Lastenpsykiatri: Vauva ei tarvitse huudatusunikoulua

"Vauva ei tarvitse huudatusunikoulua", lastenpsykiatri Jukka Mäkelä sanoo. Hänen mielestään vauvan perusturvallisuus voisi tällöin kärsiä.

Teksti Christina Boman

Perusturvallisuus voi kärsiä

”Jos lapsi itkee sängyssään, hän tarvitsee vanhempansa lähelleen. Huudatusunikoulun avulla vauva voi oppia nukkumaan, mutta perusturvallisuus ja kiintymyssuhteet vanhempiin saattavat kärsiä.

Kaikki vauvat havahtuvat välillä unestaan tarkistamaan, onko hänestä huolehtiva aikuinen lähellä, ja jos se ei ole, lapsi hätääntyy.

Jos lapsi on hyvin korkeareaktiivinen ja erityisherkkä, eli heräilee helposti yöllä, ei kannata ajatella, että lapsessa olisi jotain vikaa, vaan vastata hänen tarpeisiinsa. Usein tällaiset intensiiviset lapset ovat aikuisina toimeliaita ja aktiivisia – niitä, jotka muuttavat maailmaa – jos heidän tarpeisiinsa on varhaislapsuudessa osattu vastata oikein.

Perhepedissä lapsi voi kokea olonsa turvallisemmaksi kuin omassa sängyssään, ja vanhemman on helppo tyynnyttää lapsi takaisin uneen.

Kun lapseni oli pieni, rakensin hänelle parisänkymme viereen oman sivuvaunun. Kaksivuotiaana hän halusi omaan sänkyyn, ja on nukkunut siellä siitä asti.”

Lue myös: Unikoulu opettaa vauvalle unirytmin
Keskustele: Unikoulukokemuksia?

Älä valvo yksin

”Ei ihmisäidin tarvitse pystyä valvomaan vauvan kanssa yksin. Vauvanhoidossa on aina ollut mukana muitakin yhteisön naisia. Ja ihmisisä on on ainutlaatuinen uros: hänessä on sisäänrakennettuna kyky herkistyä hoivaamaan ja suojelemaan lapsiaan. Isät siis mukaan vauvanhoitoon myös öisin!

Kun tassuhoito-menetelmä 1980-luvulla tuotiin Suomeen, sitä ajateltiin nimenomaan isän menetelmäksi. Laittamalla painavan, turvallisen, isäntuoksuisen kätensä unestaan heränneen vauvan päälle, isä samalla viestii auktoriteettia: minä päätän, milloin tässä perheessä nukutaan.

Tassuhoito onkin hyvä tapa auttaa lasta uneen.”

Lue myös: Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun
Keskustele: Tuttu aikoo huudattaa vauvaa vaikka aamuun asti

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

ei pidä paikkaansa. Aivan täysin tuulestatemmattu teksti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä