Vauva 31.05.2019 Päivitetty 29.05.2023

Miten valitset oikean ihmisen kummiksi lapselle? Kysy 3 kysymystä itseltäsi

Lapsen kummin valitsemisessa vaikuttavat omat odotuksesi, maantieteellinen etäisyys sekä kummin käytös lapsiseurassa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kummin valinta on suuri päätös, joka vaatii pohdintaa. Kummilla on tärkeä rooli lapsen elämässä, ja hengellisyyden lisäksi siinä on erityisesti kyse merkittävästä, kestävästä ihmissuhteesta, jonka kummi luo kummilapseensa.

Miten kummi tulisi valita –  ja miten sopivan ehdokkaan edes löytää? Tämän paketin avulla kummin valinta muuttuu hieman helpommaksi!

1. Mitä odotuksia sinulla on kummille?

Kummiuden mukana tulee tiettyjä velvollisuuksia. On tärkeää, että puhut odotuksistasi rehellisesti sen ihmisen kanssa, jonka haluaisit lapsesi kummiksi. Millä tavalla toivot kummin olevan mukana lapsen elämässä? Mitä sinä pidät kummin tehtävässä tärkeänä?

Etukäteen asiasta keskustelemalla voi välttää myöhemmän pettymyksen. Anna kummiehdokkaalle aikaa miettiä, haluaako hän ottaa tehtävän vastaan – äläkä pahastu, jos hän päättää jättää tilaisuuden käyttämättä. Silloin hän on todennut, ettei pysty vastaamaan odotuksiin, ja se voi olla suhteenne kannalta paras päätös.

2. Miten kummi suhtautuu lapsiin?

Kaikki eivät halua omia lapsia. Kummilapsi voi olla tällöin ihana mahdollisuus kokea eräänlaista vanhemmuutta pienissä määrin: oppia tuntemaan pieni ihminen aivan vauvasta saakka, seurata tämän kasvua ja olla mukana hänen elämänsä tärkeissä hetkissä. On kuitenkin tärkeää, että kummivanhempi on valmis viettämään aikaa lapsen kanssa ja on kiinnostunut lapsen elämästä.

Mieti, paljonko aikaa mahdollinen kummi on halunnut viettää vauvan kanssa tähän asti. Pärjäisikö hän lapsen kanssa hetkiä myös itsekseen? Valitse kummiksi ihminen, jonka asenne on tehtävää varten kohdallaan, ja joka on lapsesta selvästi innoissaan ja kiinnostunut.

3. Onko sijainnilla merkitystä?

Nykyään yhteydenpito onnistuu helposti myös älylaitteiden avulla, ja asuinpaikkakunta voi vuosien varrella myös vaihtua.

Pohdi kuitenkin sitä, haluaisitko kummivanhemman olevan lapsen arjessa tiiviisti läsnä, vai riittävätkö satunnaiset tapaamiset. Lähellä tai kohtuullisen matkan päässä asuva kummivanhempi voi toimia tarvittaessa myös lapsenvahtina, ja lapsen ja kummin välinen side kasvaa tällöin usein voimakkaammaksi.

Mistä kummin voisi löytää?

Suuri osa vanhemmista valitsee lapselleen kummiksi ihmisiä, jotka ovat heille kaikkein läheisimpiä. Nykyään sopivia kummiehdokkaita voi olla kuitenkin entistä hankalampi löytää, sillä kirkkoon kuuluvien määrä vähenee ja varsinkin nuoret aikuiset eroavat kirkoista.

Hyvä kummi haluaa olla läsnä lapsen elämässä niin arjessa kuin juhlassa.

Evankelis-luterilaisessa kirkossa kastettavalla on pääsääntöisesti oltava kaksi kummia, jotka kuuluvat luterilaiseen kirkkoon ja ovat sen konfirmoituja jäseniä.

Nykyään kuitenkin myös yksi kummi riittää tilanteessa, jossa kummeja on hankala löytää.

Kummien määrälle ei ole ylärajaa, ja muut kummit voivat olla myös sellaisten muiden kirkkojen jäseniä, joissa on lapsikaste käytössä.

Ortodoksisessa kirkossa yksi ortodoksisen kirkon jäsen riittää kummiksi. Lisäksi voi olla muita kummeja, jotka ovat kristittyjä.

Kummina lapsen sukulainen

Usein ainakin yksi kummeista on joko lapsen äidin tai isän sisarus. Tädit, enot ja sedät ovat monesti isovanhempien jälkeen vauvaperheen läheisimpiä sukulaisia, ja monien sukujen perinteisiin kuuluu sisarusten lasten kummius puolin ja toisin.

Jos vanhempien lapsuudenperheistä ei löydy sopivaa kummiehdokasta, on hyvä ajatus katsoa sukua myös vähän laajemmin.

Vanhempien omat serkut, jopa pikkuserkut; löytyisikö heistä sopivaa henkilöä tehtävään?

Kummius voi olla myös ihana tapa saada kaukaisempi sukulaissuhde lähenemään ja jatkumaan läpi vuosikymmenten. Monissa tapauksissa kaukainen sukulainen jäisi myös lapselle vieraammaksi ilman kummiutta, joten lapsi saa kummiuden ansiosta uuden, tärkeän ihmisen elämäänsä.

Kummina vanhemman ystävä

Kummin tehtävään valitaan myös paljon ihmisiä, jotka eivät ole sukua: sydänystäviä, lapsuudenystäviä ja perhetuttuja.

Tällöin läheinen, tuoreelle vanhemmalle tärkeä ihminen pääsee virallisemmaksi osaksi perheen elämää ja myös ystävyyssuhde saa aivan uudenlaisen ulottuvuuden.

Kun kummilla ja perheellä ei ole sukulaisuuteen perustuvaa yhteyttä, kannattaa erityisesti pohtia, millä tavoin ystävyys voi kummiuden myötä muuttua. Jos ystävällä on puoliso, pyydetäänkö kummiksi myös häntä vai pelkästään ystävää?

Ystävyyssuhteet voivat olla perheelle läheisempiä kuin sukulaissuhteet, mutta toisaalta ystävyyssuhteet voivat myös viilentyä vuosien saatossa ulkoisten tekijöiden, kuten muuttojen ja perhe- tai elämäntilanteiden muutosten kautta. Tällöin myös kummius voi jäädä helpommin taka-alalle kuin sukulaisten kohdalla.

Toisaalta valitessa kummiksi ihmisen, joka ei ole sukua, saa lapsi elämäänsä täysin uuden, läheisen suhteen luotettavaan aikuiseen.

Kun lähipiirissä ei ole sopivaa kummia

Jos perheen lähipiiristä ei löydy kummiksi sopivia kirkon jäseniä, on yksi mahdollisuus kysyä kummia seurakunnasta. Tällöin kummin tehtävänä on pääasiassa hengellinen ohjaus, ja muista odotuksista on hyvä hiukan tinkiä. Kummiksi voi pohtia myös lapsen isovanhempien ystäviä tai vanhoja perhetuttuja omilta lapsuusvuosilta – kummi voi olla samaan aikaan myös mahtava varamummo tai -vaari.

Myös yllättävistä yhteyksistä voi löytyä mitä parhain kummi lapselle.

Lähteet: Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Ortodoksi.et, Mom.me

Lue myös: Nämä 6 merkkiä kertovat, että olet löytänyt upean äitikaverin

Otsikkoa ja jutun sisältöä päivitetty 28.5.2020.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X