Tuima katse, hehkuva iho ja saunomishalut… näillä vanha kansa selvitti lapsen sukupuolen

Ennen 4D-ultraa lapsen sukupuoli yritettiin selvittää mitä erikoisemmilla tavoilla. Pätivätkö nämä tyttöihon tai poikamahan merkit omaan raskauteesi?

Teksti Janica Brander
Kuvat iStock
Iha sama, mitä sä meidän sukupuoleks veikkailit!

Vanha kansa uskoi, että lapsen sukupuolen pystyi päättelemään äidin katseesta ja jopa tavasta, jolla hän saunoi. Tuimailmeinen kiukaanpaukuttaja odotti poikaa, pehmeät silmät ja sihisevät löylyt taas ennustivat tyttöä. Osuuko mikään näistä sinun kohdallasi oikeaan?

Pitkä pigmenttiviiva ennustaa poikaa

Lapsen sukupuolta on päätelty naisen vatsaan raskausaikana muodostuvan pigmenttiviivan perusteella. Jos linea negra -viiva loppuu napaan, vauva oli tyttö. Navan yläpuolelle jatkuva viiva taas oli pojan merkki. Mutkittelevan viivan uskottiin viittaavan poikaan, suoran tyttöön.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehtiin pieni tutkimus lapsen sukupuoleen liittyvistä uskomuksista vuonna 2006. Kiinnostavaa on se, että 72 prosenttia naisista, joiden pigmenttiviiva oli mutkitteleva, sai pojan.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että aineisto oli suppea, eikä selvitys täyttänyt tieteellisen tutkimuksen kriteerejä.

Tyttömaha on ylhäällä, poikamaha alhaalla

Nykyäänkin voi kuulla väitteen, jonka mukaan tyttöä odottavan vatsa on korkea ja leveä. Poika taas laskeutuu alemmaksi, vatsa on pallomainen ja työntyy voimakkaasti eteen.

Poikaa odottavalla on tuima katse

Vanhan pirkanmaalaisen uskomuksen mukaan poikaa odottavan äidin katse oli tuima. Äidin lempeät silmät taas viittaavat siihen, että tulossa oli tyttö.

Tytöllä on tiuha syke

Kun tutkimusmenetelmät kehittyivät, mutta 4D-ultrakuvista ei osattu vielä haaveilla, sukupuolta ennustettiin vauvan sydänäänistä. Kätilöt väittivät, että nopea syke ennusti tyttöä, matala poikaa.

Yli 140 sydämenlyöntiä minuutissa oli kuulemma tytön merkki, matalampi syke pojan. Epäselvää on, kumpaan sukupuoleen tasan 140 lyönnin syke viittasi.

vauvan sukupuoli

Poikatukka on paksu ja kiiltävä

Jos naisen hiukset olivat raskausaikana paksut ja hyväkuntoiset, vauva oli vanhan tietämyksen mukaan poika. Tyttöä odottavan hiukset taas olivat ohuet, huonokuntoiset ja kitukasvuiset.

Nykyään tiedetään, että hiusten muutokset raskausaikana johtuvat hormoneista, eivät vauvan sukupuolesta.

Hehkuva iho ennustaa tyttöä

Äidin hyväkuntoinen iho oli entisaikoina tyttölapsen merkki. Poikavauva taas kuivatti ihon. Toinen ihoon liittyvä uskomus tosin oli ristiriidassa tämän väitteen kanssa. Tyttövauvan sanottiin nimittäin aiheuttavan äidille aknea – eli se siitä hehkuvasta ihosta.

Johtuivatpa kuivuus ja näppylät vauvan sukupuolesta tai hormoneista, nämä vinkit auttavat pitämään ihon kunnossa raskausaikana.

Tyttö saa himoitsemaan suklaata, poika salmiakkia

Myös raskausajan mielitekojen on väitetty paljastavan vauvan sukupuolen. Himo feminiinisiksi miellettyihin herkkuihin, kuten makeaan, suklaaseen ja hedelmiin, oli tytön merkki. Poikaa odottavan uskottiin syövän mieluummin suolaista ja hapanta.

Tyttö aiheuttaa pahoinvointia…

Rajun aamupahoinvoinnin uskottiin johtuvan tyttövauvasta. Jos äiti selviytyi raskaudesta vähäisellä oksentelulla, tiedossa oli poika.

Poikkeuksellisen rajun pahoinvoinnin eli hyperemeesin syy on edelleen mysteeri. Istukka- ja estrogeenihormonien korkea taso näyttäisi kuitenkin selittävän pahoinvointia paremmin kuin tyttövauva.

… ja poika suonenvetoa

Pojankaan odottaja ei valitettavasti päässyt helpolla, sillä poika aiheutti äidille suonenvetoa ja jalkojen palelua. Tyttöä odottavan jalat taas olivat miellyttävän lämpimät, vaikka aamut kuluivatkin pää pöntössä.

Poika saa kiukaan paukkumaan

Sukupuolen ennustajat pitivät korvat höröllä saunassa. Vanhat viisaat tiesivät, että jos kiuas paukahti äidin löylytellessä, vauva oli poika. Tyttölöylyt taas olivat lempeän sihisevät.

Saunamies siittää tytön

Myös isän saunomistavat paljastivat lapsen sukupuolen. Ahkerasti saunovien miesten nimittäin uskottiin siittävän tyttöjä.

Makuuhuoneen feng shui määrää sukupuolen

Vanhojen oppien mukaan sukupuolen saattoi päätellä ja jopa valita makuuhuoneen sisustuksen mukaan. Jos sänky oli poikittain lattialautoihin nähden, lemmenpesässä pantiin alulle tyttöjä. Jos äiti nukkui tyyny pohjoiseen päin, odotettavissa oli poikia.

Lähteet: Bellybelly, Siuro-info, Yle

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä