Vauva 25.03.2019 Päivitetty 29.05.2023

Vauvan huonot yöunet voivatkin johtua päiväunista – tarkista vauvasi unentarve

Vauvan yöunet voivat korjaantua kunnon päiväunilla. Toisaalta liian pitkätkin unet voivat häiritä öitä. Kokosimme eri-ikäisten vauvojen unentarpeen.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Jos vauvasi yöunet ovat huonot, syynä voi olla päiväsajan väsymys.

– Yöunen laatu on huonompaa, jos vauva on yliväsynyt päivästä. Väsymys voi aiheuttaa stressiä, joka heikentää unen laatua, unikouluttaja Liisa Niskakangas kertoo.

Se, kuinka paljon vauva tarvitse päivällä unta, riippuu vauvan iästä.

Kahdet, kolmet vai useammat päikkärit?

Kolmen kuukauden ikäisen vauvan olisi hyvä saada nukuttua päivällä kolmet tai useammat päiväunet,  yhteensä 4­­–6 tuntia. Kolmekuisten päiväunissa on kuitenkin vielä paljon yksilöllistä vaihtelua. Yksi vauva saattaa nukkua pitkiä päiväunia, kun taas toisella unet voivat olla rikkonaisempia.

Kuuden kuukauden ikäinen on jo valmiimpi aikataulutetumpaan päivärytmiin. Tyypillisesti puolivuotias nukkuu kolmet päiväunet.

– Jos vauva heräilee aamulla seitsemän aikaan, ensimmäiset unet voivat alkaa esimerkiksi yhdeksän hujakoilla, toiset 12–13 aikaan ja kolmannet torkut 16–17 aikaan.

Ideaalitapauksessa kahdet ensimmäiset unet olisivat 1,5–2 tunnin mittaiset ja kolmannet torkut kestäisivät noin tunnin.

– Väkisin ei tietenkään tarvitse mennä mihinkään rytmiin, jos vauva nukkuu hyvin. Mutta jos yöt ovat huonot, päivärytmiä kannattaa ehkä miettiä.

Yhdeksän kuukauden ikäinen vauva on usein jo siirtynyt kaksiin päiväuniin.

– Jos tuntuu, että vauvalla on vaikeuksia nukahtaa illalla, on usein aika siirtyä kolmista päiväunista kaksiin.

Tällöin ensimmäiset unet voivat alkaa esimerkiksi kello 9–10 aikaan ja toiset kello 14 maissa.  Unet voivat kestää 1,5–2 tuntia, yhteensä enintään neljä tuntia.

On hyvä muistaa, että siirtymä kolmista päiväunista kaksiin ei usein tapahdu kertaheitolla. Joinain päivinä vauva saattaa tarvita vielä kolmannet päiväunet.

Vauva voi nukkua päivällä liikaakin

Liian lyhyiden päiväunien lisäksi myös liian pitkät päiväunet voi häiritä vauvan yöunta. Suomessa erityisesti talvisin on ongelmana, että päivällä tulee nukuttua liikaa.

– Vaunuihin topattu vauva voi nukkua ulkona pakkasessa leijonanosan vuorokauden unimäärästä päivällä, ja yö on sen takia huono.

Alle puolivuotiaan yksittäisen päiväunen pituus olisi hyvä pitää enintään kolmessa tunnissa. Näin pisin unipätkä ohjautuisi vähitellen yöhön ja päivän syöttövälit eivät olisi liian pitkiä. Yli puolivuotiaalla yksittäisen päiväunen maksimipituus puolestaan on kaksi tuntia tai reilut kaksi tuntia, mikäli vauva nukkuu päivässä vain yhdet päiväunet.

– Vauvan voi herättää päiväunilta, jos rytmi tuntuu kääntyvän oudoksi.

Myös siihen kannattaa kiinnittää huomiota, että päivän viimeiset torkut eivät osu liian lähelle vauvan yöunia.

– Jos vauva on pieni ja hän nukkuu useat päikkärit, valvomispätkät ovat vielä lyhyitä. Myöhäisiltapäivän tai alkuillan torkut ovat usein tarpeen, ettei vauva tule yliväsyneeksi. Mutta jos yhdeksänkuukautista yrittää kahden tunnin hereillä olon jälkeen illalla nukuttaa, se voi olla työlästä.

Mama loves you -blogi: Vauvan yöunet tunnin pätkissä

Mitä tehdä, jos vauva ei nuku kunnon päiväunia?

Sekä vauvalle että vanhemmalle voi olla raskasta, jos päiväunet jäävät katkonaisiksi tai liian lyhyiksi.

– Ymmärrän täysin, että vauvan huonot päiväunet voivat aiheuttaa stressiä. Sehän on ihan älyttömän turhauttavaa, jos päiväunet menevät pieleen. Vanhempaa voi ärsyttää sekä se, että vauva on huonolla tuulella ja väsyneen oloinen että se, että oma aika jää vähäiseksi.

Alle puolivuotiaan vauvan päiväunirytmi on usein vielä vaihteleva, mutta jos yli puolivuotias nukkuu korkeintaan puolen tunnin unia, niitä kannattaa yrittää pidentää.

– On aika yleistä, että puolen tunnin kohdalla vauva havahtuu unesta. Havahtuminen voi tapahtua aina esimerkiksi tismalleen 28 minuutin kohdalla. Silloin kannattaa testata sitä, että menee vaikka 25 minuutin kohdalla vauvan luo ja on valmis rauhoittelemaan heti ensimmäisistä havahtumisen merkeistä. Vauvaa voi esimerkiksi pitää hellästi käsistä kiinni, etteivät tumput ala heilua ja tutti lentää.

Joskus päiväunia voi parantaa se, että hereilläolopätkiä yrittää pidentää. Myös se, että lapsen opettaa nukahtamaan itsenäisesti päiväunille, voi auttaa, koska tällöin lapsi osaa ehkä paremmin jatkaa yöuniakin vielä havahtumisen jälkeen.

Mikäli vauva nukkuu päiväunet sisällä, myös kohinaääntä kannattaa kokeilla.

– Kohina on hyvä pitää aluksi suhteellisen kovalla, noin suihkun äänen voimakkuudella. Kun homma alkaa toimia, voimakkuutta voi hiljentää.

Pienellä vauvalla, joka ei vielä osaa kääntyä, voi kokeilla myös kapalointia, ettei Moron eli säpsähdysheijaste herättele häntä.

Désire Nyman: Äääk, sinne meni meidän täydelliset yöunet

Joskus vauvan yöunet katkeavat somaattisesta syystä

Vaikka vauvasi ei tällä hetkellä nukkuisi hyviä päiväunia, tulevaisuudessa tilanne voi olla paljon parempi.

– Monilla vauvoilla päiväunet alkavat pidentyä pikkuhiljaa. Varsinkin, kun siirrytään kaksiin päiväuniin. Jos vauva nukkuu jossain vaiheessa vain lyhyitä päiväunia, se ei siis tarkoita sitä, että aina tulisi olemaan niin.

Yleensä lyhyistä tai katkonaisista päiväunista ei myöskään tarvitse olla huolissaan.

– Jos vauva kuitenkin heräilee myös yöllä hurjan tiheästi, kävisin lääkärillä tarkistuttamassa, ettei taustalla ole somaattista syytä, kuten refluksia tai allergiaa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X