Vauva Vauvan kehitys
24/03/2016

Näin pidät vauvalle värikylvyn kotona

Värikylvyllä eli väreihintutustumisleikeillä pyritään aistien herättelyyn ja vanhemman ja lapsen vuorovaikutukseen. On olemassa järjestettyjä värikylpytyöpajoja, mutta leikkiä voi harrastaa myös kotona.

Näin pidät vauvalle värikylvyn kotona

Värikylvyllä eli väreihintutustumisleikeillä pyritään aistien herättelyyn ja vanhemman ja lapsen vuorovaikutukseen. On olemassa järjestettyjä värikylpytyöpajoja, mutta leikkiä voi harrastaa myös kotona.

Värikylpy on vauvalle paitsi väreihin tutustumista myös vuorovaikutusta, hetkessä elämistä ja virikkeitä useille aistelle.

– Värikylpy alkaa vauvan kanssa virittäytymisestä. Vasta sitten maalataan. Virittäytyminen voi olla esimerkiksi erilaisiin materiaaleihin ja muotoihin tutustumista, kuvaa värikylpyohjaaja Sanna Pajunen Porin lastenkulttuurikeskuksesta.

Virittäytymisessä voi hyödyntää vaikka matonkuteita, höyheniä, huiveja, kuultopaperia, aaltopahvia, palloja ja hernepusseja. Jos kotona on tuuletin, voi seurata myös saippuakuplien kulkua ilmavirran mukana.

Vauvalle voi myös rakentaa tyynyistä ja värikkäästä kankaasta kumpuilevan, pötköteltävän ja möngittävän maiseman.

Lue myös: Älä jätä vauvaa taulu-tv:n eteen – tämän takia se on haitallista
Keskustele: Värikylpy, mikä se on?

Värikylvyssä käytetään turvallisia värejä

Värikylpytyöpajoissa maalataan koko keholla vauvalle turvallisilla väreillä. Ei haittaa, vaikka vauva panisi väriä satunnaisesti suuhunkin.

– Kotimaiset marjat ja kasvikset ovat turvallisia, ulkomaisiin liittyy listeriabakteeri- ja norovirusriski, joten ne täytyy keittää kunnolla. Maalaamisessa voi käyttää myös vaikka mango- tai luumusosetta sekä tyrnimarjoja. Kotimaalailussa kannattaa pysytellä tuttujen väriaineiden parissa, Pajunen opastaa.

Kaupoista saa sokeroimatonta porkkanamehua, marjarouheita ja perunajauhoja sekä Helmi-perunasuurimoita, jotka sopivat värikylpytyöskentelyyn kuivina tai keitettyinä.

Lisätietoa värikylpytoiminnasta värikylpytyöpajatoiminnan kehittäjän Päivi Setälän kirjasta Vauvojen värikylpy (Porin taidemuseon julkaisuja 2011).

Lue myös: Näitä voit harrastaa vauvan kanssa – 10 kivaa ideaa
Keskustele: Mitä taidetta harrastaa 1-vuotiaan kanssa?

Mustikkamaailma

Materiaalit: Violetteja tyynyjä ja fleece-huopia, valkoinen paperi, valkoisia höyheniä, kotimaisia pakastemustikoita, mustikkasosetta, perunajauhoja ja Helmi-suurimoita.

Virittäytyminen: Tutustu yhdessä vauvan kanssa violettiin maailmaan. Piiloutukaa huopiin, sylitelkää ja leikkikää piilosta. Puhalla pehmeitä höyheniä ilmaan ja kutittele vauvan jalkoja.

Maalaaminen: Tutkikaa yhdessä lämpimiä ja kylmiä tuntuja. Pyöritelkää mustikoita paperilla ja liiskatkaa niitä. Ropistelemalla kovia Helmi-suurimoita paperille saa aikaiseksi hauskoja ääniä. Pehmeä mustikkasose maalautuu Helmi-suurimoidenkin yli värjäten ne violetiksi.

Keltaista päin

Materiaalit: Pyykkinarua, pyykkipoikia, keltaisia huivejaja kankaita, mangososetta ja mustaviinimarjamehua.

Virittäytyminen: Rakenna kirkkaan keltainen maailma ripustamalla tilaan naruja, joille kiinnitetään pyykkipojilla keltaisia sifonkihuiveja ja muita keltaisia kankaita, jotka ovat eri materiaaleista ja eri tuntuisia. Huiveilla voi leikkiä hulmuttelemalla tai kiinnittämällä niitä pyykkipojilla vauvan vaatteisiin ja laittamalla niitä takaisin naruille.

Maalaaminen: Teippaa lattiaan puuvillakangas tai räsylakana. Maalatkaa itse valmistetulla mangomaalilla ja tehkää erilaisia jälkiä violetilla, joka on keltaisen vastaväri. Violettia saa helposti mustaviinimarjamehusta.

Paksu keltainen maali: Kiehauta 3 dl vettä ja pari purkkia mangososetta. Suurusta perunajauhoseoksella, jossa on 1 dl vettä ja 3 rkl perunajauhoa.

Keskustele: Olisipa lapsilla päiväkodissa enemmän toimintaa

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.