Synnytys 12.07.2017 Päivitetty 29.05.2023

Kätilöliitto: ”Vauvan saatava nukkua äidin vieressä myös sairaalassa”

Kätilöliiton mukaan synnytyssairaaloiden kielto nukuttaa vauvaa äidin vieressä sairaalassa vaikeuttaa imetyksen alkuvaihetta ja varhaisen vuorovaikutussuhteen muodostumista.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
istock

Vastasyntyneen vieressä nukkuminen on asia, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Kätilöliiton tuoreen kannanoton mukaan synnytyssairaaloiden pitäisi sallia vastasyntyneen äidin vieressä nukkuminen. Liitto perustelee kantaansa sillä, että vauvan ja äidin ihokontakti edistää imetystä ja varhaista vuorovaikutusta. Se myös vähentää sekä vauvan että äidin stressiä ja auttaa vastasyntynyttä sopeutumaan syntymän jälkeiseen elämään.

– Ihokontaktissa vastasyntyneet säätelevät tasaisemmin pulssiaan ja hengitystään ja pitävät paremmin yllä verensokeritasapainoaan sekä ruumiinlämpöään verrattuna vauvoihin, jotka eivät saa olla ihokontaktissa. Ihokontaktissa vauvat myös itkevät vähemmän, Kätilöliiton kannanotossa todetaan.

Vauva viettää synnytysosastolla elämänsä ensi päivät ihokontaktissa äitinsä kanssa imemistä harjoitellen. Päivisin vauvat ovat paljon vierihoidossa, mutta yöllä heitä nukutetaan omissa pikku sängyissään äitien sänkyjen vieressä.

Vieressä nukkumisen kielto pohjaa suositukseen

Hoitotyön tutkimussäätiö julkaisi vuonna 2016 päivitetyn suosituksen Vauvan turvallinen nukkumisympäristö. Siinä suositellaan nukuttamaan vauvaa vanhempien kanssa samassa huoneessa omassa vuoteessaan vähintään puolen vuoden ikään asti.

Suosituksen mukaan alle neljän kuukauden ikäisen terveen ja täysiaikaisen vauvan nukuttaminen samassa vuoteessa vanhemman kanssa saattaa lisätä kätkytkuoleman riskiä. Suositus pohjautuu amerikkalaistutkimuksiin, jotka eivät Kätilöliiton mukaan ole suoraan sovellettavissa meillä, sillä Suomessa kätkytkuolemat ovat harvinaisempia kuin Yhdysvalloissa.

Britanniassa tehdyssä tutkimuksessakin on todettu, että perhepedissä nukkuminen lisää hieman kätkytkuoleman riskiä. Kätkytkuolemaan voivat johtaa nykytiedon valossa piilevä alttius, tietty ikä ja laukaiseva ulkoinen tekijä. Kätkytkuoleman riski on suurempi, jos äiti on tupakoinut raskausaikana.

Vuonna 2015 Suomessa tapahtui kuusi kätkytkuolemaa, ja 2014 niitä tilastoitiin 14.

Vieressä nukkuminen edistää imetystä

Äidin vieressä nukkumisella ja imetyksen kestolla on tutkitusti yhteys. Imetys on kaksi kertaa yleisempää vauvan kanssa nukkuvilla äideillä kuin äideillä, jotka nukkuivat vauvasta erillään.

Imettävät äidit, jotka lepäsivät osan yöstä vauvan kanssa vieretysten, nukkuivat enemmän kuin äidit, jotka syöttivät vauvan pullosta. Joskus äidit pelkäävät nukkua, kun vauva on rinnalla, joten he imettävät yöllä istuen. Jos äiti nukahtaa istualleen, on vauva kuitenkin suuressa vaarassa pudota tai tukehtua.

Toisaalta on myös äitejä, jotka eivät osaa nukkua vauva vierellään, sillä he pelkäävät vaikka kääntyvänsä unissaan vahingossa tämän päälle. Jos äiti on herkkäuninen, unesta voi tulla vauvan vieressä katkonaista ja levotonta.

”Valtakunnallinen suositus tarpeen”

Kätilöliiton mielestä Suomessa tarvaittaisiin perheille valtakunnallinen ohje, jonka tulisi huomioida imettävät äidit, pulloruokkivat äidit sekä erilaiset nukkumajärjestelyt. Ohjeiden tulee tähdätä turvallisuuteen ja imetyksen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen perheiden valintoja kunnioittaen.

Perheet eivät aina tee tarkkoja päätöksiä nukkumispaikan suhteen, vaan arjen tilanteet vaihtelevat, ja niin vaihtelevat nukkumispaikat ja -järjestelytkin. Tärkeintä Kätilöliiton mukaan on se, että perhe itse tekee omat päätöksensä, sillä vanhemmat ovat oman arkensa ja lastensa parhaita asiantuntijoita.

Lue myös:

Kumpi on parempi, perhepeti vai oma sänky? Katso plussat ja miinukset

Unikoulu opettaa unirytmiin

Lastenpsykiatri: ”Vauva ei tarvitse huudatusunikoulua”

Lue myös

Kommentit (1)

Hei haloo! Minuakin peloteltiin kätkytkuolemalla vieressä nukuttamisesta ja siten olisin tappanut jo 6 lastamme. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan käänsin vain kylkeä yöllä ja imetin, kun vauva sitä tarvitsi eli muutaman tunnin välein. Mieheni herkkäunisena kyllä herätti minut, jos en huomannut imettää tai olin maata lapsen päälle. Huomautan myös, ettemme käytä alkoholia tms.
Näin yöunet oli taattu kaikille ja neuvolassa sateli vain kehuja. En kyllä siihen aikaan tainnut kertoa käytännöstämme. Avioyhteyden ajaksi lapsen voi siirtää omaan sänkyynsä/omaan huoneeseensa. Emme ole mitään eläimiä eli voimme ķäyttää järkeämme ja pidättyvyyttä tarvittaessa. Pääasia, ettei pientä lasta huudateta, vaan lohdutetaan aina ja heti. Näin luomme hänelle perusturvallisuuden, joka auttaa häntä koko elämän ajan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X