Vauvan vaatekoot voivat erehdyttää vasta-alkajaa – ohjeet oikeankokoisten vaatteiden hankintaan

Vauvan vaatekoon tuijottamisen sijaan kannattaa katsoa, minkä kokoiselta vaate oikeasti näyttää.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock

Eri merkit poikkeavat paljonkin toisistaan, mutta kokotaulukko on kuitenkin hyvä nyrkkisääntö ostoksille. Esimerkiksi suositulla Newbiellä sekä monilla kotimaisilla merkeillä vauvan vaatekoot ovat usein reilumpia.

Pienempää mitoitusta puolestaan ovat muun muassa H&M:n, Zaran ja Name it -merkin vaatteet.

Pääsääntöisesti lastenvaatteet on vauvasta pitäen jaoteltu tyttöjen ja poikien erillisiin valikoimiin, mutta mikään ei pakota juuttumaan sukupuolirajoihin. Huomioi kuitenkin, että sama koko voi olla poikien puolella väljempi ja tyttöosastolla kapoisempi.

Kokolapun tuijottamisen sijaan kannattaa katsoa, minkä kokoiselta vaate oikeasti näyttää.

Vauvan vaatekoot: pisin käyttöikä koossa 74–86

Vauvanvaatteiden kokotaulukko, vauvanvaatteiden koot

Odotusaikana moni lankeaa söpöysharhaan: pienenpienet vauvanvaatteet ovat niin kertakaikkisen hellyyttäviä, että ensikokoja tulee vahingossakin hankittua kasa.

Pääsääntöisesti kuitenkin vastasyntyneen koot 50 ja 56 ehtivät pieniksi jo muutamassa viikossa, ja vielä kokoon 68 asti keskimääräinen käyttöikä on pari kuukautta.

Noin puolivuotiaana vauvan kasvuvauhti alkaa tasaantua sen verran, että vauvan vaatekoot 74 ja 80 kestävät vauvan käytössä jo pitempään. Silloin tarvitaan useampia vaihtovaatteita myös siksi, että on aloitettu kiinteän ruuan syöminen sotkuisine harjoitteluineen.

Vauvan vaatekoot saattavat erehdyttää söpöysharhaan eli hamstraamaan pikkukokoja.

Vauvan vaatekoot saattavat erehdyttää söpöysharhaan eli hamstraamaan pikkukokoja.

Äitien vinkit: unohda t-paita vauvan vaatekoossa

Vauvalla paita nousee jatkuvasti kainaloihin – joka kerta kun hänet nostetaan syliin, helma hilautuu ja paljastaa navan. Siksi body on luottovaate, huomasivat Kaksplussan haastattelemat äidit.

Muita tärkeitä kokemuksen tuomia oivalluksia ovat olleet kenkien tarpeettomuus vauvavuotena ja nepparirivistöjen vaihtaminen vetoketjullisiin vaatteisiin.

Lue parhaat vinkit vauvanvaateostoksille:

Kun on ensikenkien aika, lapsen jalka on tyypillisesti kokoa 19 tai isompi. Kengissä täytyy muistaa pitää suhteellisen reilu kasvuvara, sillä jalkaterien kasvuvauhti yllättää aina.

Kengät ovat vaatekerrasta ne, joissa ainakin kannattaa lähteä lapsen kanssa ostoksille sovittamaan. Istuvuuden voi nähdä vain lapsen kävellessä.

Lue parhaat vinkit kenkien ostamiseen:

Hattuostoksilla voi olla hankalinta. Vauvan vaatekoon muistaa helposti, mutta entä pää, jossa on oma senttikokonsa? Esimerkiksi äitiyspakkauksen neulemyssy on kokoa 44–46, ja sillä pääsee alkuun. Siihen on myös hyvä verrata samankokoista tai seuraavaa myssyä valitessa.

Lue päänympäryksestä vauvan tärkeänä mittana:

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Eipä haitannut yhtään se että niitä söpöjä ensivaatteita oli kunnon läjä, pyykkiä tuli pukluista ja vaippa osastolta kovaa kyytiä joten puhtaita tarvittiin kokoajan. Viimeiset pukluvaatteet meillä pestiin yli 1v. Kirppari oli hyvä paikka tuolloin. Uutena ostin vähän ja lahjoinakin tuli. Kaikkia käytettiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä