Lapsi 29.05.2020

Milloin vauva voi matkustaa pyörän kyydissä? Huomioi 4 kohdan muistilista ennen kuin polkaiset menemään

Mitä kaikkea tulee huomioida, kun vauvaperhe suunnittelee pyöräilyä?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kun lämpimät pyöräilykelit vihdoin koittavat, olisi hauskaa lähteä koko perheellä yhdessä pyöräilemään. Mutta milloin vauvaperhe voi nakata myös pienimmän pyörän kyytiin? Koska lasten pyöränistuin kannattaa hankkia?

– Pienille vauvoille tarkoitettuihin pyöränistuimiin en ole törmännyt, kertoo yhteyspäällikkö Leena Piippa Liikenneturvasta.

Monien istuinvalmistajien valikoimista löytyy istuimia, joissa alaikäraja on 9 kuukautta tai 9 kiloa. Isompaa vauvaa on myös mahdollista kuljettaa pyörään kiinnitettävässä peräkärryssä.

– Monet peräkärryvalmistajat ovat käyttöohjeissaan linjanneet, että lapsi voi matkustaa kyydissä sitten kun osaa istua itsenäisesti.

On myös syytä tarkastaa, että turvavyöt asettuvat oikeille kohdille ja lapsen saa kiinnitettyä niillä napakasti.

Lapsen pyöränistuin kannattaa valita huolella

Lapsen pyöränistuin kannattaa valita huolella. Perävaunussa voi usein kuljettaa lapsen lisäksi muutakin tavaraa.

Istuimessa olevan vauvan tulee myös osata istua ilman tukea, ja pään kannattelun tulee olla jämäkkää.

– Kaikista oleellisinta istuimen valinnassa on tutustua valmistajan käyttöohjeisiin. Niistä selviää, minkä ikäiselle ja kokoiselle lapsella istuin on tarkoitettu.

Osassa istuimia on mahdollisuus kallistaa istuinta esimerkiksi silloin, jos pieni kyytiläinen nukahtaa. Erilaiset säätömahdollisuudet lisäävät Piipan mukaan yleensä lapsen matkustusmukavuutta, kun istuimen voi paremmin räätälöidä omalle lapselle sopivaksi.

Istuinta hankkiessa kannattaa ottaa huomioon, että kylmemmillä keleillä lapselle on paksummat vaatteet. Myös riittävän korkea selkänoja on tarpeen, sillä lapsen pään on hyvä saada tukea, kun hän nojautuu taaksepäin.

Lasten pyöränistuin – edessä vai takana?

Suomessa Piipan mukaan tavallisimpia istuimia ovat aikuisen selän taakse kiinnitettävät mallit. Esimerkiksi Tanskassa näkee katukuvassa paljon lastenistuimia, jotka on kiinnitetty eteen, ohjaustangon tietämille. Istuimeen on saatettu kiinnittää myös pleksi, jotta tuuli ei kävisi liian voimakkaasti kasvoille.

Kun lapsi istuu edessä, on jutustelu helpompaa. Toisaalta lapsi saattaa herkemmin häiritä aikuista, jonka täytyy keskittyä seuraamaan liikennettä. Eteen tarkoitetuissa istuimissa on Piipan mukaan usein myös alhaisempi maksimipainoraja kuin taakse kiinnitettävissä.

– Tutkimuksia siitä, kumpi on turvallisempi malli, en ole havainnut. Itselleni tulee kuitenkin mieleen, että jos edessä tapahtuu jotain, niin lapsi on se, joka on ensimmäisenä vastaanottomassa iskua.

Ennen retken alkua

  1. Ennen kuin polkaisee matkaan kannattaa tarkastaa, että istuin on hyvin kiinni. Varmistaminen kannattaa aina, kun lähtee lapsen kanssa pyöräilemään.
  2. Sopiva kypärä on sekä lapsen että aikuisen tärkein varuste.
  3. Tarkasta, että lapsi ei pääse kosketuksiin pyörän liikkuvien osien kanssa.
  4. Muista, että lapsen kuljettaminen vaikuttaa pyörän tasapainoon, ohjaukseen ja jarrutukseen. Jos kuljetat lasta ensimmäistä kertaa, kannattaa harjoitella aluksi rauhallisella alueella, jossa ei ole paljon liikennettä.

Lue myösKuinka opettaa lapsi pyöräilemään? Asiantuntija vastaa

Kommentit (1)

Aikanaan isä kuskasi pyörällä minua ja siskoa hoitoon ja kotiin. Sisko pakkarilla ja minä tuolissa edessä. Yhdellä kaatumisella lumihankeen ja siskon jalan joutumisella pinnojen väliin selvittiin noista reissuista. Onneksi nykyään on parempia istuimia kun reilu 40v sitten. Ja kypäriä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X