Imetys ja vauvan ruoka 04.08.2017 Päivitetty 13.08.2019

Vastasyntynyt vauva ja imetys – mitä tapahtuu ensimmäisten päivien aikana?

Imetyksen ensihetket ovat opettelua niin äidille kuin vauvallekin. Lue, mitä tulevan äidin olisi hyvä tietää ensipäivien imetyksestä jo ennen synnytystä.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen sekä äiti että vauva vasta harjoittelevat imetystä.

Heti synnytyksen jälkeen maito ei ole vielä noussut äidin rintoihin, mutta ensipäivien tuhti kolostrum täyttää pienokaisen viinirypäleen kokoisen vatsalaukun jo muutamalla tipalla.

Kolostrum eli ensimaito on usein erinäköistä kuin kypsä maito: tahmeaa, valkoista, keltaista, punaista tai jopa vihertävää. Vastasyntyneelle se on todellista voimaruokaa, josta vauva saa tarvitsemiaan ravintoaineita, nestettä sekä perustan vastustuskyvylleen.

Ensimmäisen kerran vauva hamuaa maitoa tavallisesti noin 30-80 minuutin kuluttua synnytyksestä. Vastasyntynyt saattaa valmistautua ja hamuilla rintaa hyvän aikaa, mutta vanhemmat voivat luottaa siihen, että vauvalla on taito tarttua rintaan ja käynnistää imetys.

Ihokontakti tukee imetystä

Maidoneritys pääsee vauhtiin, kun istukka on poistunut synnytyksessä. Maito ”nousee” eli sen määrä lisääntyy huomattavasti useimmilla äideillä muutaman päivän kuluttua synnytyksestä.

Kun vauva saa levätä äitinsä paljaalla rinnalla, herättävät ihokosketus ja läheisyys vauvan kiinnostuksen imemiseen, ja saavat äidin maidon herumaan herkästi. Varhainen ihokontakti helpottaa imetyksen säännöllistymistä ja kestoa sekä parantaa äidin itseluottamusta vauvansa hoitajana.

Jos terve ja täysiaikaisena syntynyt lapsi saa olla alusta asti paljon ihokontaktissa ja imeä vauvantahtisesti, hän todennäköisesti pärjää maidonnousuun saakka sikiöaikaisten ravinto- ja nestevarastojensa turvin.

Vauva aloittaa aktiivisen imemisen noin 20 tunnin ikäisenä.

Imetys luo vauvalle turvallisuuden tunnetta ja helpottaa sopeutumista uuteen ympäristöön.

Tiheä imetys kasvattaa maitomäärää

Pian synnytyksen jälkeen vauva saattaa imeä rintaa puolesta tunnista kahteen tuntiin, jonka jälkeen hän tarvitsee lepoa. Ensimmäisen vuorokauden aikana vastasyntynyt voi imeä rintaa vain muutamia kertoja.

Noin 20 tunnin ikäisenä vauva aloittaa aktiivisen imemisen rinnalla. Alkuun imeminen tapahtuu ryppäissä: ensin 2-4 tuntia lähes jatkuvaa imetystä, jota seuraa 1-3 tunnin lepo.

Vuorokauden ikäinen, täysiaikainen ja terve vauva saa yleensä yhdellä imetyksellä 1–5 millilitraa kolostrumia. Kahden vuorokauden iässä määrä nousee noin 5 -15 millilitraan.

Mitä enemmän vauva imee äidin rinnalla, sitä nopeammin maitomäärä kasvaa ja imetystahti tasaantuu. Jo viikon ikäiselle maitoa saattaa upota jopa 60 millilitraa maitoa yhdellä ruokailulla.

Imetys tarjoaa lapselle myös turvallisuutta ja läheisyyttä, ja helpottaa sopeutumista uuteen ympäristöönsä.

Lähteet: Imetyksen tuki, ry, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriVäestöliitto.

Lue myös:

Ensimmäiset hetket ovat tärkeitä – imetä ilman stressiä

Imetyksen ensiviikot – näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu

Äidit kertovat: Imetin kaverin vauvaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X