Tutkimus: Vastasyntyneen Apgar-pisteillä vahva yhteys neurologisiin sairauksiin

Apgar-pisteet ennustavat väestötasolla myös neurologisia sairauksia, kertoo HUS:n tuore tutkimus.

Teksti Maria Soininen
Vastasyntyneen vointia seurataan tarkasti.

Vastasyntyneen vointia on tapana arvioida Apgar-pisteillä. Ensimmäisen kerran vauva pisteytetään minuutin kuluttua syntymästä. Lääkäri tai kätilö antaa 0–2 pistettä vastasyntyneen ärtyvyydestä, sydämen sykkeestä, hengityksestä, lihasten jäntevyydestä ja ihon väristä. Yhdysvaltalaisen lääkäri Virginia Apgarin mukaan nimetty menetelmä on ollut käytössä eri puolilla maailmaa jo 1950-luvulta lähtien.

Enemmistö vastasyntyneistä saa 8–9 pistettä – etenkin alateitse syntyneet vauvat menettävät usein yhden pisteen siksi, koska iho sinertää herkästi. Pisteytyksen avulla lapsen vointia on helpompi seurata syntymän jälkeen, ja lisäksi se yhtenäistää synnytyshenkilökunnan toimintaa.

Aistivammariski ennakoitavissa

HUS:n julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan matalien Apgar-pisteiden ja neurologisten sairauksien välillä on selvä yhteys. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten sekä minuutin että viiden minuutin pisteet vaikuttivat yhdessä ja erikseen neurologisten häiriöiden ennustettavuuteen lapsen neljänteen ikävuoteen mennessä.

— Yhteys matalien pisteiden ja myöhemmän neurologisen sairastavuuden välillä on olemassa väestötasolla, väitöskirjaansa tekevä ja lasten neurologiksi erikoistuva Elina Leinonen kertoo.

Jos pisteet ovat matalat minuutin ja viiden minuutin päästä syntymisestä, vauvalla on kohonnut riski cp-vammaan, epilepsiaan tai kehitysvammaan. Sen sijaan riski kuulo- ja näkövammaan kasvoi vain viiden minuutin vähäisillä Apgar-pisteillä.

Pisteet eivät suoraan osoita sairauksia yksilötasolla

Vanhempien ei kuitenkaan kannata huolestua välittömästi, vaikka lapsen saamat Apgar-pisteet olisivat matalat. Pisteet eivät suoraan ennusta neurologista sairautta yksilölle.

— Yli 90 prosenttia niistäkin lapsista, jotka saivat 0–3 pistettä sekä yhden että viiden minuutin iässä, olivat neljävuotiaana terveitä, Leinonen sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana noin 400 000 suomalaista lasta vuosina 2004–2010. Lasten tiedot koottiin THL:n syntymärekisteristä sekä hoitoilmoitusrekisteristä, josta lapsen mahdolliset diagnoosit ilmenevät. Tutkimus on ensimmäinen osa Leinosen väitöstyötä, jossa tarkastellaan, kuinka vastasyntyneen neurologista sairastavuutta voitaisiin ennustaa.

Lähteet: hus.fi terveyskirjasto.fi

Keskustele: Apgar-pisteet ja lapsen kehitys

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Hölynpölyä, mun molemmilla lapsilla autismi ja kehitysvamma, saivat molemmat 9 pistettä. Eli kyllä se on ihan sattumaa ja monen asian summa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä