Vauva Vauvan kehitys
28/08/2013

Vauvan uniongelmat: Näin tassuhoito eli tassutus toimii

Tassuhoito eli tassutus voi auttaa lasta uniongelmien ratkaisussa. Heräilyyn tulee varautua antamalla lapselle samanlaiset puitteet herätessään kun nukahtaessaan. Kun vauva ei meinaa nukahtaa, oikeanlainen kädellä silitys voi auttaa.

Vauvan uniongelmat: Näin tassuhoito eli tassutus toimii

Tassuhoito eli tassutus voi auttaa lasta uniongelmien ratkaisussa. Heräilyyn tulee varautua antamalla lapselle samanlaiset puitteet herätessään kun nukahtaessaan. Kun vauva ei meinaa nukahtaa, oikeanlainen kädellä silitys voi auttaa.

Kun vauva heräilee

Vauva- ja leikki-ikäisen perheessä on viisasta hyväksyä se tosiasia, että pikkulapset heräilevät ja välillä valvottavat vanhempiaan. Flunssat ja muut sairastelut sekä kasvupyrähdykset katkovat pienten lasten yöunia.

Jatkuva heräily ja katkonainen uni voivat kuitenkin johtaa kierteeseen, jossa vanhemmat lopulta väsyvät ja uupuvat.

Kaikilla tavoite ensimmäisestä ilman katkoja nukutusta yöstä ei ole toteutunut vielä lapsen ollessa reilun vuoden ikäinenkään.

Keskustele: Apua, vajaa 1v unikouluun

Tassuhoidosta apua uniongelmiin

Tassuhoidolla tai tassuttamisella tarkoitetaan silittämistä tai käden pitämistä lapsen selällä lapsen rahoittamiseksi. Kokeile sitä ennen siirtymistä järeämpiin keinoihin eli varsinaiseen unikouluun.

Lue myös: Näin pidät lapselle unikoulun

Näin tassutat lapsen uneen:

  • Hoida iltarutiinit ja laske niiden jälkeen rauhallinen lapsi sänkyynsä, kun hän on vielä hereillä.
  • Kun lapsi itkeskelee, arvioi, onko itku kutsuvaa vai itsekseen vaimenevaa. Jos lapsen itku jatkuu, paina kätesi tukevasti mutta lempeästi lapsen selän tai pakaran päälle. Pidä kättä paikoillaan, kunnes lapsi rauhoittuu. Nosta käsi pois, ennen kuin lapsi nukahtaa.
  • Jos itku kiihtyy, sivele lasta tuntuvin liikkein selästä ja pakaroista. Jos lapsi ei vieläkään rauhoitu, nosta hänet syliin ja pitele pystyasennossa rintaasi vasten selkää silittäen.
  • Kun lapsi tyyntyy, laske hänet sänkyyn, mutta pidä tassukontakti vielä hetken. Isän ison tassun alle on hyvä nukahtaa.
  • Tuloksia uniongelmiin näkee parhaimmillaan jo kolmessa tai neljässä yössä, jos menetelmää noudattaa johdonmukaisesti.

Keskustele: Hajoan vauvavuoden univelkaan, mikä neuvoksi?

Päivärutiinit vaikuttavat vauvan yöuniin

Päivärutiinit vaikuttavat merkittävästi lapsen yöuniin. Hyvät päiväunet kuuluvat olennaisesti pienen lapsen vuorokausirytmiin. Jos lapsi on illalla ylivilkas ja levoton, voi uniongelmia esiintyä.

Tutut ja turvalliset rituaali kuten iltapala ja -satu auttavat rauhoittumaan nukkumaanmenoa varten. Jos lapsi on tottunut nukahtamaan syliin maitoa juoden, hän yöllä sängyssä herätessään vaatii saada samat olosuhteet takaisin.

Lapsi on siis opetettava nukahtamaan samaan paikkaan ja samoihin olosuhteisiin, joissa hän pian herää.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.