Vauva 20.08.2018 Päivitetty 29.05.2023

Osaatko vauvanhoidon perusteet? Tässä tärkein tietopaketti vauvan tullessa taloon

Vauvanhoidon perusteet tulevat tutuksi parhaiten harjoittelun ja toiston avulla. Vauvan hoitaminen ei sinänsä ole vaikeaa, mutta huolehdittavia asioita löytyy runsaasti. Katso tästä perusasiat vauvan hoitamiseen liittyen!

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa kotona voivat tuntua vanhemmasta kaoottisilta — pää on helposti sekaisin kaikista ohjeista ja neuvoista siitä, miten vauvan kanssa tulisi toimia.

Helpotuksen sana kaikille vanhemmille: Vauvan perushoito ei ole vaikeaa. Se on paljon toistettavia huoltotoimia, mutta myös hellyyttä ja pieneen ihmiseen tutustumista sekä tämän kanssa kommunikointia.

Pienen vauvan hoitamisen perusteet

Röyhtäyttäminen

Vauvoja röyhtäytetään aterian päätteeksi hoitajan olkapäätä vasten. Heitä olkapäälle sideharso, nosta vauva pystyasentoon ja istumaan käsivarrelle. Tue vauvan yläselkää toisella kädelläsi ja katso, että vauvan kasvot ovat olkapään yläpuolella.

Vaipanvaihto

Vaippa vaihdetaan viimeistään silloin, kun se tuntuu märältä tai on kakkainen. Pylly pestään aina kakan jälkeen ja silloin, kun vaippa on ollut pitkään vaihtamatta ja se on painava ja märkä. Jos mahdollista, vauvaa kannattaa pitää hetki ilmakylvyssä vaipanvaihdon yhteydessä, jotta peppu saa kuivua kunnolla. Vauvojen kosteuspyyhkeet on tarkoitettu vain poikkeustapauksia varten, ja kotioloissa pissat ja kakat huuhdellaan iholta vedellä. Jos kosteuspyyhkeitä käytetään matkoilla myös kakan siivoamiseen, niitä on käytettävä reilusti, ettei herkkä iho jää kihelmöimään.

Pienille vauvoille sopivat kertakäyttövaipoista parhaiten teippivaipat. Niiden kanssa on tärkeää katsoa, että jalantiet menevät tiiviisti pienten reisien ympärille, jotta vahingoilta vältytään. Kun vauva oppii konttaamaan ja harjoittelee kävelyä, housuvaipat ovat paras vaihtoehto.

Myös kestovaippojen valikoima on nykyisin suuri, ja ne ovat helppokäyttöisiä. Niitä ei tarvitse liotella, vaan likainen vaippa laitetaan kannelliseen koriin odottamaan pesua. Sitä ennen vaippa huuhdellaan suurimmista lioista puhtaaksi vaikka käsisuihkun avulla. Vaippapyykkiä on hyvä pestä vähintään joka toinen päivä 60 asteessa, ja välillä keittopesu 95 asteessa on hyvä idea.

Kylvettäminen

Useimmat vanhemmat kylvettävät vauvan pari kertaa viikossa. Hyväihoista vauvaa voi kuitenkin kylvettää halutessaan vaikka joka päivä. Kylpyhetki voi olla hyvä ajoittaa iltaan, jolloin se rauhoittaa ennen nukkumaanmenoa. Vauva ei saisi kylvetettäessä olla nälkäinen muttei juuri syötettykään.

Vastasyntyneen iho tai hiukset eivät tarvitse pesuaineita, pelkkä vesi riittää. Jos vauvalla on kuiva iho, kylpyveteen voi sekoittaa vauvoille sopivaa kylpyoljyä tai vesiliukoista perusvoidetta. Kylpypaikan tulee olla lämmin ja vedoton. Muoviammeessa kylvetys on helpointa, ja se varataan vain vauvan käyttöön. Saunaan lapsen voi viedä vasta vuoden ikäisenä, sillä vauvat eivät kestä kovaa kuumuutta.

Ihonhoito

Se, että vastasyntyneen iho on näppyläinen ja hilseilevä, on normaalia. Vauvan vartaloa ei tarvitse ihmeemmin rasvailla, siitä voi olla jopa haittaa, jos iho tottuu jatkuvaan rasvaukseen. Kuivaihoisen vauvan takamuksen ja kuivilta tuntuvat kehon osat kannattaa kuitenkin rasvata ohuelti kosteuttavalla perusvoiteella. Pesujen jälkeen vauvan takamus, ihopoimut ja taipeet on kuivattava hyvin, jotta ne eivät jää hautumaan kosteina.

Jotta vaippa-alueelle ei tulisi ihottumaa, on pesuista, puhtaudesta, huolellisesta kuivauksesta ja ilmakylvyistä pidettävä hyvää huolta. Jos peppu punoittaa, on vaippa vaihdettava useammin. Ihottumaan voi kokeilla sinkkioksidipitoisia rasvoja tai tavallisia perunajauhoja.

Päänahan hoito

Vastasyntyneen päälaella voi olla joko tuuhea hiuspehko tai vain muutama haiven, mutta päälaki on kummassakin tapauksessa huudeltava kylvyssä ja harjattava sen jälkeen. Molemmat toimet edistävät päänahan verenkiertoa ja ehkäisevät kellertävän karstan muodostumista iholle. Jos päälaelle on jo kehittynyt karstaa, se lähtee pois tavallisella ruokaöljyllä tai vauvanhoitoon tarkotetuilla öljyillä. Öljyn on annettava vaikuttaa iholla ainakin 2 tuntia. Kerrostumia voi myös rapsutella pois iholta. Vaikka karstasta ei ole vauvalle haittaa, voi se hoitamattomana alkaa haista pahalle.

Vauvanhoidon perusteet ovat päivittäisiä huoltotoimia.

Kylvetyshetki on rauhoittava niin vauvalle kuin vanhemmalle.

Silmät

Pienen vauvan silmä ovat herkät. Aina kun silmänurkassa tai luomella on jotain ylimääräistä, silmät tulee pyyhkiä ulkonurkasta nenää kohti. Pyyhkimiseen käytetään vesijohtoveteen kastettua nenäliinaa tai vanulappua, ja kumpikin silmä tarvitsee oman lappunsa. Jos silmät alkavat punoittaa ja rähmä on keltaista, kyseessä voi olla silmätulehdus.

Nenä

Jos vauva hotkii maitoa, hänen nenänsä voi mennä tukkoon. Jos hengitys tuhisee, sieraimiin voi tiputtaa muutaman tipan apteekista saatavaa keittosuolaliuosta. Se helpottaa vauvan oloa. Nenän kovettumia voi myös puhdistaa nenäliinan kulmalla tai varovasti vanupuikolla.

Korvat

Vauvan korvia ei saa yrittää puhdistaa vanupuikolla. Korvien ei tarvitse olla putipuhtaat, mutta jos korvakäytävän ulkosuulla näkee helposti poistettavan vaikkukokkareen, voi sen poistaa paperinenäliinan kulmalla.

Suun sammas

Suun sammas näkyy kielen pinnalla ja limakalvoilla vaaleana, harmahtavana peitteenä. Se on hiivasienen aiheuttama tulehdus, jonka vauva voi saada, kun suun normaali bakteerikasvu jostakin syystä häiriintyy. Sammasta voi häätää vichyvedellä tai puolukka- tai sitruunamehutipoilla. Sammaspeitteitä voi myös raaputella irti vichyyn kastetulla vanupuikolla.  Jos itsehoito ei muutamassa päivässä auta, lääkäri voi määrätä vaivaan lääketippoja tai -geeliä.

Sammas voi tarttua vauvan suusta äidin rintoihin, jolloin nännit alkavat aristaa. Vichyvesi käy hoidoksi myös tässä tapauksessa. Tutteja ja tuttipulloja on myös muistettava keitellä ahkerasti, jotta tulehdus saadaan taltutettua.

Kynsien leikkaaminen

Vauvan kynsiä voi alkaa leikata vasta, kun lapsi on täyttänyt 2 viikkoa. Sitä ennen pitkät ja terävät kynnet voi piilottaa puuvillatumppuihin, ettei vauva raavi niillä itseään. Leikkaaminen pitää tehdä erityisen varovaisesti, sillä pehmeän kynsiaineksen ja ihon raja on huomaamaton. Kynnet on helpointa leikata silloin, kun vauva nukkuu. Tylppäkärkisillä saksilla leikataan sormen kynsi muotoonsa ja varpaan kynsi suoraksi.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X