Vauvan kehitys 20.04.2020 Päivitetty 21.07.2020

10 tapaa nukuttaa vauva kohinalla - näin varot, ettei hän jää white noise -koukkuun

White noise eli valkoinen kohina voi auttaa vauvaa nukahtamaan ja jatkamaan unia läpi yön. Poimimme 10 sovellusta tai laitetta unettavaan kohinaan.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Pieni vauva ei välttämättä vaadi hiljaisuutta nukahtaakseen. Päinvastoin: vauvan voi olla helpompi nukahtaa, kun taustalta kuuluu ääniä. Moni vanhempi vannoo white noise– tai pink noise -nimellä kutsuttavan kohinan nimeen.

Kohina on vastasyntyneelle tuttu ja turvallinen äänimaisema. Sikiö alkaa kuulla jo noin 17. raskausviikon tienoilla esimerkiksi äidin puhetta, sydämen ääniä, verisuonten kohinaa ja vatsan kurnimista.

Jos vauvan on vaikeaa nukahtaa tai hän heräilee yöllä useasti, kohinaa tuottavasta laitteesta voi olla apua. White noise voi auttaa myös silloin, jos vauva herää herkästi ääniin, sillä se peittää muuta meteliä alleen.

Miten kohinaa käytetään?

Kohinaa voi käyttää sekä nukahtamisen että yöheräilyn apuna. Se laitetaan päälle, kun lapsi on käymässä nukkumaan. Ääni on hyvä asettaa voimakkuudelle, joka vastaa suihkun ääntä tai kovaa sateen ropinaa.

Kohina on järkevää jättää päälle koko yöksi. Jos vauva herää yöllä, ääniympäristö on sama kuin hänen käydessään nukkumaan ja nukahtaminen uudestaan on helpompaa.

On hyvä huomioida, että kohinaääni ei saa kaikkia vauvoja nukkumaan paremmin. Se ei myöskään estä heräilyä silloin, jos lapsen unta häiritsee jokin fyysinen syy, kuten hampaiden tulo, sairaus, kuumuus tai kylmyys. Jos vauva on yli 6 kuukauden ikäinen ja heräilee yöllä useammin kuin on normaalia, yösyötöistä luopuminen tai jonkinlainen unikoulu voi myös olla tarpeen.

Vain kokeilemalla selviää, helpottaako kohina oman lapsen nukahtamista ja yöunia.

Poimimme 10 kohinaa tuottavaa sovellusta tai laitetta, joista moni ei maksa mitään.

Kohinasovellus puhelimeen tai tablettiin

Muun muassa (1.) Baby Sleep – White noise lullaby ja (2.) White noise lite ovat suosittuja sovelluksia, jotka toimivat sekä Android- että iOS-laitteilla. Vaihtoehtoja on sovelluskaupoissa kuitenkin kymmenittäin.

Baby sleep -sovelluksesta löytyy erilaisten kohinaäänten lisäksi muun muassa imurin, pesukoneen ja auton hurinaa. Myös White Noise Lite -sovelluksessa on useita äänivaihtoehtoja, ja lisäksi pystyy nauhoittamaan omiakin ääniä.

Jos et halua jättää puhelinta tai tablettia vauvan sängyn viereen, bluetooth-kaiutin voi olla fiksu ostos. Muista laittaa puhelimesi lentotilaan, jotta mahdolliset puhelut tai viestit eivät katkaise kohinaa. Suuri osa sovelluksista toimii myös ilman verkkoa.

Vanha radio hyötykäyttöön

Kanavien väliin viritetty (3.) vanha radio tuottaa unettavaa kohinaa. Jos ääni kuulostaa liian terävältä, radion päälle voi laittaa ohuen kankaan.

Vanhasta radiosta saa oivan white noise -laitteen.

Vanhasta radiosta saa oivan white noise -laitteen.

Suhiseva unilelu tai laite avuksi

Jos haluat erillisen kohinaa tuottavan laitteen, myös sellaisia on saatavilla.

Yksi vaihtoehto on suhiseva unilelu, joita alkaa olla eri tuotemerkeillä markkinoilla kasapäin – kuten (4.) nallekaveri  Whisbear, (5.) unipupu Moonie, (6.) E-zzy-laiskiainen tai (7.) MyHummy-nalle. Osa suhisevista unileluista on varustettu itkutunnistimella. Tällöin kohina kytkeytyy päälle, jos vauva itkee.

Myös joistain yövaloista, kuten (8.) Skip Hop -pöllöstä, saa päälle valkoista kohinaa.

Spotifysta white noise -soittolista

(9.) Spotifysta löytyy monia soittolistoja ja albumeja hakusanoilla ”white noise” ja ”pink noise”. Kannattaa tarkistaa asetuksista, että soittolistan päättyessä se pyörähtää uudestaan käyntiin, jotta kohina ei pääse loppumaan kesken kaiken eikä päälle pärähdä mikään muu musiikki.

Spotifyn ilmaisversio ei jatkuvaan soittoon toimi, koska mainokset keskeyttävät kuuntelun aika ajoin. Mainoksista on maksettava eroon täysversiolla.

YouTubesta 10 tunnin kohina

(10.) YouTube on täynnä white noise -videoita. Valitse mahdollisimman pitkä video (jopa 10 tunnin mittaisia on saatavilla!), jotta kohina ei pääse loppumaan liian aikaisin eikä mainos tai toinen video pääse lähtemään käyntiin.

Lähteet: Healthline, SleepyThe Spruce, Unijuna

Lue myös: Tarvitseeko vauva unikoulua? Huolehdi ensin, että nämä perusasiat ovat kunnossa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X