Ensimmäiset päivät vauvan kanssa kotona – pidä kiinni näistä päätöksistä

Vauvan ensimmäiset viikot ovat myös vanhemmille ihmeellistä aikaa. Priorisoi asiat oikein: jos olet rättiväsynyt, ei siivoamista tai ruoanlaittoa tarvitse miettiä. Tärkeintä on olla lapsen kanssa.

Teksti Toimitus
Kuvat 123RF
Ensimmäiset päivät vauvan kanssa kotona

Ensimmäiset päivät ja viikot vastasyntyneen kanssa kotona kuluvat usein merkillisessä usvassa.

Aikaa rytmittävät vauvan herääminen, syöminen, vaipanvaihto ja taas nukahtaminen. Kellonajat menettävät merkitystään, koska vauva ei tunne vielä minkäänlaista rytmiä.

Keskustelu: Ensimmäiset viikot vauvan kanssa kotona

Alkuun kannattaakin pysähtyä yhteisen perhe-elämän ääreen ja tehdä käytännön asiat yksinkertaisiksi. Silloin on helpompi päästä kohti ihanaa arkea vauvan kanssa.

Lue myös: Tuore äiti, näin selviät ensimmäisistä viikoista vauvan kanssa

1. Vanhemmat saavat päättää, vastaanottavatko vieraita vai eivät

Jos olo on jyrän alle jäänyt ja imetys stressaa ilman yleisöäkin, vierailulle tarjoutuville voi kertoa, että haluatte ensin asettua kunnolla kotiin vauvan kanssa.

Jos taas ystävien ja sukulaisten tapaaminen tuntuu mukavalta vaihtelulta, niin vieraita saa kutsua niin paljon kuin jaksaa vastaanottaa.

Keskustele: Miten jaksatte yövieraita?

2. Isyysloma on vauvan kanssa oloa, ei remonttia varten

Ensi viikkoina isän apu on todella tarpeen, ja loma on isälle ainutlaatuinen tilaisuus tutustua vauvaan. Siksi on hyvä, että isä viettää mahdollisimman paljon aikaa vauvan kanssa eikä tee muuta.

Lue myös: Tuleva isä, näin kohtelet odottajaa

Keskustele: Milloin isän kannattaa pitää isyysloma?

3. Vastasyntyneessä riittää tekemistä, älä murehdi siivoamisesta

Vauva työllistää aikuiset varsin tiiviisti. Helpotatte yhteisen elämänne alkua, kun laskette vaatimustasoa. Kotia ei tarvitse puunata tai vaatteita silittää, eineksiäkin voi syödä.

Vauvan onnellisuus ei ole näistä asioista kiinni. Normaalille tasolle voi hyvin palata sitten, kun vauva kasvaa ja voimat palaavat. Jos sukulaiset ja ystävät tarjoavat apua, ota ihmeessä se vastaan.

Lue myös: Näin huolehdit vastasyntyneestä

4. Nuuhki ja helli rakasta vauvaasi

Ensimmäiset päivät ja viikot kiitävät ohi nopeasti. Tallenna muistiisi hajut ja tunteet, nuuhki uuden elämän ihmettäsi, viettäkää herkkiä perheen yhteisiä hetkiä. Mikään ei ole nyt tärkeämpää.

Katso myös video: Oikea imetysasento ja -ote

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä