Vaatteet ja varusteet 18.02.2016 Päivitetty 20.09.2021

Kestovaipat vs. kertakäyttövaipat – erilaisten vaippojen hyvät ja huonot puolet

Kesto- ja kertakäyttövaipat soveltuvat eri tilanteisiin, eri lapsille ja eri perheille. Lue kahden äidin perustelut, miksi he ovat valinneet kesto- tai kertakäyttövaipat lapselleen.

Teksti
Hanna Valtari
Kuvat
OM-arkisto

Kertakäyttövaipat: Helpotus rankkaan vauvavuoteen

Kertakäyttövaippoja käyttävä henkeen ja vereen. Sitä Eine-Kirsikka sanoo olevansa, vaikka ensimmäistä lastaan odottaessaan oli varma, että tulee käyttämään lapsellaan vain kestovaippoja.

Kun nyt jo koulussa oleva Ellen syntyi, uudenlaisen arjen pyörittäminen yksin kävi raskaaksi miehen asuessa viikot toisella paikkakunnalla.

– Kestovaipat tuntuivat siinä tilanteessa hankalilta ja työläiltä. Ulkona pelkäsin, että vaipat falskaavat ja kaikki vaatteet ovat märkinä. Pissavaippojen vaihto vielä meni, mutta parin kestoon tehdyn kakan jälkeen luovutin. En vain jaksanut sitä ylimääräistä pyykkäämistä ja stressiä.

Eine-Kirsikka kuitenkin huomasi, että hahtuvavillavaipat toimivat yövaippana kertakäyttöistä paremmin. Toisen lapsen, Aaronin, kanssa kertakäyttöiset vaipat ovat olleet ykkösiä myös yövaippoina.

– Ensimmäinen vuosi pienemmän univaikeuksien kanssa oli niin rankka, että kertakäyttövaipat olivat pelastukseni. Ne ovat niin helppoja. Toki samalla tiedostan, etteivät ne vaipat mihinkään maapallolta katoa roskikseen laittaessa. Olen päättänyt, että siitä ei vaan saa potea huonoa omaatuntoa. Yritän kompensoida kertakäyttövaippojen käyttöä elämällä muuten mahdollisimman luontoa kunnioittaen.

Herkkäihoisten lapsien kanssa Eine-Kirsikka on kokeillut monia vaippamerkkejä, myös ekologisempia vaihtoehtoja. Suosikkivaipat ovat perusmarkettimerkkiä. Ne kuitenkin ovat Eine-Kirsikan harmiksi hiostavia, joten hän on ottanut tavaksi antaa Aaronin olla iltaisin tovin ilman vaippaa.

– Se tuntuu olevan illan kohokohta. Hän juoksee ja kiljahtelee riemuissaan, kun vaippa ei ole hillitsemässä menoa. Silloin tällöin pissaa tietenkin lirahtaa myös lattialle, mutta minä mieluummin pyyhin lattioita kuin vaihdan vaippaa.

Katso video: Näin vaihdat vauvalle vaipan
Keskustele: Paras vaippa?

Kestovaipat: Ekoperheen luonteva ratkaisu

Parissa tunnissa vastasyntynyt vauva oli rysäyttänyt jokaisen neljästä kaupunkireissulle varatusta kestovaipasta täyteen tavaraa. Se oli ainut kerta, kun Tuire on joutunut päiväaikaan turvautumaan kertakäyttövaippoihin.

Muuten Leon vessa-asiat hoidettiin päivisin kestovaipoilla. Aluksi kestoja käytettiin myös öisin, mutta seurauksena oli liian usein märkä sänky.

– Olin pettynyt, kun jouduimme luovuttamaan yökestoilun suhteen. Nyt tajuan, että pitäisi yrittää olla armollisempi itselleen. Yritämme taas tauon jälkeen etsiä toimivaa yövaipparatkaisua, mutta jos tuntuu että tulossa on villi yö, laitamme Leolle suosiolla kertakäyttövaipan.

Kestovaipat olivat Tuirelle ja hänen miehelleen luonnollinen ratkaisu vaipparallin hoitoon, sillä perhe noudattaa muutenkin ekologisia elämäntapoja. He päätyivät Leoa odottaessaan ostamaan netistä käytettynä ison paketillisen vaippoja.

– Hintaa paketilla oli 170 euroa, joten kertaostoksena se oli suuri. Vaipat riittivät kuitenkin hoitamaan ensimmäisten kuukausien vaippaajan, joten paketti on maksanut jo itsensä takaisin. Aion myös myydä vaipat eteenpäin, jolloin vaippojen käyttöhinta laskee entisestään.

Toimivimmiksi vaipoiksi ovat Leon käytössä osoittautuneet sisätaskuvaipat, joiden päälle kietaistaan vielä kosteutta pitävä kuorivaippa. Kun Leo alkoi tarvita jo isompia vaippoja, Tuiren anoppi on tehnyt niitä hyödyntäen niihin muun muassa kankaiden hukkapaloja.

Tuire ei koe, että kestovaippojen käyttö olisi rasite, vaikka saakin välillä vastailla ihmettelyihin, miten vaippoja oikein jaksaa pestä.

– Ei me niitä käsin pestä merenrannassa, vaan kone hoitaa sen homman. Viikossa pyykkiä tulee muutama koneellinen normaalia enemmän, kun vaipat pesee harsojen ja muun vauvapyykin joukossa.

Leon vaippojen huoltoon onkin muodostunut jo rutiininsa. Ne huuhtaistaan heti vaihdon jälkeen käsisuihkulla, minkä jälkeen ne laitetaan astiaan likoamaan ja siitä koneeseen.

– Meillä on toimiva työnjako miehen kanssa. Minä hoidan yläpään toiminnan, eli syöttämisen, ja mies taas alapään toiminnan.

Lue myös: Vauvan tarvikkeet: nämä tavarat vauva tarvitsee
Keskustele: Pitääkö kestovaippa?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X