Vauvan kehitys 17.05.2016 Päivitetty 13.08.2019

10 asiaa, joiden tulisi olla kunnossa lapsiperheessä

Lapsi saa elämänsä eväät kotoa. Tarkista, ovatko nämä perusasiat teillä kunnossa.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

1. Päivärytmi

Jo pienellä vauvalla on kyky ja pyrkimys havaita toistuvuutta ja säännönmukaisuutta, ja se tuo hänelle turvallisuuden tunnetta. Ennakoiminen ja rutiinit helpottavat myös vanhempien elämää. Kannattaa siis pitää kiinni ruokarytmistä ja nukkumaanmenoajoista, niin lapsikin oppii ne.

Lue lisää: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin

2. Muista jutella vauvalle

Katseyhteys houkuttelee vauvaa vuorovaikutukseen. Lapselle jutteleminen, lorut ja laulut auttavat häntä puheen oppimisessa. Katselukirjoja voi lukea jo ihan pienen kanssa. On tärkeää olla rauhallisesti vauvan kanssa ilman kiirettä ja taustahälyä.

Lue lisää: Näin vauvan ääntely kehittyy puheeksi

3. Kosketa lasta

Lapsi haluaa tulla nähdyksi ja kosketetuksi. Lempeä kosketus on vahva viesti: sinua rakastetaan, olet arvokas ja hyvä. Hyvä itsetunto lähtee arvokkuuden kokemuksesta.

Lue myös: Nämä refleksit ovat jokaisella terveellä vauvalla

4. Luo turvallinen ilmapiiri

Pieni lapsi aistii kodin ilmapiirin sanattomasta viestinnästä. Jos vanhempien keskinäiset välit ovat hyvät, lapsikin voi yleensä hyvin. Parisuhteeseen kannattaa siksi panostaa ja lähteä ratkomaan ongelmia jo hyvissä ajoin. Kovaääninen riitely pelottaa lasta.

Lue lisää: Näin vanhempien kehonkieli vaikuttaa vauvan kehitykseen

5. Huolehdi virikkeistä

Lapsen tulisi saada päivän aikana riittävästi puuhaa. Se on tärkeää kehityksen kannalta mutta myös hyvän unirytmin saavuttamiseksi. Vauvan kanssa puuhailu voi olla vaikka sitä, että lapsi köllöttelee lattialla, häntä silitellään, katsotaan silmiin ja jutellaan.

Lue myös: Mitä asioita vauvalle kannattaa opettaa?

6. Huolehdi perussiisteydestä

Väsyneenä ei jaksa jatkuvasti olla puunaamassa, mutta kodin perussiisteydestä on hyvä pitää kiinni. Likaisuus on eri asia kuin epäjärjestys. Jos lattialle pääsee putoilemaan esimerkiksi pikkukolikoita tai lääkkeitä, joita vauva voi saada suuhunsa, tapaturmien riski kasvaa.

Lue lisää: Tiedätkö vaaranpaikat? Tee kodista turvallinen, kun lapsi lähtee liikkeelle
Keskustele: Ongelmana siivous

7. Jaa kotityöt

Jos kotityöt kasautuvat vain toiselle puolisoista, hän voi väsyä liikaa vauvavaiheen kuormittavuuteen. Jakakaa kotityöt oikeudenmukaisesti.

Lue lisää: Näin lopetat riitelyn kotitöistä

8. Huolehdi savuttomasta sisäilmasta

Tupakan haitat ovat monella tiedossa, mutta silti löytyy perheitä, joissa tupakoidaan sisällä tai autossa. Tupakointi altistaa toistuville infektioille lisäten sekä lasten että aikuisten sairastamista. Tupakka altistaa myös astmalle ja lastenreumalle.

Lue myös: Tupakointi raskausaikana: Näin lopetat

9. Jos rahapula aiheuttaa unettomia öitä, hae apua

Yllättävä työttömyys voi suistaa lapsiperheen talouskriisiin, joka näkyy kotona monin tavoin. Kunnan sosiaalityöntekijät ja seurakuntien diakonit osaavat neuvoa ja auttaa, jos tilanne menee vaikeaksi. Apua kannattaa hakea ajoissa ottaen raha-asiat rohkeasti puheeksi.

Lue myös: Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä

10. Muista ottaa myös omaa aikaa

Jokainen äiti ja isä tarvitsee välillä omaa hetkeä ja yhteistäkin hetkeä. Selvitä, voisiko vaikka ystävä tai lähisukulainen hoitaa lasta joskus, kun sinua uuvuttaa. Virkistyneenä lapsen tarpeisiin jaksaa vastata paremmin. Juttele neuvolassa asiasta, jos perheelläsi ei ole tukiverkkoja.

Lue myös: Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä

Juttuun on haastateltu terveydenhoitaja Katriina Silvastia Kuopion Puijonlaakson neuvolasta. Lähteinä on käytetty myös Elina Hermansonin artikkelia Vanhempien tupakointi (Duodecim) ja Reumaliiton artikkelia Lastenreuma. 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X