”Aion imettää 4-vuotiasta lastani pitkään” – Laura, 30, ei välitä ihmettelyistä

Laura Koponen haluaa imettää lapsiaan samaan tapaan kuten äitinsä ja mummonsa. Nyt Lyyli on 4-vuotias, eikä imetykselle näy loppua.

Teksti Liisa Järvinen
Kuvat Riikka Hurri ja Laura Koposen kotialbumi
Lyylin ja Erikan äiti Laura Koponen kokee, että imettäminen on oiva tapa antaa läheisyyttä.

”’Ei helvetti, sille jätkälle et lasta tee!’ isäni sanoi järkyttyneenä, kun tulin raskaaksi 17-vuotiaana.

Olin kuulemma liian nuori äidiksi, eikä isäni hyväksynyt lapseni 20-vuotiasta isää. Olin palavasti rakastunut, ja kun poikaystäväni halusi lapsen, aloin itsekin pitää sitä hyvänä ideana.

Olin kosmetologikoulun toisella luokalla, ja melkein kaikki kaverini hylkäsivät minut. Vuoden 2007 helmikuussa katselin, kun lukiossa olevat kaverini ajoivat ohi penkkarirekan kyydissä. Olin viimeisilläni raskaana, tulevaisuus pelotti ja tunsin olevani yksin.

Poikaystäväni oli onneksi tukenani, ja isänikin alkoi tottua ajatukseen lapsenlapsesta. Ymmärsin, että hän suuttui, koska ajatteli parastani.

Kaikki äitiyteen liittyvä oli minulle uutta. Haluai­sinko esimerkiksi imettää? Tiesin, että jotkut imettävät isoakin lasta. Pidin sitä outona.

Taaperoimetys on perua mummoltani

Apua, tästä tämä alkaa! Ajatukseni olivat pelonsekaiset, kun sain Erikan syliini pitkän ja kivuliaan synnytyksen päätteeksi maaliskuussa 2007. Vaikka vauva oli ihana, en kiintynyt häneen heti. Sen sijaan isäni rakastui Erikaan välittömästi.

Erikalla oli hyvä imuote, mutta imettäminen oli aluksi kivuliasta. Kätilö totesi, että jos imetys ei onnistu, anna korviketta. Päättelin, että äidinmaito ja korvike ovat sama asia.Lue blogi: Taaperoimetys – Vaikka sinä et imettäisi, minä voin tehdä toisin

Arki oli rankkaa. Parisuhteemme oli vaikeuksissa, ja olin paljon yksin vauvan kanssa kotona. Vanhempani olivat isona apuna arjessamme.

Imetin yhdeksän kuukautta, kunnes eräänä yönä Erika ei enää huolinut rintaa. Olin hämmentynyt. Sittemmin imetyksen loppuminen osoittautui helpotukseksi. Olimme päättäneet erota mieheni kanssa, ja kun muutimme eri osoitteisiin, Erikan isä pystyi syöttämään tyttöä pullosta.

Heinäkuu 2007: Erika rinnalla.

Pian eromme jälkeen aloin seurustella ystäväni Arvin, 30, kanssa. Hänestä tuli Erikalle ihana isäpuoli.

Menimme naimisiin vuonna 2013, ja vuotta myöhemmin tulin raskaaksi. Isäni oli innoissaan toisesta lapsenlapsesta.

Sekä raskaus että synnytys olivat tällä kertaa helppoja. Vauva-aikakin oli kiltin ja rauhallisen Lyylin kanssa onnellista ja tasapainoista. Tuntui kuin olisin saanut toisen mahdollisuuden.

Myös ajatukseni imetyksestä olivat muuttuneet. Erikalla oli alkanut infektio- ja korvatulehduskierre heti imetyksen loputtua, ja ymmärsin nyt rintamaidon terveyshyödyt.

Minua on imetetty 2,5-vuotiaaksi, ja mummoni imetti isääni 4-vuotiaaksi. Isoisoäitini ei katsonut hyvällä rinnalla roikkuvaa isoa lasta ja laittoi mummoni rintoihin tervaa, jotta imetys loppuisi. Isäni muistaa vieläkin olleensa äitinsä rinnalla.

”Rippikouluunko asti imetät?”

Lyylin imetys lähti hienosti käyntiin, ja toivoin voivani jatkaa pitkien imetysten perinnettä.

Toukokuu 2016: Lyyli täyttää vuoden.

’Kouluun astiko sinä imetät vai rippikouluun?’ Parin vuoden imetyksen jälkeen aloin saada ihmetteleviä kommentteja. Vastasin, että imetän niin kauan kuin Lyyli haluaa. Nyt Lyyli on 4-vuotias, eikä loppua näy.

En ole moneen vuoteen tarjonnut Lyylille rintaa. Yleensä aamulla ja illalla hän pyytää ’titiä’, ja sitten käymme sohvalle pötköttelemään. Jos minulla on jotain kesken, Lyyli odottaa.

Tiedän, mitä monet ajattelevat elämäntavastamme. Netin keskustelupalstojen kommentointi tuntuu pahalta, ja saatan miettiä, onko todella väärin imettää näin isoa lasta. En käsitä, miksi imetys liitetään seksuaalisuuteen. Itselleni rinnat eivät ole seksuaaliset vaan lapsen ruokintaväline. Teen tätä, koska Lyyli haluaa ja tarvitsee rintaa.

Lue blogi: Ihan(a) kamala taaperoimetys

Pidän äidinmaitoa terveellisenä lisänä ruokavalioon. Lyyli on ollut todella terve koko ikänsä, ja uskon, että imetys on yksi syy siihen. Imetys on myös tärkeä keino antaa läheisyyttä ja lohtua.

Välillä kipeänä on tuntunut, että en jaksa enää. Ajatus on kuitenkin mennyt ohi, kun olen muistanut, miten tärkeää imetys on Lyylille.

Läheisteni tuki on ollut korvaamatonta. En usko, että olisin ilman sitä imettänyt näin pitkään. Jo edesmennyt mummoni kysyi aina, että imetänkö vielä ja kannusti kovasti jatkamaan. Vain eräs miespuolinen ystäväni ei ymmärrä, miksi Lyyli käy vieläkin tissillä.

Lyyli on sanonut, että hän lopettaa 6-vuotiaana. Itse olen ajatellut lopettaa ennen kuin hän menee ensi syksynä päiväkotiin. Haluan, että hän oppii muitakin keinoja saada lohtua.

Toivon, että suhtautuminen ison lapsen imetykseen on sallivampaa, kun tyttäreni saavat omia lapsia. Tiedän monia äitejä, jotka eivät uskalla kertoa asiasta tuomitsevan ilmapiirin takia. Aiheesta pitää puhua, jotta ihmettely loppuu.

Vaikka imetys on perheeni yksityisasia, annan isomman lapsen imetykselle kasvot. Haluan tehdä kunniaa imettäville äideille.”

Lue blogi: Taaperoimetys, kuinkas sitten kävikään?

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Ihmettelen, miten kulttuurissamme pidetään LEHMÄNmaitoa juovia aikuisia normaaleina, mutta 4 vuotiaan lapsen oman äitinsä rinnalla käymistä jaksetaan kauhistella! Miten luonnosta vieraantuneita voivat ihmiset nykyään olla? Tuhat peukkua kaikille äideille, jotka imettävät niin kauan kuin vaisto kehoittaa ja lapsi sitä toivoo!

Avatar

Jos voisi peukuttaa, napsuttaisin 10 peukutusta tälle äidille! Rinnat ovat nimenomaan lapsen ruokkimista ja lohduttamista varten. Oma tyttäreni imetti toista lastaan 3-4 -vuotiaaksi (en tarkkaan muista) enkä voi kuin ihmetellä kaikkia niitä paheksuvia kommentteja, joita hän sai ja joita esim. fb:n kommenttikentät on täynnä imetyksestä puhuttaessa. Se, joka väittää pitkän imetyksen olevan sairasta, lienee itse sairas asenteiltaan. On se ihme, kun ventovieraatkin katsovat asiakseen määrätä, miten kauan imetystä on sopivaa jatkaa.

Avatar

Upeeta! Tästä tulisi keskustella enemmän. Meillä myös taapero on ”boobilla” ja jatkan niin kauan kun hän itse on siitä valmis luopumaan. 💙

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä