Taapero 29.8.2013
TEKSTI Toimitus
KUVAT SKOY

Tuttipullosta luopuminen

Tuttipullosta nokkamukiin vaihtaminen voi olla vauvalle hankalaa. Nokkamukiin totuttelu kannattaa aloittaa jo 9-12 kuukauden iässä. Jos vaihtaminen ei onnistu, avuksi voi käyttää omaa mielikuvitustaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Koska tuttipullosta juominen vaatii lapselta vain vähän vaivannäköä, vauvasta taaperoksi kasvanut lapsi tulee helposti juoneeksi maitoa enemmän kuin riittävästi.

Maidolla jo vatsansa täyttänyt nälkäinenkään lapsi ei tällöin innostu kiinteästä ruoasta, jota hän kuitenkin tarvitsee. Pitkä tuttipullon tai tutin käyttö ei myöskään edesauta maitohampaiden hyvinvointia, ja voi aiheuttaa purentavirheitä ja ohjata leukojen kasvua väärään suuntaan.

Keskustele: Tuttipullojen desinfiointi

Miten eroon pullosta?

Lapsen imemisen tarve on yksilöllinen, mutta vähenee keskimäärin ensimmäisen ikävuoden lopulla.

Noin 12–15 kuukauden ikään ehtinyt lapsi osaa jo juoda riittävän hyvin nokkamukista, joka on hyvä välietappi tuttipullosta kohti juomalasia tai -mukia.

Vajaa kaksivuotias on jo ehtinyt tehdä pullosta itselleen tavan ja tottumuksen, josta eroon pääseminen on jo paljon haasteellisempaa – ja taatusti lapsen äänekkäällä protestoinnilla varustettua.

Keskustele: Miten ja milloin eroon tuttipullosta?

Nokkamuki kannattaa ottaa mukaan jo noin 6–9 kuukautta vanhan vauvan ruokasessioihin. Siitä kannattaa tarjota sekä äidinmaidonvastiketta ja velliä että vettä ja mehua (jos viimeksimainittua lapselle ylipäätään tarjotaan).

Kun vaihtelet nokkamukin sisältöä, etenkään pitempään pulloruokittu lapsi ei jää käsitykseen, että maitoa saa vain tuttipullosta (ja/tai äidin rinnasta) ja vettä ja mehua nokkamukista. Näin maidon tarjoilu yksinomaan nokkamukiin ei tee lapsesta hanakasti muutosvastarintaista.

Keskustele: Mikä nokkamuki on lapselle paras?

Kun lapsi noin ensimmäisen syntymäpäivänsä tienoilla sitten hanskaa nokkamukin, vanhemman on aika todeta, että tästä eteenpäin nokkamuki korvaa tuttipullon täysin.

Kannattaa tehdä muutos, kun vauva on terve ja rauhallinen. Jos vauva on kipeänä, tai perheessä tapahtuu suuria muutoksia, kuten pikkusisarusten tulo tai asuntomuutto, kannattaa nokkamukiin siirtyminen tehdä myöhemmin. Liialliset muutokset hämmentävät ja vaikeuttavat.

Asteittainkin muutosta voi edistää eli eliminoi yksi tuttipullorituaali kerrallaan alkaen iltapullosta, sillä reilu yksivuotias ei enää oikeastaan tarvitse ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa.

Tuttipullon vaihtaminen muuhun turvallisuutta tuovaan esineeseen voi myös auttaa totuttelussa. Esimerkiksi unilelut ja rievut ovat hyödylliseksi huomattuja, sillä niihin kehittyy oma tunnistettava tuoksu ja jopa tunneside.

Keskustele: Vauva ei ymmärrä nokkamukia

Lue myös: Tutista eroon – 5 vinkkiä

Tuttipullosta luopumiseen on monia konsteja

Tuttipullosta ja tutista luopumiseen voi käyttää myös mielikuvitusta. Alla toimineita konsteja sosiaali- ja terveysministeriön oppaasta.

”Sovimme lapsen kanssa, että annamme tutit sorsavauvoille. Kävimme usein joen rannassa viemässä leipää sorsille. Kun sorsaperheeseen oli syntynyt poikasia, kävelimme yhdessä tutulle ruokintapaikalle ja heitimme kaikki tutit sorsavauvoille. Kävin ne myöhemmin keräämässä roskikseen, kun lapsi ei ollut mukana.”

”Lapsemme oli kovin ihastunut Muumeihin. Teimme kesälomamatkan Naantalin Muumimaahan ja hän antoi itse juhlallisesti kaikki tuttinsa Muumimammalle, jotta hän saa jakaa niitä Muumimaassa niille, jotka tarvitsevat.”

”Lapsemme pakkasi tuttinsa leikkikuorma-auton kyytiin, ja auto puksutti piiloon varastoon ja vei tutit mukanaan. Hän vilkutti kuorma-autolle ja tuteille.”

”Joulukuun puolivälissä pakkasimme yhdessä lapsen tutit ja pullot pahvilaatikkoon, veimme sen parvekkeelle ja laitoimme päälle lapun, jossa luki ’Tonttulan vauvoille’. Seuraavana aamuna laatikko oli kadonnut ja parvekkeella oli Lotalle kiitoskirje ja -lahja. Kun joulupukki tuli aattona, hän vielä kiitti Lottaa ja kertoi, että tutit ja pullot olivat tulleet tarpeeseen.”

Lue myös: Näin saat lapsesi syömään kasviksia

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: