Imetys ja ruoka 29.3.2016
TEKSTI Hanne Valtari
KUVAT 123RF

9 hyödyllistä apuvälinettä imetykseen

Imetys voi olla haastavaa tai jopa kivuliasta. Myös nännit voivat haavautua, jolloin imetyksestä tulee tuskallista. Kokosimme 9 apuvälinettä imettäjälle.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

1. Rintapumppu

Pumppu antaa tauon imetyksestä. Kun rintamaitoa on tallessa, joku muu voi välillä syöttää vauvan. Voit tarvittaessa pakastaa äidinmaitoa niitä hetkiä varten, jolloin olet poissa vauvan luota.

Keskustele:
Rintapumppu ei toimi, apua tarvitaan
Sähkökäyttöiset rintapumput

2. Nänninmuotoilijat

Litteitä tai sisäänpäin kääntyneitä nännejä voi valmistaa imetykseen nänninmuotoilijan avulla. Nänninmuotoilijan silikonikalvo kohdistaa nännipihaan paineen, jolloin nänni työntyy vähitellen ulospäin. Muotoilijan käytön voi aloittaa noin raskausviikolta 32 lähtien tai synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Sopiiko sähkötupakka odottajalle?
Keskustele: Kokemuksia nänninmuotoilijasta?

3. Geelityynyt

Jos kaalinlehdet eivät riitä helpottamaan painetta ja kuumotusta rinnoissa, astetta teknisemmät geelityynyt voivat auttaa. Geelityynyt kuumennetaan mikroaaltouunissa ja viilennetään pakastimessa.

Lue myös: Näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu
Keskustele: Geelityynyt

4. Maidonkerääjä

Kun toisesta rinnasta imettää tai sitä pumppaa, toisesta tihkuu usein samalla maitoa. Nännin päälle kiinnitettävä maidonkerääjä kerää talteen maidon. Kerääjä on kätevä sujauttaa imetysliivin sisään, jolloin myös vaatteet pysyvät tahrattomina.

Lue myös: Video: oikea imetysasento ja ote
Keskustele: Maidonkerääjä

5. Imetysrengas

Puuvillaiset imetysrenkaat laitetaan nännien päälle imetysten väliseksi ajaksi. Renkaat suojaavat nännejä hankaukselta ja haavoilta ja antavat ihon hengittää. Rengas imee maitoa kuusi kertaa oman painonsa verran, ja sitä pystyy käyttämään joko liivinsuojien kanssa tai yksinään.

Lue myös: Imettäjät kertovat: ”Imetin kaverin vauvaa”

6. Imetystyyny

Kuunsirpin muotoinen imetystyyny asetetaan vyötärölle siten, että sen takaosa kiertyy imettäjän selän taakse. Tyynyn päällä vauvan on mukava pötkötellä, ja imettäjän kädet ovat vapaana ja selkä suorassa.

Lue myös: Vaikuttaako imetyksen kesto lapseen?
Keskustele: Imetystyyny

7. Imetystee

Anista, fenkolia, kuminaa, nokkosta… Yrttien taikavoimaan voi uskoa tai sitten ei, mutta ainakin imetysteestä saa nestettä ja pienen nautinnollisen hetken päivään.

Lue myös: Älä syyllisty, vaikka imetys ei onnistu
Keskustele: Imetystee, kokemuksia?

8. Lanoliini

Lanoliinivoide rinnanpäille on imettäjien luottotuote jo vuosikymmenien ajalta. Erityisesti haavautuneille nänneille tarkoitettu lanoliinirasva suojaa paljaat hermonpäät ja helpottaa kipua. Sitä ei tarvitse pyyhkiä pois ennen imetystä.

Lue myös: Tartu Kaksplussan imetyshaasteeseen!
Keskustele: Mistä löydän lanoliinia?

9. Rintakumi

Monelle imetystä aloittavalle rintakumi on korvaamaton apu. Jos nänni haavautuu tai muuten kipeytyy, rintakumi suojaa sitä. Kannattaa valita ohuesta silikonista valmistettu rintakumi.

Lue myös: Imetyksen hyödyt: 7 hyvää syytä imettää
Keskustele: Ketään, joka imettäisi pelkästään rintakumien avulla?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: