Kantoliina on kätevämpi kuin luulitkaan – näin siitä tulee syöttötuoli, porrasportti ja 6 muuta hätäratkaisua vauva-arkeen

Kantoliinan hankkimisen kynnyskysymykseksi nousee monella äidillä hinta. Jos olet menevää sorttia, kantoliina maksaa itsensä muuntautuvuudellaan.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
Kantoliinasta on moneksi.
Kantoliinasta on moneksi.

1. Vauva rakastaa kiikuttelua riippukeinussa. Sellaiseksi kelpaa pinnasänkyyn viritetty kantoliina! Ohje: Solmi kantoliinan päädyt pinnasängyn vastareunojen yläkaiteisiin vinottain. Tähtää riippumiskorkeus turvallisen matalalle pinnasängyn patjan ylle.

2. Kantoliinaa voi käyttää peittona, kun kylmä ilta yllättää tien päällä. Ison liinan saa tarpeen mukaan yksin- tai vaikka nelinkerroin.

3. Jos ravintolassa ei ole syöttötuolia, kantoliinaa voi käyttää tavallisessa tuolissa valjaina. Sido lapsi tukevasti liinan ja tuolin selkänojan väliin. Tee pitävä solmu tuolin taakse.

4. Liina sopii hyvin aurinkosuojaksi rattaisiin, rannalla tai ulkosalla syödessä, jos sen saa viritettyä puunoksaan tai terassinkulmaan.

5. Iso liina on hyvä eväsretkialusta. Jos pikkutahrat eivät ahdista, joillekin kantoliina on myös syy jättää erilliset pulautusharsot ostamatta…

6. Pehmeä kangas toimii imetyssuojana.

7. Kyläpaikassa liinasta voi tehdä portin yläkerran portaiden eteen. Kierrä liina portaankaiteiden ympäri ja sido kulmat kiinni toisiinsa. Jos toisella puolella porrasta on kaiteen sijaan seinä, voit siirtää tarpeeksi tukevan ruokatuolin sille puolelle ja kiertää liinan kulmat sen ympäri.

8. Kantoliinan voi sitaista hätätilanteessa kaulahuiviksi. Jätti-isot kaulahuivit ovat yhä katu-uskottavia!

Lue myös: Odottajan tukivyö auttaa lantion ja selän kipuihin

Lukijoiden vinkit kantamiseen

Aloita liinan tai repun käyttö heti, kun vauva syntyy, sillä silloin vauva tottuu siihen nopeasti jo alun alkaen. Liinojen sidontaohjeita löytyy muun muassa Youtubesta.

Hanki kunnon välineet. Voi tuntua liian suurelta riskiltä sijoittaa sadan euron kantoliinaan ilman varmuutta, tuleeko sitä käytettyä. Kantoliina-aktiivit ovat kysyttyjä vieraita naapurustojen perhekerhoissa, seuraa siis some-ilmoittelua – tämä voi olla tilaisuutesi vertailla, millainen kantoliina sopisi juuri sinulle.

Älä luovuta, vaikket heti onnistuisi. On normaalia, että alkuun jo pelkkä solmujen opettelu tuntuu hikiseltä ähräykseltä. Muista, että kun sinä ja lapsi totutte liinaan, et enää joudu paistamaan jauhelihaa rasvainen lasta toisessa kädessä ja alati painavampi lapsi toisessa yläraajassa.

Pyydä konkarilta apua liinan sitomiseen ja repun säätämiseen. Tavallisesti kantoliinoja myyvien kivijalkaliikkeiden henkilökunta tuntee liinailun perikotaisin ja antaa sinun harjoitella liikkeessään kaikessa rauhassa opastuksellaan.

Lähde: Kaksplussan Instagram

Lue myös: Selkäkipu raskausaikana

Käteviä kantoreppuja ja kantoliinoja! Esittelemme 11 kiinnostavinta – aloittelijalle, hurahtaneelle ja keskosesta taaperoon

Kantovälinesanastoa

Trikooliina on trikoosta valmistettu yksinkertainen liina, joka sopii hyvin vauvoille, sillä se on joustava, pehmeä ja lämmin ja muotoutuu vauvan ja kantajan mukaan.
• Kantoreppu on kuin perinteinen selkäreppu, jonka kyytiin saa vauvan hetkessä. Reppu koostuu olkahihnoista, vyötäröremmistä ja etupaneelista. Klipsien avulla repun saa selkään ilman sähellystä. Kantoreppu sopii hyvin myös isommalle lapselle, sillä lapsen paino jakautuu tasaisesti ja hihnat ovat pehmustetut.
Rengasliina on kantoliina, joka kiristetään isojen sol­kien avulla. Se sopii hyvin esimerkiksi kaupunkireissulle, kun haluaa, että kantoväline menee pieneen tilaan, ja se on nopea sitaista. Liina sidotaan usein lonkalle, mutta etenkin pientä vauvaa voi kantaa myös edessä.
Kudottu liina on tiukkaan kudotusta neuloksesta valmistettu kantoliina. Se on tukeva, joten se sopii niin vastasyntyneelle kuin isommalle taaperollekin. Liinoja on eri mittaisia, ja niillä saa tehtyä lukuisia erilaisia sidontoja. Sidonta vaatii opettelua, mutta alkuun riittää, että opettelee yhden tyylin. Sidontaohjeita löytyy muun muassa Youtubesta ja Kantoliinayhdistyksen sivuilta.
Neliöliina koostuu neliönmallisesta etupaneelista sekä olka- ja vyöhihnoista. Se menee yhtä pieneen tilaan kuin tavallinen liina ja on yhtä helppo käyttää kuin reppu. Neliössä ei ole solkia tai remmejä, vaan se solmitaan yksikertaisten hihnojen avulla. Neliöliinaa voi pitää edessä, takana tai lonkalla.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä