolla, joten tarkista etteivät liivit pian rintaa ja että imuote on kunnossa. Imetä kipeästä rinnasta mahdollisimman paljon. Kivun aiheuttama stressihormoni heikentää maidon herumista, joten pyydä kumppania hieromaan jalkojasi. Oksitosiini eli mielihyvähormoni saa maidon virtaamaan.

Tarvittaessa ota tulehduskipulääkkeitä ja hoida rintoja imetysten väleissä kylmillä kaalinlehdillä.

7. Imetys ei onnistu

Tilanne:
Imetys ei yrityksistä huolimatta onnistu.

Toimi näin:
Imetyspettymys on oikea suru, jota saa itkeä ja käydä läpi. Tunteistaan on hyvä puhua esimerkiksi neuvolapsykologin tai imetystukiäidin kanssa. Osittainenkin imetys on hyvä, ja lasta voi pitää lähellä vaikka ei imettäisikään.

Lue lisää: Armoa äideille, vaikka imetys ei onnistuisikaan.

Asiantuntijana vertaistukikoordinaattori Anna Groundstroem Imetyksen tuki ry:stä.

Lue myös

Kommentit (1)

Rinnanpäiden kipu ja rikkoutuminen jatkui vielä 3 viikkoa synnytyksen jälkeen. Sain tuttavani kautta uutta hoitavaa sidosta nimeltä Nursicare (voi tilata verkkokaupasta, löytyy netistä http://www.nursicare.fi) Ihmeellinen tuote, se nimittäin toimi välittömästi, kipu väheni ja rikki menneet rinnanpäät alkoivat paranemaan vauhdilla. Nyt en enää stressaa imettämistä ja suuri apua on myös se, ettei enää tarvitse läträtä voiteiden kanssa. Suosittelen !
Saija Helsingistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X