Vauvan kehitys 12.09.2018 Päivitetty 29.01.2021

Onko vauvasi ujo? Häntä kannattaa naurattaa! Mitkä asiat saavat vauvan hihkumaan riemusta?

Vauvan kanssa puuhasteluun voi ottaa huumorin mukaan jo silloin, kun vauva on noin kolmikuinen. Erityisesti ujot vauvat hyötyvät yhteisistä nauruhetkistä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vauvat ovat luonnostaan huumorintajuisia. Vauvojen huumori ei kuitenkaan ole samanlaista kuin aikuisten – vauvan huumorintaju liittyy aina vuorovaikutukseen toisen ihmisen kanssa.

Vauva huvittuu siitä, kun yhteisissä hetkissä tapahtuu jotain tavallisesta poikkeavaa. Hauskaa on, kun tapahtuu jotain, mikä tuntuu selvästi erilaiselta ja ehkä myös hieman hurjalta.

Näitä myönteisiä tunteita herättäviä yllätyksiä tapahtuu usein sattumalta, mutta vanhemman kannattaa myös tuottaa vauvalle hauskoja hetkiä tietoisesti.

Vastasyntynyt ei vielä koe iloa

Vastasyntynyt ei vielä koe ilon tunnetta, vaan hänestä tuntuu yksinkertaisesti joko hyvältä tai pahalta. Pienen vauvan hyvänolontunne tulee juttelusta, sylittelystä ja katseista – ennen kaikkea turvallisesta läheisyydestä.

Kun vauva alkaa toisella kuukaudellaan hymyillä valveilla ja jo hieman tietoisesti, on vanhempien tärkeää vastata vauvan ilahtumiseen ja osoittaa myös omaa iloaan äänellä, eleillä ja sanoilla.

Yli kolmikuisena vauva osaa suunnata koko kasvoille leviävän hymynsä jo henkilökohtaisesti vanhemmilleen, ja pian sitä seuraavat ensimmäiset naurunkujerrukset. Tällöin vauva alkaa jo ilahtua kosketuksesta sekä liikkeestä. Äidin tai isän osallistuminen vauvan iloiseen oloon voi saada nyt jo vähän vauhdikkaampia elementtejä.

Näille vauva nauraa:

Vauvat iloitsevat usein kaikesta siitä, mitä muskareissa ja vauvajumpissa tehdään. Niiden oppeja voi soveltaa myös kotona:

  • hyppyyttely ylös alas
  • käsien heilutus laulun tahdissa
  • lorut
  • käsien taputtelu
  • köröttely
  • hassut ilmeet
  • heijaaminen
  • kukkuu-leikit
  • poskien poksauttelu
  • ilmalennot aikuisen käsivarsilla

Uusia hupsutteluja kannattaa kokeilla aluksi varovasti ja vauvan tunteita seuraillen. Uusi leikki voi helposti alkaa tuntua vauvasta liian jännittävältä, jolloin nauru vaihtuu nopeasti kyyneliin.

Vaikka riemu voi joskus karata käsistä, ei sitä kuitenkaan kannata ennakkoon liikaa varoa ja jättää sen takia hassuttelematta kokonaan.

Hauskojen hetkien hyödyt

Hassujen hetkien luoma yhteys toiseen ihmiseen rakentaa vauvan itsetuntoa ja kykyä iloita elämästä. Se lisää myös turvallisuudentunnetta ja sosiaalisia taitoja.

Vauvalle ja vanhemmalle voi vähitellen kehittyä jopa omia, sisäisiä vitsejä. Vuoden vanhana lapsi voi pyrkiä jo naurattamaan vanhempaansa keinoilla, joiden on huomannut huvittavan vanhempaa: laittamalla tutin väärin päin suuhunsa tai ilmeilemällä hassusti.

Vauva-ajan nauruleikit ovat erityisen hyödyllisiä temperamentiltaan varautuneille lapsille. Ujoudesta ei tarvitse oppia pois, mutta ujonkin on hyvä oppia tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa. Tähän rikkaat, nauruntäyteiset vuorovaikutuskokemukset kotona ovat hyödyksi.

Ujolle lapselle on suureksi avuksi se, että vanhempi houkuttelee hänet nauramaan.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X