Taapero 11.1.2016
TEKSTI Tuija Manneri
KUVAT 123RF

Näin kapaloit vauvan

Vauvan kapalointi on edelleen tehokas keino vauvan rauhoittamiseen. Kapalon idea on tuoda lapselle kohtua muistuttavat olosuhteet.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Miksi kapalo?

Kapalointia näkee nykyisin lähinnä synnytyssairaaloissa, mutta se on hyvä keino vauvan rauhoittamiseen myös kotona.

Vauvoja kapaloidaan nykyisin aiempaa vähemmän, sillä yleissuosituksena on ihokontakti. Jos vauva on kuitenkin syönyt rinnalla pitkään, hamuamisen merkkejä ei enää ole, ja vauva ei rauhoitu sylissä, kapalointia käytetään synnytyssairaaloissa rauhoittelukeinona.

Lue myös: Miten äidin synnytysmasennus ja läheisyyden puute vaikuttaa vauvaan?

Keskustele: Vauvan kapalointi

Kapalo muistuttaa kohtuajoista

Pienten vauvojen ensisijaiset rauhoittelukeinot ovat aina maito ja syli. Kapalointi toimii, kun vauvan nälkä sekä läheisyyden ja imemisen tarpeet on ensin tyydytetty. Se muistuttaa vauvaa turvallisesta kohtuelämästä: vauva on tottunut olemaan paksujen kohtulihasten puristuksessa. Hän saattaa säikähtää omia säpsähdyksiään ja käsiensä liikkeitä. Etenkin temperamenttinen, pieniinkin ärsykkeisiin reagoiva vastasyntynyt rauhoittuu usein kapaloon.

Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Harvey Karp esitteli aikanaan teorian, jonka mukaan vauvan elämän ensimmäiset kolme kuukautta ovat eräänlainen sikiöajan jatke, ja siksi vauva tarvitsee rauhoittuakseen kohtumaiset olosuhteet.

Alkuperäiskansat ovat ymmärtäneet tämän, ja kapalointi onkin ollut käytäntönä lähes kaikissa kulttuureissa.

Lue myös: Näin vauva kasvaa ja kehittyy
Keskustele: Voiko vauvaa pitää kapalossa?

Kokeile puolikapalointia

Rutiinit ja turvallisuuden tunne ovat tärkeitä vauvoille. Kätilöopistolla suositellaan vastasyntyneen nukuttamista vanhempien vieressä, mutta jos vanhemmat eivät koe sitä omaksi jutukseen, voi ottaa vaikka joka ilta rutiiniksi kapaloinnin.

Pään peittävää kokokapaloa turvallisempi vaihtoehto on hartioista alaspäin lähtevä puolikapalo, koska pään hikoilu säätelee vauvan lämpöä.

Kapaloita on nykyisin monenlaisia, myös helppoja tarrakapaloita, jotka kuka tahansa osaa laittaa. Hieman joustavasta materiaalista tehty liina on paras, koska sillä kapalon voi solmia turvallisesti napakamminkin. Vauvan jaloille on hyvä jättää vähän potkuvaraa, ja solmut eivät saisi painaa selän alla.

Lue myös: Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun
Keskustele: Kuinka vanhana vielä kapaloon?

Milloin kapalointi ei kannata?

Kapalo voi toimia pitkäänkin, jopa leikki-ikäiselle asti: joissain päiväkodeissa ylivilkkaita lapsia on rauhoiteltu kapaloinnilla.

Toisinaan taas jo kolmen neljän kuukauden ikäisestä vauvasta näkee, että häntä ahdistaa pakettiin kietominen. Pitää tarkkailla vauvan viestejä. Kantoliina on hyvä väline ”hellyystankkaukseen”, ja se mahdollistaa myös pystyasennon, joka rauhoittaa monia vauvoja.

Asiantuntijana kätilö Maarit Savonen Helsingin Kätilöopistolta.

Lue myös: Näin meillä: uhmaikä ja itkupotkuraivarit
Keskustele: Kesävauvan kapalointi ja nukuttamisvarusteet

Näin teet helpon puolikapaloinnin: katso video!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: