Unikoulu on isien juttu – 5 neuvoa, joilla vauvan vanhemmat saavat yöunensa takaisin

Jos jatkuvat yölliset herätykset vievät kaikki voimat, kannattaa yli 6-kuukautiselle vauvalle pitää lempeä unikoulu. Tässä projektissa äidit jäävät ainakin aluksi taka-alalle, sillä isän kanssa unikoulun aloittaminen sujuu usein helpommin – miksi?

Teksti Toimitus
Unikoulu soveltuu yli 6-kuukautisille terveille vauvoille.

Jos unikoulun päättää aloittaa, on molempien vanhempien pysyttävä päätöksessä johdonmukaisesti. Unikoulu saattaa myös keskeytyä lapsen flunssien ja muiden sairastelujen vuoksi, mutta niiden mentyä ohi lapsi totutetaan jälleen nukkumaan.

Nukuta vauva siellä, missä hän tulee myös nukkumaan

Yöheräilyjen taustalla saattaa olla uniassosiaatio-ongelma. Jos vauva on nukahtamishetkellään tottunut tiettyyn rituaaliin, esimerkiksi nukahtamaan maitopullon kanssa syliin, hän hämmentyy, kun herääkin yöllä eri paikassa ja tilanteessa. Hän haluaisi maitopullon olevan suussaan myös silloin, kun hän herää. Jos näin ei ole, vauva herättää vanhempansa korjaamaan tilanteen.

Uniassosiaatio-ongelman saa korjattua niin, että pyrkii pitämään nukahtamistilanteen samana kuin millainen se on tunnin kuluttua, kun vauva unisyklinsä mukaisesti havahtuu hetkeksi. Hänellä on oltava sama paikka, olosuhteet eikä mitään suussa.

Vanhemman ei kannata myöskään hätäillä vauvan luokse häärimään jokaisesta havahduksesta tai ääntelystä, sillä ne voivat olla osa häiriöherkkää REM-unta. Jos vauvan ympärillä tällöin touhutaan, hän voi herätä kunnolla eikä pysty enää nukahtamaan uudelleen.

Näin aloitat unikoulun (yli 6kk vauvat)

1. Puhu asiasta neuvolassa ennen unikoulun aloittamista. Tällöin varmistutaan, että lapsi on terve ja unikoulu sopii hänelle.

2. Valitse unikouluttaja. Jos yöimetyksistä pyritään pääsemään eroon, unikoulun aloittaa isä tai joku muu läheinen. Unikoulu antaa isälle loistavan mahdollisuuden tutustua vauvaan yhä paremmin, jos tähän asti yölliset herätykset on imetyksen takia hoitanut pääsääntöisesti äiti. Äidinmaidon tuoksu voi vaikeuttaa vauvan luopumista vanhoista tavoista, joten äidin on hyvä nukkua unikoulun ensimmäiset yöt toisessa huoneessa tai jopa kodin ulkopuolella.

3. Totuta lapsi ajatukseen, ettei yöllä seurustella, syödä tai leikitä. Yöllä nukutaan. Aikuinen voi olla lapsen vieressä ja lähellä, silittää ja paijata. Lapselle ei kuitenkaan tarjota juotavaa eikä hänen kanssaan seurustella.

4. Ole sinnikäs. Jos lapsi itkee tai nousee pystyyn, hänet asetellaan takaisin pötkölleen ja rauhoitetaan tutuilla sanoilla: ”Nyt on yö ja nukutaan. Ei mitään hätää.”

5. Älä lannistu, vaikka tuloksia ei tulisi heti ensimmäisen tai toisen yön aikana. Unikoulun tulokset näkyvät usein 1–2 viikossa. Jos vauvaan ei tunnu tepsivän mikään menetelmä, kannattaa muistaa, että tilanne voi olla aivan toinen jo muuutaman viikon tai kuukauden kuluttua, kun lapsen nukkumatavat muuttuvat kasvaessa.

Tassuhoito unikoulun tueksi

Unikoulun tueksi kannattaa ottaa tassuhoito-menetelmä. Se tarkoittaa silittämistä tai käden pitämistä tukevasti lapsen selällä lapsen rauhoittamiseksi. Ideana on auttaa lasta nukahtamaan nukkumapaikkaansa itsekseen. Vauva saa itkeskellä, mutta vanhemmat tulevat rauhoittelemaan, jos itku ei laannu itsekseen.

Tassuhoidossa isän ison kämmenen alle on erityisen hyvä nukahtaa. Kun isä unikouluttaa, kannattaa tassuhoito ottaa siihen mukaan jo alusta asti.

  • Hoida iltarutiinit ja laske niiden jälkeen rauhallinen vauva sänkyynsä, kun hän on vielä hereillä.
  • Kun vauva itkeskelee, arvioi, onko itku kutsuvaa vai väsymyksestä kertovaa ja itsekseen vaimenevaa.
  • Jos lapsen itku jatkuu tai voimistuu, paina kätesi tukevasti mutta lempeästi lapsen selän tai pakaran päälle. Pidä kättä paikoillaan, kunnes lapsi rauhoittuu. Nosta käsi pois ennen lapsen nukahtamista.
  • Jos itku edelleen kiihtyy, sivele lasta tuntuvin, säännöllisin liikkein hartioista, selästä ja pakaroista. Jos lapsi ei rauhoitu tästä, hänet voi nostaa syliin: pitele lasta pystyasennossa rintaasi vasten selkäpuolelta silittäen. Kun lapsi rauhoittuu, laske hänet sänkyyn, mutta pidä tassukontakti vielä jonkin aikaa.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä