Vaatteet ja varusteet 02.06.2019 Päivitetty 19.10.2020

Kietaisubody vai tavallinen? Nämä vauvanvaatteet kannattaa hankkia

Onko kietaisubody kätevämpi kuin pään yli vedettävät body? Entä minkä kokoisia vaatteita kannattaisi olla eniten kaapissa? Listasimme vauvanvaatteet, jotka kannattaa ostaa ja kokosimme vinkit niiden ostamiseen.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Ihanat potkuhousut olivat vauvani päällä vain kahdesti, söpö t-paita vain kerran. Potkuhousut nimittäin olivat hankalat pukea ja t-paita nousi jatkuvasti kainaloihin. Mutta millaiset vauvanvaatteet sitten ovat parhaita eri ikävaiheisiin? Onko kietaisubody kätevämpi kuin pään yli vedettävät body?  Kysyimme asiaa yhdeksältä äidiltä ja listasimme seitsemän vinkkiä vauvanvaateostoksille.

Kietaisubody on kätevä pienen vauvan kanssa

Vastasyntyneelle sopivat erityisesti sellaiset vauvanvaatteet, jotka on mahdollisimman helppo pukea päälle. Kietaisubody on kätevä pienen vauvan kanssa, eli niitä kannattaa hankkia koissa 50–62.

Kietaisubodyjen ideana on se, ettei bodya tarvitse vetää vauvan pään yli. Pienen vauvan niska on vielä heiveröinen, joten kietaisubodyn pukeminen voi tuntua vanhemmasta helpommalta kuin tavallisen bodyn. Osa vauvoista saattaa myös vastustella pään yli pukemista.

Vauvoille, joiden ravintona on vielä vain maito, kietaisubodyt ovat käteviä toisestakin syystä. Jos niskakakat pääsevät yllättämään, likaisen bodyn saa helposti pois päältä.

Kietaisubodyn lisäksi hyvä vaihtoehto on body, jossa on venepääntie. Myös sen saa tarvittaessa vedettyä alakautta pois.

Liikkuvaiselle vauvalle tavallisia bodyja

Kietaisubody suljetaan neppareilla tai naruilla, joten niiden pukemiseen menee enemmän aikaa kuin pään yli vedettävän bodyn kanssa. Kun lapsi kasvaa ja kehittyy, saatat huomata että hänelle sopivatkin aivan erilaiset vauvanvaatteet.

Kun vauva oppii kääntymään, eli noin 4­–6 kuukauden iässä, kietaisubodyjen pukeminen voikin muuttua hankalaksi – etenkin, jos kyseessä on vilkas vauva. Siksi kietaisubodyjen sijaan tavalliset bodyt voivat olla toimivampia suurin piirtein koosta 62­–68 alkaen.

Kietaisubodyn voi kuitenkin pukea myös napitettuna, jolloin se on yhtä nopea pukea vauvan päälle kuin tavallinen body.

Kietaisubody vai tavallinen? Millaisia vauvanvaatteita kannattaa ostaa? Vauvanvaatteiden koko-opas

Bodyista paitoihin, kun lapsi alkaa kävellä

Oli kyseessä sitten kietaisubody tai tavallinen body, ne ovat t-paitoja kätevämpiä vauvoilla siksi, koska t-paidat nousevat helposti kainaloihin ja jättävät selän ja vatsan paljaaksi.

Vauvanvaatteet elävät käyttäjänsä mukana. Bodyjen napittaminen voi alkaa tuntua työläältä noin vuoden iässä, kun lapsi oppii kävelemään. Liikkuvan kohteen napittaminen haaroista on vaikeaa. Siksi moni alkaa käyttää t-paitoja noin koosta 80 alkaen.

Toisaalta bodyille voi olla käyttöä taaperonakin. Ne ovat käytännöllisiä ulkoiltaessa viileinä päivinä, koska paidat nousevat lapsen leikkiessä helposti ylös ja paljastavat selän. Muutama 80–86 (jopa 92) -kokoinen body on siis hyvä löytyä kaapista.

Vauvanvaatteet: Milloin vauva tarvitsee kengät?

Pienen pienet tennarit ovat söpöjä, mutta oikeasti vauva tarvitsee kenkiä vasta opetellessaan kävelemään eli noin 11 kuukauden iästä ylöspäin. Sitä ennen voi käyttää tossuja ja töppösiä.

Ensimmäisten oikeiden kenkien ollessa ajankohtaiset vauvan jalan koko on tyypillisesti 19–21.

Lue myös: Lapsen kengän koko – näin valitset lapselle oikeanlaiset kengät

Pitkäikäiset vauvanvaatteet

 50–56-kokoisia vauvan vaatteita ei kannata hankkia turhan paljon, sillä niiden käyttöaika on lyhyt. Sen sijaan koot 62, 68 ja 74 menevät tyypillisesti vauvoilla pitkään.

Bodyt, joissa on haaroissa tuplanepparit ja hihoissa käännettävät resorit, ovat pitkäaikaisia vaatteita.

Unohda epäkäytännölliset vauvanvaatteet

Epäkäytännölliset vauvanvaatteet jäävät käyttämättä, vaikka ne näyttäisivät suloisilta. Esimerkiksi potkupuvut ja potkuhousut, joita ei voi avata haaroista, tekevät vaipanvaihdosta tavallista työläämpää. Sukkahousut puolestaan ovat usein liian kireät mutta samaan aikaan valuvat. Jos vauvalla on käytössä kestovaippa, sukkahousut eivät myöskään välttämättä sovi vaipan päälle.

Yöpuvut, joissa on pitkä nepparirivistö, ovat myös hankalia. Alle puolivuotiaan vaippaa joutuu usein vaihtamaan myös öisin, jolloin vetoketjulliset pyjamat voittavat nepparimallit helppoudessaan.

Muista, että koot vaihtelevat

Kokolapun tuijottamisen sijaan kannattaa katsoa, minkä kokoiselta vauvanvaatteet oikeasti näyttävät.

Eri merkkien vaatekoot poikkeavat paljonkin toisistaan. Newbie sekä monet kotimaiset merkit, kuten Tutta, Reima ja Aarrekid, ovat usein reilumpia. Pienempää mitoitusta puolestaan ovat esimerkiksi H&M:n, Zaran ja Name it –merkin vauvanvaatteet.

Vauvanvaatteiden kokotaulukko

Tarkista kokotaulukosta sopivat vauvanvaatteet eri ikäisille lapsille:

Ikä (kk) Vaatteet Hatut Sukat/Kengät
Keskonen 44-50 34-36 10-12
0-2 50-56 36-38 13-15
2-4 56-62 38-42 16-18
4-6 62-68 42-44 16-18
6-9 68-74 44-46 19-22
9-12 74-80 44-46 19-22
12-18 80-86 44-46 19-22
18-24 86-92 46-48 19-22

Lähteet: Reima

Lue lisää: 7 vinkkiä: näitä vaatteita ja varusteita kesävauva tarvitsee

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X