Vauvan kehitys 01.09.2019 Päivitetty 29.01.2021

Psykoterapeutti: Pikkulapsen unet keskeyttävä kauhukohtaus voi johtua stressistä

Psykoterapeutin mukaan kauhukohtausten esiintymistä voivat lisätä haasteet lapsen arjessa kuten väsymys, univaje, ahdistuneisuus tai äänet nukkumatilassa.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock

Kysymys: Taaperoni heräsi eräänä yönä huutamaan. En saanut häneen mitään kontaktia, vaikka laitoin valot päälle ja puhuin hänelle. Hysteerinen huuto vain jatkui. Olikohan kyseessä kauhukohtaus? Miten sellaisessa tilanteessa kannattaisi toimia? Pitäisikö minun yrittää herättää lapsi vai tyynnytellä hänet takaisin uneen? Kokemus oli merkillinen, enkä enää itse nukkunut tuona yönä.

Väestöliiton palvelupäällikkö, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Tilanne kuulostaa pääsääntöisesti juuri yölliseltä kauhukohtaukselta. Tilanne voi varmasti hämmentää vanhempaa tai tuntua jopa pelottavalta. Kauhukohtaukset eroavat painajaisunista siten, että lapsi ei välttämättä ollenkaan herää kohtaukseen eikä aamulla herättyään todennäköisesti muista tilanteesta mitään.

On tavanomaista, että lasta voi olla vaikea rauhoittaa, vaikka hänen silmänsä olisivat auki. Kauhukohtaukset ovat periaatteessa vaarattomia. Lapsen elämäntilanne vaikuttaa unen laatuun. Kohtausten esiintymistä voivat lisätä haasteet lapsen arjessa, kuten mahdollinen stressi, väsymys, univaje, ahdistuneisuus tai outo nukkumatila ja äänet nukkumisympäristössä.

Kohtauksia voi esiintyä enemmän myös esimerkiksi lapsen kuumeilun yhteydessä. Kohtaus voi liittyä joihinkin sairauksiin, joten lääkärin tutkimukset ovat tarpeen, mikäli kohtauksia alkaa ilmetä tiheämmin. Juttele siis rohkeasti neuvolassa terveydenhoitajan kanssa asiasta ja pyydä tarvittaes­sa mahdollinen lähete lääkärille.

Kauhukohtaus järkyttää sinuakin

Vanhempana oleellista on pysyä tilanteessa rauhallisena ja tyynnyttelevänä. Anna siis lapsellesi turvaa.

Rauhoittava kosketus ja silittäminen tuovat turvaa ja auttavat rauhoittumaan. Kosketus viestii myös, ettei lapsi ole yksin tilanteessa. Voit hakea katsekontaktia rauhassa ja puhua rauhallisella äänellä, mutta muista, että kauhukohtaus saattaa estää lasta kykenemästä normaaliin kontaktiin.

Tyynnyttele ja rauhoita myös itsesi, jotta tilanteen lauettua saat itse jälleen unen ja jaksat toimia seuraavana päivänä arjen touhuissa.

Lue myös: Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?

suviPsykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton palvelupäällikkö, ja hän vastaa jokaisessa Kaksplus-lehdessä lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otava.fi

Kommentit (1)

Meillä ovat kaikki kolme lasta kärsineet tästä jonkinasteisesti. Esikoisella oli vaikeimmat kohtaukset. Elimme aivan normaalia lapsiperhe-elämää, emmekä saaneet kiinni mitään johdonmukaisuutta kohtausten ilmenemisessä. Niitä tuli ja meni kausittain, eikä väsymyksellä, stressillä ym. ollut niihin vaikutusta. Rankkoja olivat vanhemmillekin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X