Vaatteet ja varusteet 29.08.2013 Päivitetty 17.06.2021

Kantoliinan valitseminen

Lue, miten valitset kantoliinan ja käytät sitä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Minkä ikäisen lapsen kantaminen kannattaa aloittaa?

Vaikka jo synnytyslaitoksella. Ensimmäisten viikkojen aikana vauva ja vanhempi tottuvat kantamiseen parhaiten. Aloittaa voi toki vaikka vasta taaperoiässä.

Entä jos lapsi ei viihdy?

Kehtoasentoon sidonta toimii lähinnä vain vastasyntyneiden kanssa, mutta kaikki vastasyntyneet eivät asennossa viihdy. Vastasyntynyttäkin voi kantaa pystyasennossa hyvin tuettuna jalat liinan sisällä kippurassa. Noin kolme–nelikuinen vauva alkaa havainnoida aiempaa enemmän ympäristöään ja saattaa olla levoton. Liikkeellä oleminen tai ulos lähteminen auttaa. Silloin ympärillä on enemmän katsottavaa.

Kannattaa kokeilla myös lonkalla kantamista, joka onnistuu rengasliinalla, kudotulla liinalla tai useimmilla ergonomisilla kantorepuilla. Kasvot menosuuntaan kantamista ei suositella, koska tällöin vauva ei pysty halutessaan suojautumaan ympäristön ärsyketulvalta.

Kasvot menosuuntaan -kantotyylit eivät myöskään ole ergonomisia kannettavalle ja kantajalle. Myöhemmin aloitettaessa lapsi tarvitsee usein enemmän totuttelemista kantamiseen. Eri kantoasentoja ja -sidontoja kannattaa kokeilla.

Mitä kantovälineen valinnassa kannattaa ottaa huomioon?

Lapsen ikä ja koko ovat olennaisia. Aloittelijalle ja pienelle vauvalle trikooliina on hyvä valinta. Se on hiukan helpompi sitoa kuin kudottu liina. Yli kymmenkiloiselle trikoo on liian joustava eikä sidonta pysy. Kudottu pitkä liina on monipuolisin ja pitkäikäisin kantoväline. Yleensä kudottuun liinaan siirrytään vasta, kun sitominen trikooliinalla jo sujuu. Ergonomisella kantorepulla on pitkä käyttöikä. Sillä lasta kannetaan jalat leveässä sammakkoasennossa lapsen kasvot kantajaan päin kantajan etupuolella, lonkalla tai selässä. Hyvin pienelle vauvalle on syytä valita reppu, jossa on integroitu vauvalisäosa.

Entä jos kantaminen ei ota sujuakseen?

Jos kantaminen ei lähde sujumaan, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kantoliinatukihenkilöön, joka mielellään auttaa alkuun. Lista tukihenkilöistä paikkakunnittain löytyy osoitteesta www.kantoliinakanava.fi . Liinatukihenkilöltä voi kysyä pienistäkin asioista, esimerkiksi kantovälineen valinnasta, tai vaikkapa siinä vaiheessa, kun selkäsidonnat alkavat olla ajankohtaisia. Harva oppii niitä yksin ja itsenäisesti, yleensä tarvitaan kokeneempi kantaja apuun.

Lähde: Kantoliinatukihenkilö Tanja Pirhonen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X