”En halua näyttää omaa rintaa muille” – Imetätkö sinäkin muualla, jos miehiä on paikalla?

Miehen ystävät, oma isä ja sukulaiset – imettäminen on luonnollista, mutta miksi se tuntuu miesten läsnäollessa niin hankalalta?

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Imetys miesten seurassa voi tuntua hankalalta.
On hyvä pohtia, mistä omat imetysasenteet kumpuavat.

Imetän kyllä kylässä, mutta tietyissä seurueissa siirryn syrjempään imettämään rauhassa.

Näin julkisesta imetyksestään kirjoittaa yksi Kaksplussan imetyskyselyyn vastanneista äideistä.

Eikä hän ole ainoa. Monet äidit kertovat, että imettävät kyllä julkisesti, mutta tietyissä tilanteissa haluavat siirtyä syrjempään. Nämä tilanteet ja seurueet tarkoittavat usein yhtä asiaa – sitä, että paikalla on miehiä.

Kun miehet saapuvat huoneeseen, miksi nainen siirtyy imettämään muualle?

Rinnat ovat luonnollinen, mutta arka asia

Yhtä tapaa imettää ei ole. Toiset äidit imettävät tilanteessa kuin tilanteessa ja toiset imettävät vain, kun saavat olla lapsen kanssa kahdestaan.

Etenkin miesten edessä imettäminen aiheuttaa monissa äideissä epäröintiä: oma isä, veljet, appiukko, vanhemmat sukulaismiehet, miehen kaverit, vieraat miehet… imettäminen on luonnollista, mutta miksi se tuntuu joissain tilanteissa niin hankalalta?

Niin, ne rinnat. Rinnan esilläolo voi miesten läsnäollessa tuntua jollakin tavalla sopimattomalta tai kiusalliselta. Monet naiset vierastavat ajatusta siitä, että paljastaisivat miesseurassa edes osan rinnastaan.

Joo, imetys on yksi maailman luonnollisimmista asioista, mutta minulle ei ole luonnollista olla rinta paljaana kenen tahansa edessä. Mieluummin siirryn eri huoneeseen, jos vaan mahdollista, saa olla ihan rauhassa, kirjoittaa eräs äiti imetyksestään miesten edessä.

En häpeillyt itse imettämistä, mutta omaa rintaa en halua näyttää muille, toteaa toinen.

Kaikki toki tietävät, että kyse on vauvan ruokinnasta. Elämme kuitenkin yhteiskunnassa, jossa rintojen perimmäinen tarkoitus helposti unohtuu.

Erityisesti heteromiehet näkevät rintoja usein vain seksuaalisissa yhteyksissä. Imetys on elämässä läsnä vasta silloin, kun oma puoliso saa lapsen ja imettää tätä.

En ikinä voisi kuvittelevani imettää esim. mieheni isän ollessa samassa huoneessa. Tai yleensäkään muiden kuin oman mieheni läsnäollessa, kirjoittaa eräs imettävä äiti.

Imetys miesten seurassa voi tuntua hankalalta.

Imetyksestä on hyvä keskustella oman kumppanin kanssa. Tunteeko hän, että äidin pitäisi peitellä imetystä miesten seurassa? Jos näin on, miksi?

Jotkut miehet voivat myös toivoa, ettei nainen paljastaisi rintaansa muille miehille. Samoin naiset voivat toivoa, ettei oma mies näkisi muiden naisten rintoja, vaikka kyse olisi imetyksestä.

Eräs nainen kirjoitti Kaksplussan keskustelupalstalle siitä, kuinka häntä häiritsee oma sisko, joka imettää vapaasti naisen poikaystävän läsnäollessa.

Oma miesystäväni kommentoi asiaan, että hän ei haluaisi minun imettävän niin ”vapaasti” kun muita miehiä on kylässä, nainen kirjoittaa keskustelupalstalla.

Eikö kaikille miehille tekisi hyvää nähdä rintoja myös niiden luonnollisessa käyttötarkoituksessa?

Äidit ennakoivat kiusallisia tilanteita

Vaikka imettäminen on jokaisen henkilökohtainen asia, omia asenteitaan kannattaa pohtia ja tunnustella, miksi tuntee, niin kuin tuntee.

Pelottavatko negatiiviset, kummastelevat tai virnuilevat kommentit? Onko vaarana, että miespuolinen henkilö voisi tuijottaa tilanteessa epäsopivasti? Peitelläänkö sukulaismiesten edessä häveliäisyyssyistä? Varotaanko, ettei kukaan vaan voisi pitää imettävää naista tahallisena paljastelijana?

Imettävä äiti ennakoi, koska ei halua joutua kiusalliseen tilanteeeen. Kukaan tuskin haluaa ruokkia lastaan niin, että saa siitä ikäviä kommentteja.

On kuitenkin aiheellista kysyä, edistääkö se imetysmyönteistä ilmapiiriä, että miehet suljetaan imetyksen ulkopuolelle?

Imetystä ihmettelevät ehkäpä eniten juuri he, jotka ovat siitä vieraantuneet.

Miehille ei usein edes anneta tilaisuutta ymmärtää ja tottua imetyshetkiin ympärillään. Eräs äiti Kaksplussan keskusteluissa kirjoittaa:

Imetän, kun miehiä on paikalla, mutta oudolta se tuntuu. Yleensä menen sivummalle. Jos joukossa on vanhempia miehiä, joiden arvelen kiusaantuvan julki-imetyksestä, menen toiseen huoneeseen.

Imetys miesten seurassa voi tuntua hankalalta.

Jos imetys muiden edessä ei tunnu hyvältä, ei sitä ole pakko tehdä. Naisella on oikeus päättää omasta kehostaan sekä myös siirtyä muiden katseilta piiloon.

Kaksplussan imetyskyselyyn vastannut nainen puolestaan kertoo:

Kyläilemässä olen imettänyt naisseurassa ja isänikin seurassa olohuoneessa, mutta muuten jos miehiä paikalla olen vetäytynyt toiseen huoneeseen. Kirkolla, junassa ja kerholla en ole miehiä väistellyt.

Appiukon lisäksi omat tai miehen miespuoliset kaverit ahdistaa, kirjoittaa toinen äiti.

Veljien edessä on musta hieman noloa imettää… Muiden miesten ei, kertoo puolestaan kolmas.

Puhuminen useimmiten auttaa

Joskus miehet on poistuneet heti kun sanon että aion imettää, joskus ei. MUTTA. Yksikään mies ei ole vahingossakaan vilkaissut mun suuntaan kun imetän. Ei vaikka ne puhuis mulle. Silleen koominen tilanne et ne tuijottaa seinää ja selittää mulle jotain, mutta näin kuitenkin.

Monelle miehelle imetys on pieni mysteeri syystä, joka jo mainittiin – lapseton näkee imetystä arjessaan hyvin harvoin, jos koskaan.

Tällöin on luonnollista, ettei oikein tiedä, miten imetystilanteessa tulisi käyttäytyä.

Yrittääkö vältellä vilkaisemastakaan tapahtumaa, vai tulisiko huoneesta tajuta poistua itse? Voiko juttelua jatkaa normaalisti, vai pitääkö imettävälle äidille antaa omaa rauhaa?

Appiukko kerran kysyi meneekö hän toiseen huoneeseen ja sanoin ettei tarvi. Imetyspaidalla homma käy kätevästi eikä tissiä näy, kertoo eräs äiti imetyksestään miesten seurassa.

Tilanteesta pääseekin helpoiten eteenpäin kertomalla, kuinka toivoo muiden imetystilanteessa toimivan. Jo pieni rohkaiseva sananen, kuten ”Imetän, mutta voidaan jatkaa juttelua normaalisti”, voi laukaista tilanteen.

Jos uteliaista katseista ei meinaa tulla loppua mutta tilanne on muuten äidille mukava, voi myös todeta rauhallisesti vauvan tarvitsevan ruokailurauhaa ja pyytää ihmisiä kääntämään katseensa muualle, vaikka imetys onkin mielenkiintoista.

Imettävän äidin ei tulisi koskaan lähtökohtaisesti tuntea, että on ruokkiessaan lastaan toisille läsnäoleville vaivaksi tai aiheuttaa imettäessään muille hankalan tilanteen. Äiti on se, jolla on oikeus päättää, miten, missä ja milloin vauvaa ruokitaan.

On hyvä kuitenkin muistaa, että on ihmisiä – niin miehiä kuin naisia – jotka todella voivat kiusaantua imetyshetkestä ja tuntea olonsa epämukavaksi. Ympärillä olevia ihmisiä voi huomioida, mutta aikuiset ihmiset kyllä osaavat poistua huoneesta itse, jos tilanne on heille vaikea kohdata.

Aina epäröidessä voi myös halutessaan kysyä yksinkertaisen kysymyksen: Sopiiko, jos imetän?

Jos miehiä on paikalla, imetätkö sinäkin muualla – ja mikä on siihen syynä? Kommentoi ja kerro mielipiteesi!

Toiset naiset kommentoivat ja ovat liian uteliaita

Kaksplussan imetyskyselyn perusteella miehiä ehkä jännitetään, mutta usein toiset naiset ovat niitä, jotka tulevat imetystilanteessa liian lähelle.

Toiset naiset ovat imetyksestä uteliaita ja saattavat tuijottaa, vaikkakin hyväntahtoisesti – liika uteliaisuus, vaikkakin hyväntahtoinen, koetaan kuitenkin usein häiritseväksi.

Naiset myös jakavat mielellään neuvoja tai kommentteja imetykseen liittyen. Neuvoja ja liikaa tuppautumista imetystilanteissa tarjoavat usein oma äiti, anoppi tai muut sukulaisnaiset sekä ystävät, jotka ovat itsekin äitejä.

Mä en tykkää imettää kenenkään nähden, oli mies tai nainen. Sen verran intiimiä puuhaa se kuitenkin on ja harvemmin sujuu ihan ongelmitta, kirjoittaa imetyskyselyyn vastannut äiti.

Kommentit on poimittu Kaksplussan suuresta imetyskyselystä 2018 sekä Kaksplussan keskustelupalstalta.

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

”Myös muiden pitäisi tehdä niin kuin minä teen.” Siinäpä vasta hieno ja muut huomioon ottava asenne :D

Avatar

Oli mies tai nainen, niin minä pidin silloin omien lasten kanssa nyrkkisääntönä sitä että en imetä sellaisen henkilön silmien edessä jolle en muutenkaan rintojani paljastaisi.
Eli lasten isä oli ainoa joka näki.
Myös muiden pitäisi toimia näin.
Minä itse ja hyvin monet muut ihmiset kokevat erittäin vaivaannuttavana sen, jos vieras nainen paljastaa yhtäkkiä rintansa. Miehille tämä on yleensä vielä vaivaannutavampi tilanne kuin muille naisille.
Maitoa voi vieraiden takia pumpata pulloon, tai voi mennä imettämään syrjemmälle, tai käyttää imetyssuojaa.
Kuuluu ihan perussivistyneisiin käytöstapoihin huomioida muut läsnäolijat ja se että haluavatko kaikki läsnäolijat todella nähdä toisen ihmisen intiimipaikkoja.
Vähän käytöstapoja siis, kiitos.

Avatar

Rinta on myös sukupuolielin ja sen esittely julkisesti ei ole sivistynyttä. Vaikka kuinka olisi normaali toiminto, mutta niin on pissaaminen ja kakkaaminenkin ja niitäkään ei tehdä julkisesti. Julkisessa imettämisessä kyse on nimenomaan paljastelunhalusta, koska imettämisen voi aina tehdä myös ilman katsojia suojassa. Siihen ei ole mitään estettä ja mitään oikeutta ei myöskään löydy julkiseen imettämiseen, vaan epäsiveä käyttäytyminen on rikos ja ihan selvästi Suomen laissa mainittu. Että ennen kuin mainitaan oikeuksista, niin otetaan myös selvää, mitä laki sanoo. Kun peniksen julkinen esittely traumatisoi, niin miksi ei rintojen esittely tekisi sitä.

Avatar

Vertaat siis syömistä ja kakkaamista toisiinsa? Kaikkea muuta saa syödä muiden läsnäollessa, mutta rintamaitoa mielestäsi ei. Ongelma on sinun päässäsi, ei todellisuudessa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä