Vaatteet ja varusteet 30.03.2020 Päivitetty 01.04.2020

Voiko tutti hidastaa puheen kehitystä? Asiantuntija kertoo, milloin tutista kannattaa luopua

Tutin imeminen rauhoittaa vauvaa, joten se on kätevä apuväline vauvaperheessä. Mutta voiko lapsen puheen kehitys kärsiä, jos tuttia käytetään liian pitkään?

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Tutti ja puheen kehitys mietityttävät monia pikkulapsen vanhempia. Kaikki vauvat eivät halua käyttää tuttia lainkaan, mutta jos vauva huolii tutin, siitä tulee kätevä apu perheen vauva-arkeen.

Tutti tyydyttää vauvan imemistarvetta ja lohduttaa vauvaa. Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun lapsi on itkuinen ja rauhaton, mutta kyse ei ole nälästä. Moni vauva myös nukahtaa helposti, kun tutti on suussa.

– Lisäksi tutti auttaa erityistilanteessa, kuten erilaisissa tutkimuksissa tai silloin, jos vauva joutuu jäämään sairaalaan ja olemaan erossa äidistään, tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen  THL:n lapset, nuoret ja perheet –yksiköstä kertoo.

Tutin käyttöä ei kuitenkaan kannata jatkaa liian pitkään, sillä se saattaa vaikuttaa jopa puheen kehitykseen.

Tutti ja puheen kehitys: pois, kun ei tarvita

Kun lapsi alkaa opetella ensimmäisiä sanojaan, tutista voi olla haittaa. Tutti saattaa häiritä puheen kehitystä, jos se on puhumaan opettelevan lapsen suussa jatkuvasti.

Tutin käyttö voi viivästyttää suun alueen lihasten koordinaatiota, millä voi olla yhteyttä puheen kehityksen viivästymiseen. Lapsi ei esimerkiksi välttämättä opi lausumaan kaikkia äänteitä ainakaan yhtä nuorena kuin useimmat ikätoverinsa.

tutti ja puheen kehitys

Tutin voi järjestelmällisesti ottaa pois tilanteissa, joihin se ei kuulu.

– Kun lapselle luetaan, lorutellaan, lauletaan tai hänen kanssaan jutustellaan, tutti kannattaa ottaa lapsen suusta järjestelmällisesti pois. Tuttia ei tarvita siinä tilanteessa. Ei ruoka suussakaan puhuta.

”Jos nyt paiskaat sen, äiti ei enää koskaan anna takaisin” – vanhempien parhaat vinkit tutista luopumiseen

Vauva on helpompi vieroittaa tutista kuin taapero

Tutista on helpointa luopua ennen kuin tarve muuttuu tavaksi. Vauvan luontainen imemisen tarve vähenee yleensä noin 6–9 kuukauden ikäisellä. Sen jälkeen alkaa olla ajankohtaista jättää tutti historiaan.

– Tutista on suositeltavaa luopua mielellään 10–12 kuukauden iässä tai viimeistään kahteen ikävuoteen mennessä. Näin estetään tutin aiheuttamien virhepurentojen kehittyminen ja pienennetään välikorvatulehdusten riskiä.

Tiheä ja pitkittynyt tutin käyttö voi aiheuttaa myös hampaiden reikiintymistä.

Tutti suuhun vasta kun imetys sujuu

Pitkittyneen tutinkäytön lisäksi myös sillä, että vauva saa tutin suuhunsa liian varhain, on haittapuolia.

Liian aikaisin aloitettu tutin käyttö voi häiritä imetystä. Jos äiti toivoo imetyksen onnistuvan, tutin tarjoamista on hyvä välttää ennen kuin imetys on lähtenyt kunnolla käyntiin ja vauvan paino on nousussa.

Tuttia käyttävä vauva imee rintaa harvemmin ja saa sen vuoksi vähemmän maitoa. Samasta syystä äidinmaidon määrän lisääntyminen vauvan tarvitsemalle tasolle saattaa hidastua.

Tarkkaa ikäsuositusta sille, milloin tutin käyttö on imetyksen kannalta turvallista aloittaa, ei ole.

– Tilanne on yksilöllinen ja riippuu imetyksen käynnistymisestä.

Kommentit (1)

peekele, sanoi poika hiekkalaatikolla, tutti toisessa suupielessä hampaitten välissä. haittaako moinen ärrän löytymistä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X