Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun

Jos yövalvomiset uuvuttavat ja sotkevat päivärutiinit, puolivuotiaan vauvan kanssa kannattaa harkita lempeää unikoulua. Näin toteutat sen.

Teksti Sanna Peutere
Kuvat Colourbox
Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun
  • Ennen kuin aloitat unikoulun, tarkista iltarutiinit. Ovathan ne lasta rauhoittavia, kaikille miellyttäviä ja aina samanlaisina toistuvia.
  • Uusien yötapojen opettelun lapselle täytyy olla molempien vanhempien yhteinen projekti ja siinä on pysyttävä johdonmukaisesti. Sopikaa siis asiasta etukäteen keskenänne.
  • Lempeässä unikoulussa ei jätetä lasta huutamaan yksin sänkyynsä. Aikuinen on lapsen vieressä ja lähellä, silittää ja paijaa, mutta ei tarjoa juotavaa eikä seurustele lapsen kanssa.
  • Voit kokeilla esimerkiksi tassuttamista. Kun vauva alkaa itkeä, laita käsi rentona vauvan päälle, älä katso vauvaa silmiin. Kun vauva rauhoittuu, ota käsi pois.
  • Tarkoitus on totuttaa lapsi ajatukseen, että yöllä ei seurustella, syödä tai leikitä, koska yöllä nukutaan.
  • Muista, että ensimmäinen yö on aina vaikein. Jos lapsi on päivällä saanut huomiota ja hellyyttä ja iltarituaalit on hoidettu hyvässä hengessä, vanhempien rauhallinen päättäväisyys ja unikoulu tuottavat tuloksia yleensä 1–2 viikossa, usein nopeamminkin.
  • Jos vauvaan ei juuri nyt tunnu tepsivän mikään erilaisista unikoulumenetelmistä, ei kannata masentua: tilanne voi olla toinen jo muutaman viikonkin päästä. sillä vain yksi on varmaa: uni- ja nukkumistavat muuttuvat lapsen kasvaessa vielä moneen kertaan.

Lue: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin

Voiko unikoulu olla haitallista lapselle?

Yötapojen opettaminen vauvalle ei ole itsekkyyttä, vaan myös lapsen etu. Koko perheen elämä sujuu paremmin, kun öisin nukutaan.

Jos vanhemmat eivät jaksa olla lastaan varten, tärkeä vuorovaikutus ei ole mahdollista. Levännyt vanhempi jaksaa olla parempi ja kärsivällisempi vanhempi.

Lue myös: Unikoulu opettaa vauvalle unirytmin

Lähde: Lääkäri Anna Keski-Rahkosen haastattelu.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä