Vauva 08.12.2019 Päivitetty 29.05.2023

Ennustamme 2020-luvun vauvojen nimet – edelläkävijöiden lapsia ovat Hellevi, Pohto ja KainoVieno

Suurten ikäluokkien nimet ovat seuraavia trendinimiä 2020. Toisaalta yhä useampi lapsi nimettäneen sukupuolineutraalilla nimellä alkavana vuosikymmenenä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Profetoimme trendinimet 2020 alkaen koko vuosikymmenelle leikkimielellä, mutta kymmenessä vuodessa näemme, onko nimimuodista tullut totisinta totta!

Sotien jälkeen suosituimmat

Pian lapsille annetaan sellaisia nimiä, jotka olivat suosittuja lastennimiä 80 vuoden takaisessa Suomessa. Nimitrendit noudattelevat yleensä 80–100 vuoden sykliä.

Lapsille harvoin valitaan nimiä, joita omilla vanhemmilla tai omanikäisillä on. Vanhemmat nimet tuntuvat vähemmän kuluneilta, koska nykyvanhemmat eivät ole yleensä henkilökohtaisesti tunteneet ketään Untamoa tai Tuulikkia.

1940- ja 50-lukujen suosittuja tyttöjen nimiä: Ritva, Tuula, Anneli, Marjatta, Kaarina, Liisa, Helena, Tuulikki, Annikki, Leena

1940- ja 50-lukujen suosittuja poikien nimiä: Olavi, Seppo, Erkki, Antero, Johannes, Matti, Ilmari, Tapio, Juhani, Kalevi

Agraari-Suomen muotinimet ja erikoisuudet

Jos aikoinaan suursuosittu Ritva tai Erkki ei sytytä, on esimerkiksi Hellevi-nimeä annettu eniten vuosina 1940–1959. Myös Laila voisi olla nimimuotia mukaileva nimivalinta 2020-luvulla. Pojalle trendikkäitä vaihtoehtoja ovat Rauno ja Asko, joita niin ikään annettiin 80 vuotta sitten syntyneille poikalapsille.

Menneinä vuosikymmeninä nimistö oli nykyistä paljon kapeampi. Silti aina on ollut nimiharvinaisuuksia.

Listaamme myös nimiä, joita annettiin rekisterin mukaan noin 80 vuotta sitten joillekin vauvoille ja joista ei koskaan tullut suurta muotia – ehkä nyt?

Tytöt: Irma, Aulikki, Helinä, Jonita, Tutteli, Aminata, Blanka, Hillevi, Ingemaj, Market

Pojat: IlmoHasse, Väinämö, Riki, Auvo, Eki, Jakke, Rolle, Keimo, Claus

Trendinimet 2020: Sukupuolineutraalit

Nimet, jotka eivät ilmaise kantajansa sukupuolta, ovat myös trendikkäitä 2020-luvulla. Tietoisuus muunsukupuolisista kasvaa koko ajan. Vanhemmathan eivät voi tietää, miten lapsi myöhemmin kokee oma sukupuolensa, joten sukupuolineutraali nimi antaa lapselle enemmän liikkumatilaa.

Luontonimet ovat olleet 2010-luvulla trendinimiä, monet niistä sukupuolineutraaleita.

Sukupuolineutraalit nimet eivät kuitenkaan ole täysin tuore keksintö. 1900-luvun alussa ristittiin lapsia sellaisilla nimillä, jotka eivät olleet erityisesti kummankaan sukupuolen nimiä. Tällaisia olivat muun muassa Kaino ja Vieno. Tosin toisinaan käy niin, että alun perin sukupuolineutraali nimi alkaa vakiintua joko tytön tai pojan nimeksi.

Suomessa on annettu näitäkin nimiä sekä tytöille että pojille: Tuuna, Unnu, Tanvi, Piippo, Etla, Aarretti, Miiku, Eeno, Pohto, Ruu, Aika

Yhdysnimien uusi tuleminen

Mitä tapahtui kaksiosaisille etunimille? Takavuosina jokaisella oli koulukaverina tyttö tai poika, jonka nimen halkaisi viiva. Sittemmin yleistyivät etunimet, joissa kaksi tuttua nimeä kirjoitetaan yhteen pötköön – tulivat Mikkomatit, Emmaleenat ja Annastiinat. Nykyään nämäkin alkavat olla kastepalstoilla harvassa.

Sen sijaan uusi vanhempien sukupolvi on lapsesta pitäen tottunut kirjoitusasuihin, joita viljelevät iPhonen, YouTuben ja WhatsAppin kaltaiset brändit. Lähivuosina nimilautakunta torppaa varmuudella tämännäköiset nimiehdotukset suomalaisvauvoille. Kukapa kuitenkaan tietää, miten nopeasti tuuli kääntyy.

Tulevaisuuden nimiä: ElliNoora, SuviElina, ViliValtteri, LaurinPoika, aLeksi, iRina

Uudet nimipäiväänsä viettävät

Moni vanhempi haluaa valita lapsensa nimen kalenterista. Vuosi 2020 suo nimipäivän liudalle suomalaisia. Nimet on nostettu kalenteriin sillä perusteella, että niillä on Suomessa jo yli 500 kantajaa. Ehkä uudella vuosikymmenellä näiden nimien suosio ottaa harppauksen, kun vastasyntyneiden äidit ja isät plaraavat nimipohdinnoissa almanakkojaan?

Tytöt: Adele (16.12.), Aida (22.4.), Bertta (24.8.), Cecilia (22.11.), Daniela (11.12.), Elle (10.2.), Erin (7.11.), Fiona (2.3.), Iita (14.9.), Inna (29.8.), Jasmiina (9.7.), Lila (20.5.), Luna (16.10), Malla (14.3.), Meea (27.4.), Minka (11.4.), Minni (26.5.), Neela (20.4.), Selina (23.3.), Unna (2.12.)

Pojat: Andreas (30.11.), Edvin (9.3.), Elia (9.4.), Eliel (9.4.), Felix (6.9.), Niila (6.12.), Nikolas (6.12.), Oskar (1.12.), Oula (29.7.), Petja (29.6.), Petrus (29.6.), Rene (16.7.), Teo (9.11.), Venni (17.8.), Viktor (22.3.)

Trendinimet 2020: Lähimatkanimet

Tähtipariskunta Victoria ja David Beckhamin esikoislapsi nimettiin kuuluisasti sen paikan mukaan, missä hän sai alkunsa: Brooklyn. Tarina ei kerro, mitä uudemman julkkisparin Kim Kardashianin ja Kanye Westin tyttärellä Chicagolla on tekemistä amerikkalaiskaupungin kanssa.

Nyt kun ilmastoahdistus suitsee kaukomaille matkustamista ja suomalaiset ovat hullaantuneet kotimaassaan lähimatkailemisesta, voi paikannimistö inspiroida kauniisiin nimiin myös uuden vuosikymmenen vauvoille. Eihän vaikka Sallan tai Inarin historia etunimenä ole kuin joidenkin vuosikymmenien mittainen.

Nimiä tytöille: Hervanta, Hintta (Oulussa), Kaita (järvi Savonlinnassa), Skata (Pietarsaaressa), Nätki (Savonlinnassa), Yyteri

Nimiä pojille: Ylläs, Luosto, Vuoksi, Mikkeli, Vimpeli, Halsua, Jynkkä (Kuopiossa)

Lue myös:

Nämä ovat nyt vauvojen suosikkinimet Englannissa – melkein kaikki sopivat suomalaiseen suuhun

Kokeile, millaisia nimiä Kaksplussan nimikone ehdottaa sinun lapsellesi!

Myös Väestötietorekisterin etunimitilastosta voi myös tarkastella nimiä ja niiden suosituimmuutta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X