Vauva 08.04.2016 Päivitetty 08.02.2024

Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan? Perheterapeutti vastaa

Ystävät ja sukulaiset tulevat mielellään heti onnitteluvisiitille vauvaperheen luo. Mutta entä jos tuoreet vanhemmat eivät halua tai jaksa ottaa vieraita vastaan? Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa.

Teksti
Essi Juvakka
Kuvat
123RF

”En haluaisi päästää sukulaisia katsomaan vastasyntynyttä. Odotan ensimmäistä lastani, ja laskettu aikani on muutaman viikon päästä. Vanhempani ja muut sukulaiset ovat innoissaan tulevasta vauvasta. Vanhempani ovat luvanneet tulla auttamaan vauvan hoidossa vaikka heti lapsen synnyttyä.

Myös äitiystäväni ovat tulossa kovasti kyläilemään ja katsomaan vauvaa. Itseäni ajatus vieraista ahdistaa jo nyt. Muutenkin jo jännittää, miten vauvan imettäminen ja muu hoitaminen sujuu. En haluaisi äitiäni heti katsomaan tilannetta.

Myös äitiystävien kyläily arveluttaa. Monilla on jo lapsia, jotka voivat tuoda pöpöjä mukanaan.

Ehkä eniten kuitenkin haluaisin olla ensimmäiset viikot kolmistaan mieheni ja vauvani kanssa.

Olenko liian omistushaluinen ja mustasukkainen vauvastani jo nyt?

Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa: ”On luonnollista, että mietit, miten haluat kohdata vanhempiasi ja äitiystäviäsi, kun vauva on syntynyt. Omien rajojen veto on nyt ensiarvoisen tärkeää: jokainen lapsiperhe saa tehdä omat valintansa, kasvattaa lapsiaan itse parhaaksi katsomallaan tavalla ja nauttia elämästä.

Joskus se voi vaatia rajuakin rajojenvetoa ja jopa riitaa. Sinulla ja miehelläsi on kuitenkin oikeus omiin rajoihin ja päätöksiin. Keskustele siis mietteistäsi kumppanisi kanssa.

Ensimmäiset päivät ja viikot ovat usein hyvin auvoista aikaa, eikä niitä saa koskaan takaisin. Ajatuksesi oman perheenne rauhasta on siis varsin viisas. On hyvä ottaa rauhallista aikaa tutustua vauvaan ja samalla myös omaan tapaanne olla äiti ja isä.

Mietinkin, olisiko paras vaihtoehto, että antaisit vanhemmillesi mahdollisuuden vierailla kerran lyhyesti sairaalassa? Jos tämä tuntuu kuitenkin liialta, voit myös kieltää ketään vierailemasta sairaalassa.

Lue myös: Vastasyntynyt tuli taloon – Näin huolehdit vauvasta ensimmäiset viikot

Isovanhemmat pysykööt reviirillään

Äitiystävät voivat hyvin odottaa pari kolme viikkoa, kuukaudenkin. Vauva on vielä silloin edelleen hyvin pieni. Kaikki varmasti ehtivät nähdä hänet.

Kun kerrot ystävällisesti ja avoimesti toiveistasi, kaikki varmasti ymmärtävät. Ja ne, jotka eivät ymmärrä, eivät ehkä ole arvoisiasi. Saat olla omalla tavallasi äiti. Sitä paitsi moni on tuoreena vanhempana, äitinä ja isänä, tehnyt täysin samanlaisen päätöksen.

Et kerro kovin paljon perheestäsi ja sukulaisistasi, joten mietin, mistä ajatuksesi pohjimmiltaan syntyvät. Onko sinulla ehkä huono suhde vanhempiisi ja haluat siksi vetää rajaa? Vai onko enemmän kyse siitä, että haluat elää ensimmäiset päivät ja viikot tiivisti pikkuperheenne kanssa, opetella kaikkea uutta ja vasta sitten, kun koet olevasi jo vähän enemmän konkari, olet valmis päästämään muut näkemään, ”miten pärjäätte”?

On hyvä muistaa, että pysymällä omalla reviirillään isovanhemmat saavat parhaiten nauttia lapsenlapsistaan. He eivät saa tuppautua liikaa vauvaperheen arkeen, vaikka vauva heidän mielestään toki ihana onkin. Ovatko he mielikuvissasi tärkeää apujoukkoa vai riesa, kaikkeen puuttuvia neuvonantajia?

Vanhemmuus vastuineen on äidin ja isän tehtävä. Mummo ja pappa kuuluvat vain ”kermaosastolle”. Se ei ole jokapäiväistä – ei myöskään jokapäiväistä vastuuta vauvasta.

Lue myös: Puuttuvatko isovanhemmat liikaa? Näin vedät heille rajat!

Kaikkia kasvatusneuvoja ei kannata kuunnella

Muista myös, että ystäväsi ja isovanhemmat ovat itsekin kompuroineet äitinä ja isänä, vaikka eivät sitä aina hevin myönnä – jotkut eivät koskaan. Aika kultaa muistot, joten älä loukkaannu. Et heti osaa esikoisen kanssa kaikkea, eikä sinun tarvitsekaan.

Ja muista, että kaikki saamasi neuvot eivät ole niin hyviä, että niitä kannattaisi edes jaella. Osa 30 vuotta vanhoista lastenhoito-ohjeista on jo aikansa eläneitä.

Lapsen saaminen herkistää sinua ja tarkastelet elämänvalintojasi uudella tavalla. On tärkeää, että uskallat tehdä niitä nyt avoimin ja rehellisin mielin ja miettiä kaikkia vaihtoehtoja. Anna itsellesi aikaa. Muista myös, että sinulla on aikuisena ihmisenä täysi oikeus päättää, kuten haluat.

Oikea vastaus syntyy ajan kanssa, viimeistään, kun pienokainen on maailmassa. Tehkää paras mahdollinen päätös oman perheenne kannalta.

Essi Juvakka

Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X