Näin saat vauvan nukahtamaan itsekseen – 7 askelta lapsen hyvään uneen

Kun vauvan nukkumiseen liittyvät asiat alkavat viedä vanhempien kaikki voimavarat, on korkea aika tehdä muutoksia perheen unirutiineihin. Lasta voi ohjata jo syntymästä lähtien nukahtamaan itse.

Teksti Inari Suomela
Kuvat 123rf
Näin saat vauvan nukahtamaan

Lasta voi ohjata jo syntymästä lähtien nukahtamaan itse. Vauvan nukahtaminen on taito, josta koko perhe kiittää! Näiden oppien nimeen vannoo moni vauvaperhe, joissa on nukuttu alusta asti makoisasti.

1. Toista samat rutiinit ja viesti niistä vauvalle

Pyri pitämään vauvan päivittäiset rutiinit samanlaisina syntymästä alkaen ja viesti niistä vauvalle. Vauva oppii näin ymmärtämään päivänkulkua ja ennakoimaan tulevia tapahtumia.

Johdonmukaisuus rutiineissa vahvistaa vauvan turvallisuudentunnetta ja päinvastoin.

Lue myös:
Onko osteopatiasta apua vauvan uniongelmiin?
Vauvan uniongelmat: Näin tassuhoito eli tassutus toimii

2. Pidä maaginen tauko

Nukutat vauvan sitten alkuun perhepetiin tai omaan sänkyynsä, yksi tärkeimmistä asioista yhä piteneviä yöunipätkiä opeteltaessa on vauvan nukahtaminen itse. Perhepedissä se tarkoittaa sitä, että lasta ei totuteta nukahtamaan vanhemman viereen.

Kun vauva joko nukkumaan laskettaessa tai unilta herätessään esimerkiksi ääntelee ja liikehtii, pidä pieni, ensialkuun esimerkiksi 10–20 sekunnin tauko ennen kuin menet hänen luokseen. Pidennä taukoaikaa seuraavilla viikoilla esimerkiksi puoleen minuuttiin. Tauon tarkoituksena on auttaa lasta rauhoittumaan ja nukahtamaan itse sekä herkistää vanhempaa huomaamaan onko lapsi kunnolla hereillä vai puoliunessa.

Jos ääntely tauon aikana yltyy itkuksi, rauhoita lapsi tarpeen mukaan sylissä ja laske hänet takaisin nukkumaan. Toista kunnes lapsi rauhoittuu ja nukahtaa itse.

Pyri välttämään vauvan nukuttamista syliin tai rinnalle laittamalla vauva nukkumaan siinä vaiheessa, kun hän on vielä hereillä mutta väsynyt.

Voit opettaa perhepedissä nukkuvaa vauvaa nukahtamaan päiväsaikaan itse, vaikka hän öisin nukahtaisikin rinnalle. Näin vauvan on helpompi myöhemmin tottua nukkumaan itsenäisesti myös yöllä.

Jos alat ohjata yli kuuden kuukauden ikäistä vauvaa nukahtamaan itse, voit pitää tauon alusta asti 1–2 minuutin pituisena.

Lue myös:
Näin vauva oppii nukkumaan läpi yön
Lastenpsykiatri: Vauva ei tarvitse huudatusunikoulua

3. Laadi lapselle unirytmi

Seuraa, mihin aikoihin päivästä vauvasi haluaa nukahtaa, ja laadi unirytmi, joka sopii ennen kaikkea vauvallesi mutta myös muun perheen rytmiin. Rytmiä voit alkaa rakentaa jo yksikuiselle vauvalle. On tärkeää huomata, ettei vauva saa olla yliväsynyt nukkumaan laitettaessa.

Jos unirytmi väliaikaisesti häiriintyy, voit vähitellen hivuttaa nukkumaanmenoaikoja omille paikoilleen.

Lue myös: Näin opetat vauvallesi vuorokausirytmin

4. Mittaa lapsen unisyklin pituus

Mittaa lapsesi unisyklin pituus, joka on yleensä vauvalla noin 45–55 minuutin pituinen. Unisyklien välissä lapsen uni hetkellisesti kevenee, ja hän yleensä liikkuu sen merkiksi.

5. Pidä kiinni unirytmin mukaisesta aikataulusta

Pidä kiinni päivä- ja yöunillemenoajoista. Jos lipsut joskus päiväunien alkamisajoista, älä lipsu iltaunien aikataulusta, sillä siinä pysyminen on lapsen kokonaisrytmin kannalta kaikkein oleellisinta.

6. Tee ero yön ja päivän välille

Yleensä päivän ensimmäiset päiväunet ovat pisimmät. Herättele lasta mieluiten 1,5-2 tunnin kohdalla nukahtamisesta, jolloin toinen unisykli päättyy. Unisyklien välissä uni on herkempää ja herääminen helpompaa.

Älä anna vauvasi nukkua päiväunia kahta tuntia pidempään kerrallaan.

Älä pimennä huonetta tai tilaa päiväunien ajaksi, äläkä vältä normaalia arkimeteliä.

Yöllä vältä seurustelua vauvan kanssa. Huolehdi siitä, että huoneessa, jossa nukutaan, on tarpeeksi pimeää. Varmista myös, että makuuhuoneessa ei ole liian kuuma.

Voit auttaa vauvaasi erottamaan päivän yöstä myös esimerkiksi soittamalla tai laulamalla eri unilaulua päivällä kuin illalla.

Lue myös: Unikoulu opettaa unirytmin

7. Ei päiväunia ilta-aikaan

Jätä yli kolmikuisen vauvan viimeiset päiväunet pois, kun päiväunien tarve alkaa siirtyä iltaan.

Laita vauva tarpeen mukaan vähän aiemmin iltaunilleen.

Noin neljäkuista vauvaa ei pääsääntöisesti kannata nukuttaa päiväunille enää klo 18 jälkeen eikä noin puolivuotiasta vauvaa enää klo 16 jälkeen.

Jos vauva on yli neljän kuukauden ikäinen eikä yöpainotteiseen unirytmiin ole ohjattu aiemmin, saattaa kestää jonkin aikaa ennen kuin päiväunet saadaan siirtymään yöhön.

Jos yli puolivuotiaan vauvan nukahtaminen ei luonnistu häneltä yksin, yöunet ovat kovin katkonaisia ja äiti jatkuvasti väsynyt – kannattaa harkita vauvan nukuttamista tämän omaan sänkyyn ja sängyn siirtoa erilliseen huoneeseen.

Lue myös:
Näin pidät vauvalle sairaalan unikoulun kotona
Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun

Juttua varten on haastateltu Laura Anderssonia, joka on kirjoittanut toukokuussa 2016 ilmestyneen kirjan Voit nukkua – Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään (Atena).

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Eipä ollut apua mistään aikanaan vauvan ja taaperon univaikeuksiin. Todella vähä uninen ja heräilevä tenava jo synnärillä. Rytmitys jne ei lisänneet tippaakaan unta tai kykyä nukahtaa itse. 4v iässä lääkäristä tuli maininta unihäiriöstä. Ja apua oltiin haettu, neuvolan unitätikään ei saanut tuota autettua nukkumaan vauvana. Nyt tuo vauva täyttää 12v ja vieläkin ajoittain hänellä on univaikeuksia.

Avatar

No tämähän nyt on aivan lapsikohtasta! Jos meidän kohta 6 kk ei sais nukkua päikkäreitä klo 16 jälkeen, niin ois kyllä itkunen kaveri kateltavana koko illan.Vauva saattaa nukkua kahetki unet klo 16 jälkeen, ennenku menee yöunille klo 20-21… Lapsentahtisuus on mun mielestä tärkeintä. Vauvat on yksilöitä ja erilaisia. Ja muutenki, vauvan kuuluu herätä yöllä tarkistamaan, onko vanhempi lähellä, ja minkäänlaista unikoulua en kyllä alottas ennen 1 vuoden ikää. Olikohan tällä kirjan kirjottajalla mitään tieteellistä faktaa ”oppiensa” tueksi, vai riittääkö pelkkä mutu-tuntuma ja pari omaa lasta..?

Avatar

Ei toimi kaikilla. Omat lapseni oppivat simsalabim 2-vuotiaina nukkumaan yön läpi. Lapsen mukaan on mentävä, eikä lapsen huudattaminen ole oikein.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä