Vauva 30.6.2018
TEKSTI Riikka Heinonen
KUVAT iStock

Miksi vauva jähmettyy, kun sisarukset riitelevät?

Sisarusten riitely saa vauvan jähmettymään. Mitä se tarkoittaa, ja kuinka vanhemman pitäisi tilanteessa toimia?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kävimme Kaksplus-lehdessä läpi lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa lasten yleisimipiä pelkoja ja miten niihin olisi hyvä vanhemman suhtautua. Julkaisemme kysymykset verkossa viiden jutun sarjana.

Tapaus 2: Sisarusten riitely

Vauvani jähmettyy aina kovan äänen kuten sisarusten riitelyn kuullessaan. Mistä se johtuu?

Janna Rantala: Pelko on luonnollinen tunne vauvalle, ja hän saattaa kohdata monta pientä pelottavaa hetkeä päivän aikana. Vauvat pelkäävät kovia ääniä ja sitä, että yhtäkkiä tapahtuu jotain poikkeavaa. Siksi vanhempien riitely tai isosisarusten keskinäinen kinastelu voivat tuntua vauvasta todella pelottavilta.

Pieni vauva ei välttämättä osaa osoittaa pelkoaan muuten kuin jähmettymällä, muuttumalla ilmeettömäksi, kääntämällä katseensa toiseen suuntaan tai itkemällä äänekkäästi. Vanhemman pitäisi silloin olla valppaana ja huomata, että vauva on peloissaan.

Hieman vanhempi vauva tai taapero saattaa ilmaista pelkoaan ryömimällä kohti turvaa, pois pelottavasta tilanteesta. Vanhemman on silloin helpompi havaita, että lasta pelottaa tai jännittää.

Vauva pystyy rauhoittumaan ja palaamaan takaisin kontaktiin vasta sitten, kun aikuinen ottaa hänet syliinsä, on läsnä ja lohduttaa.

 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: