Vauva Imetys ja ruoka
27/11/2015

Rintatulehdus: näin ehkäiset ja hoidat sen

Rintatulehdus on yleinen ongelma imettävillä äideillä. Imettäminen voi tuntua kipeältä ja maito voi muuttaa väriään. Rintatulehduksessa voi myös nousta korkea kuume.

Rintatulehdus: näin ehkäiset ja hoidat sen

Rintatulehdus on yleinen ongelma imettävillä äideillä. Imettäminen voi tuntua kipeältä ja maito voi muuttaa väriään. Rintatulehduksessa voi myös nousta korkea kuume.

Rintatulehdus on imettävien äitien sairaus, joka ilmaantuu joskus äkisti ja harmittoman tuntuisesta syystä.

Rintatulehduksen aiheuttaa joko Staphylococcus aureus -bakteeri tai hoitamaton tiehyttukos. Bakteeri elää tavallisesti harmittomana ihon pinnalla, mutta tulehduksen aiheuttaakseen se tarvitsee tulehdustien, jota pitkin se pääsee ihon sisään.

Lue lisää: Äiti, älä syyllisty vaikka imetys ei onnistu

Nännissä voi olla niin pieni haava, ettei sitä edes näe, mutta rikkonaisesta ihosta kertoo se, että imettäminen sattuu.

Bakteeritulehdus vai tiehyttukos?

Joskus olo voi olla vain vähän väsähtänyt ja rintaa kuumottaa, mutta jo parissa tunnissa kuume nousee korkealle. Silloin kyseessä on todennäköisesti bakteerin aiheuttama rintatulehdus, sillä siinä oireet ilmaantuvat äkäisinä ja nopeasti.

Keskustele: Imetys sattuu ihan pirusti

Tiehyttukoksesta kehittyvä tulehdus ei aina nosta kuumetta, ja oireet ilmaantuvat hitaammin.

Keskustele: Tiehyttukos/rintatulehdus

Kylmä ei aiheuta rintatulehdusta

Nykytiedon mukaan kylmä itsessään ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet äidit kokevat kylmän herkistävän tulehduksille.

Kylmyys kylläkin heikentää maidon herumista ja voi olla siten osasyyllinen tukoksen ja sitä kautta tulehduksen syntyyn. Rinnat kannattaa suojata siksi, että lämpö edistää maidon herumista.

Lue lisää: Imetysongelmia ja ratkaisuja

Tiehyttukos aiheuttaa rintatulehduksen

Tiehyttukos syntyy, kun maito ei heru tehokkaasti kaikista maitotiehyistä, vaan sitä alkaa tihkua maitorakkuloista ympäröiviin kudoksiin.

Kun rinnassa tuntuu tukoksen aikana patti, se on kudoksiin tihkunutta maitoa, joka ei ole päässyt virtaamaan maitotiehyttä pitkin, tai tukkeutuneen ja laajentuneen tiehyeen tieltään siirtämää nestekertymää kudoksissa.

Lue lisää: Imetyksen hyödyt – 7 syytä imettää

Miksi tukos syntyy?

Tiehyttukoksen syntymiseen voi vaikuttaa moni asia:

 • Vauvan imuote voi olla liian suppu, eikä maito pääse herumaan kaikista tiehyistä.
 • Jos vauvan kielijänne on liian tiukka, imuote jää liian supuksi. Kielijänne tarkistetaankin jo synnytyssairaalassa.
 • Tukos syntyy myös silloin, jos imetysvälit ovat liian harvat tai harvenevat äkisti ja maitoa pääsee pakkautumaan. Siksi imetyksiä ei kannattaisi rajoittaa.
 • Imettävän äidin rinnat eivät saisi olla puristuksissa liivin tai laukunhihnan alla. Jos on taipuvainen saamaan tukoksia tai tulehduksia, kaarituellisia liivejä kannattaa välttää.

Keskustele: Rintatulehdus ilman antibiootteja

Rintatulehduksen oireet

Kysymyksessä voi olla rintatulehdus, jos

 • kipu tulehtuneessa rinnassa on kova,
 • rintaa kuumottaa ja jomottaa,
 • rinta on punoittava, turvonnut ja siinä voi tuntua selvä pahkura,
 • jopa paidan pukeminen rinnan päälle sattuu,
 • olo tuntuu flunssaiselta tai
 • rintoihin ilmaantuu kylkiin päin kulkevia punaisia juovia.

Imettäminen on kivuliasta

Tulehtuneesta rinnasta imettäminen voi olla hyvin kivuliasta. Jotkut kuvailevat sen tuntuvan siltä, kuin vauva purisi rintaa kaikin voimin, vaikka imuote olisi kunnossa. Toiset kuvailevat kipua kuin rinnasta tulisi lasinsiruja.

Keskustele: Imetyspaidat ja imetyskivut

Lue lisää: Näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu

Entä jos maito on vihreää?

Jos maidon seassa on märkäistä eritettä, ei kannata imettää, sillä siinä on tulehduksen aiheuttaneita bakteereja. Maito on silloin vihertävää tai rusehtavaa.

Jos kipu tulehtuneessa rinnassa on kova, voi ensin imettää terveestä rinnasta ja odottaa, että heruminen käynnistyy tulehtuneestakin rinnasta ja vaihtaa sitten siihen. Jos kipu on aivan sietämätöntä, voi rintaa tyhjentää käsin lypsäen tai pumpulla.

Rinta pumpataan tyhjäksi ja maito heitetään pois.

Keskustele: Miksi mun rintamaito on vihreää?

Näin ehkäiset rintatulehduksen

Tiheät imetykset ovat parasta ennaltaehkäisyä ja hoitoa, joten lisämaidon antamista kannattaa välttää rintatulehduksen aikana, jotta vauvan ruokahalu olisi kohdallaan.

Joskus rinta on niin pinkeä, ettei vauva saa siitä otetta. Silloin rintaa voi yrittää ennen imetystä tyhjentää painelemalla sitä nännipihan ympäriltä tai lypsää lempeästi käsin sivelemällä.

Lue myös: Äidit kertovat: ”Imetin kaverin vauvaa”

Näin hoidat rintatulehduksen

Tulehduksen aikana äiti tarvitsee apua, jotta pääsee lepäämään. Se on parasta ensiapua tiheiden imetyksien lisäksi. Tulehdusoireita voi lievittää seuraavilla keinoilla:

 • Lämpö – esimerkiksi kuuma suihku – on hyväksi, sillä se saa maidon herumaan.
 • Vauva on pumppua tehokkaampi tyhjentäjä, siksi kannattaisi imettää kivusta huolimatta. Ihokontakti vauvan kanssa lisää herumista ja siten rinnan tyhjentymistä.
 • Tulehduksen aikana äidin on hyvä olla ilman rintaliivejä, ettei mikään painaisi tulehtunutta rintaa.
 • Ibuprofeiini helpottaa kipua ja laskee tulehdusta, mutta tautia se ei paranna.
 • Turvotukseen voivat auttaa rinnalle asetetut kaalinlehdet.
 • Jos kuume on kova ja viluttaa, voi kaurapussin lämmittää kipeän rinnan päälle.

Video: Oikea imetysasento ja -ote

Milloin antibiootit?

Joskus levolla ja tiheällä imettämisellä voi selättää tukoksesta aiheutuneen taudin ilman antibioottikuuria. Bakteeritulehduksen häätämiseen tarvitaan yleensä lääkekuuri.

Jos kova kuume on kestänyt jo vuorokauden, kannattaa lääkäriin mennä. Täsmä-antibiootit purevat tautiin hyvin, ja jos tulehdus on äitynyt pahaksi, ultraäänilaitteella voidaan selvittää, onko rinnassa märkäpesäkkeitä.

Rintatulehdus on hoidettava huolella, oli sen syy mikä tahansa, sillä hoitamattomana siitä voi kehittyä rintapaise.

Asiantuntijana imetyskouluttaja, kätilö Päivi Kiili, www.mammaliina.fi.

Lisätietoa löydät myös osoitteesta www.imetystukilista.net.

Keskustele: Silikonit ja imetys

Rintatulehduksen ehkäisy

* Tärkeintä on tarkistaa, että vauvan imuote on kunnossa. Kun imuote on tarpeeksi avoin, nänni ei muistuta toispuoleista huulipunaa eikä imetys satu. Imuotetta voi harjoitella niin, että äiti ja vauva makaavat vastakkain kyljellään.

Kun vauvan nenä ja äidin nänni kohtaavat, vauva kääntää päätään tarpeeksi taaksepäin ja nappaa rinnasta kiinni avonaisella otteella, eikä suu supussa. Rintaa ei kannata tyrkyttää vauvan suuhun, vaan antaa vauvan itse tarttua rintaan. Kun imuote on hyvä, nieleminen kuuluu selvästi.

* Imetysten määrää ei kannata rajoittaa kelloon katsoen, jotta rinnat eivät pääse pakkautumaan.

* Tulehduksia voi kokeilla ehkäistä E- ja C-vitamiinilla. C-vitamiini tehostaa E-vitamiinin antioksidanttisia vaikutuksia elimistössä. E-vitamiinia on esimerkiksi lesitiinissä, josta monet tulehduskierteessä olleet äidit kokevat saaneensa apua.

* Myös levolla on merkitystä, sillä jos äiti on kovin väsynyt ja stressaantunut, elimistö tuottaa oksitosiinin vastavaikuttajia eli stressihormoneja. Oksitosiinia tarvitaan, jotta maito heruisi rinnoista. Äidin ja vauvan läheisyys ja ihokontakti vaikuttaa oksitosiinin erittymiseen.

* Rinnanpäihin kannattaa imetyksen jälkeen pyyhkäistä tippa maitoa, sillä se suojaa herkkää ihoa haavaumilta. Myös villarasva auttaa ärtyneitä rinnanpäitä pysymään ehjinä. Rintoja ei tarvitse muuten erityisemmin rasvata, paitsi jos niin tekee muutoinkin kuivan tai atooppisen ihon takia.

Asiantuntijana imetyskouluttaja, kätilö Päivi Kiili, www.mammaliina.fi.

Äidit kertovat

”Sairastin rintatulehduksen, kun esikoiseni oli 9 kk:n ikäinen. Matkustimme seitsemän tuntia autolla, enkä imettänyt tavalliseen tahtiin. Perillä vauva ei malttanut syödä, ja tissit alkoivat olla todella täynnä.”

”Tulehdus kehittyi hetkessä: tuli huimaava olo, ja parissa tunnissa hourailin hirvittävässä kuumeessa. Join, laitoin kaalinlehtiä liiveihin, otin särkylääkettä, haudoin rintoja lämpimällä kaurapussilla ja imetin aina, kun vauva suostui syömään. Se sattui hirvittävästi, mutta tissien tyhjeneminen helpotti oloa selvästi. Muutaman tunnin päästä olin jalkeilla, ihme kyllä! Se taisi auttaa, kun kaikki konstit otettiin heti käyttöön.”

”Toisen lapsen vauva-aikana sairastin toistuvasti rintatulehduksia. Rinta oli todella kipeä, siinä näkyi tummempi tulikuuma alue, ja lisäksi minulle nousi joka kerta 40 asteen kuume. Kaalikääreiden ja rinnan tyhjennyksen lisäksi tarvitsin lähes joka kerta antibioottikuurin, joskus kaksikin.

”Kun sairastin ehkä viidettä rajua rintatulehdusta muutaman kuukauden sisään, niin ajattelin jo antaa periksi. Mietin maidontulon lopettavan lääkkeen hakemista. Päätin kuitenkin jatkaa imetystä, ja onneksi tulehdukset eivät jatkuneet koko imetysaikaa. Tulehdus tuli aina suunnilleen samaan kohtaan. Myöhemmin lääkäri totesi ultraäänellä rinnan rakenteen olevan siinä kohtaa hieman poikkeava. Sitä, oliko se rintatulehdusten syy vaiko seuraus, ei osattu sanoa.”

”Olen sairastanut rintatulehduksen keskimmäisestä kerran ja kuopuksesta viisi kertaa kolmen kuukauden sisällä. Se oli kamalaa: tuli punainen ja kipeä läntti rintaan, ja pari tuntia siitä nousi 39 asteen kuume. Mikään kotikonsti ei auttanut, vaan kuume nousi kaikesta huolimatta. Sitä kesti joka kerta pari kolme päivää, vaikka hain heti antibiootit.”

”Ihmeen nihkeästi niitä annettiin, käskettiin kokeilla buranaa, lypsämistä ja lämmintä, ja olisi pitänyt odotella muutama päivä. Se olisikin ollut aikamoinen suoritus kuumeessa, kun hoidettavana oli vauvan lisäksi isommatkin lapset.”

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.