Imetys ja vauvan ruoka 05.11.2015 Päivitetty 19.06.2023

Vauva ei suostu syömään kiinteitä? Asiantuntija neuvoo

Mitä tehdä, jos vauva ei suostu maistamaan soseita? Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
123RF, Mirva Kakko/Otavamedia

Olen alkanut maistattaa soseita viisikuisella vauvallani, mutta homma ei suju. Vaikka kuinka yritän maanitella, vauva kääntää päänsä pois eikä avaa suutaan. Turhauttaa, kun vauvalle ei kelpaa vaivalla valmistamani ruoka. Kerran hermostuin niin, että puristin vauvaa poskista, jotta sain hänen suunsa auki ja tungin lusikan väkisin suuhun. Pelkään, että olen aiheuttanut vauvalle traumoja. Miten saan hänet maistamaan? Ja miten saan pidettyä oman pääni kylmänä tilanteissa?

Essi vastaa:

Tilanteesi on tuttu monelle vanhemmalle: pulloon tai rintaan tottunut vauva ei ole halukas muuttamaan ruokailuaan vaan vierastaa uudenlaista ruokaa. Pullosta maito tulee helposti ja rinnastakin pienellä vaivannäöllä.

Lue: THL:n ruokasuositus kiinteiden aloittamisesta

Kokeile kaupan soseita

Moni vauva on myös todella tarkka ruoan sileyden suhteen vielä paljon vanhempanakin kuin viisikuukautisena. Kaikki eivät hyväksy kotitekoisia soseita, jotka eivät yleensä ole yhtä sileitä kuin kaupan purkeissa. Voisit siis kokeilla, jos vauvasi huolisi paremmin ensin äärisileitä kaupan soseita ja siirtyisit vasta hieman myöhemmin omatekoisiin soseisiin. Tämä tuntuu tietysti äidistä vielä kurjemmalta, kun vauvalle ei kelpaa se, mitä itse on vaivalla tehnyt. Ole ruokailun suhteen kuitenkin rauhallinen, jotta ruoasta ja ruokailusta ei tule lapselle negatiivinen asia. Pakolla syöttäminen ei ole koskaan hyväksi. Kieltäytyminen ruoasta on yksiä niitä harvoja asioita, joista vauva voi halutessaan päättää itse, sillä on hyvin vaikeaa saada ketään nielemään pakolla.

Lue: Toinen lapsi tulossa, riittääkö rakkaus kahdelle? Asiantuntija neuvoo

Syöttäisikö joku toinen vauvaa ensi kerralla?

Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi nyt liikaa yksittäisestä teostasi, joka toki oli väärin. Vauva ei ole traumatisoitunut kerrasta, kun olet muuten turvallinen aikuinen. Pidä kuitenkin huoli siitä, ettet toimi enää toista kertaa samalla tavalla. Lapsen satuttaminen on laissakin kiellettyä. Harjoittele soseita jatkossa vain silloin, kun olet itse rauhallinen, sillä vauva vaistoaa kiihtymyksesi. Jos hiillyt itse tilanteissa helposti, voit myös miettiä, olisiko joku muu parempi harjoittelemaan syöttämistä ensimmäisinä syöntikertoina.

Lue: Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen? Asiantuntija neuvoo

Ensin sose, sitten maito

Olet varmasti kokeillutkin jo monia keinoja soseiden maistelussa. Ohjeissa saatetaan neuvoa antamaan maito ensin. Sose kannattaa kuitenkin mielestäni aina tarjota ensin, ennen kuin lapsi on jo melko kylläinen maidosta. Nälkäisenä hän yleensä kelpuuttaa helpommin myös uudet maut ja kiinteän ruoan. Älä anna lapsen kuitenkaan tulla liian nälkäiseksi, vaan tarjoa sosetta vielä jaksavaiselle lapselle, jotta hän ei itke hillittömästi maidon perään.

Usein saatetaan suosia aloittamista esimerkiksi perunalla, porkkanalla tai maissilla, mutta kaikkien vauvojen kohdalla tämä ei ole paras ratkaisu. Joillekin totuttelu kiinteisiin sujuu helpoiten, kun ensimmäisenä tarjotaan vauvan herkkua, esimerkiksi persikkaa tai päärynää. Tärkeintä on se, että lapsi suostuu ensin syömään edes jotain. Usein tästä käynnistyy helpommin muukin soseiden syöminen.

Keskustele: Vinkkejä, miten aloit söttää vauvalle kiinteitä?

Sormiruoka voi toimia

Joillakin lapsilla toimii myös se, että hänelle annetaan oma lusikka käteen. Älä välitä, vaikka sosetta menee hiuksiin, paidalle ja lattialle, sillä samalla, kun lapsen huomio kiinnittyy muuhun, saat ehkä syötettyä häntä toisella lusikalla. Joillekin toimii parhaiten sormiruoka: pehmeäksi keitetyt kasvikset, vihannekset ja juurekset, hedelmät tai marjat tai keitetty täysjyväpasta.

Lapsen makuaisti vaatii noin parikymmentä maistelukertaa ennen kuin se tottuu johonkin makuun ja ehkä oppii jopa pitämään siitä. Ole myös tarkkana siitä, ettei vauva ala karsastaa soseita siksi, että maha menee kovaksi, ja hän tuntee sitä kautta olonsa kurjaksi.

Lue myös:

Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi? Asiantuntija neuvoo
Näin aloitat sormiruokailun vauvalle
Kiinteiden aloittaminen vauvalle, sormiruokaa vai soseita?

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 10/2015.

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Lähetä Essille kysymys osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Lue myös

Kommentit (1)

Mielenkiintoista. Viralliset ravitsemussuositukset painottavat, että äidinmaito on lapsen ensisijainen ravinnonlähde vuoden ikään saakka ja että maito tarjotaan ennen kiinteää ruokaa. Ruokailuhetken pitäisi olla hauska tilanne sekä vanhemmalle että lapselle eikä lasta saisi ikinä pakottaa syömään. Uudet ravitsemussuositukset kehottavat lisäksi tarkkailemaan lapsen valmiuksia eli mm. sitä, osaako lapsi istua itse kevyesti tuettuna, viekö hän ruokaa suuhunsa ja työntääkö hän esimerkiksi tarjotun ruoan kielellään ulos suusta. Mikäli lapsi ei istu itse tuettuna, vie ruokaa suuhunsa ja työntää ruoan kielellään ulos, hän ei yksinkertaisesti ole valmis syömään kiinteitä. Harva vanhempi pakottaa lapsensa vaikkapa kävelemään ennen kuin hän on siihen valmis, miksi ruokailun tulisi olla poikkeus?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X