Vauvan kehitys 05.03.2020 Päivitetty 26.11.2020

Vauhti määrää liikkumistyylin – näin vauvan motoriikka kehittyy 9-kuisesta eteenpäin

Vauva voi nyt irrottaa otteen lelusta. Hauskinta onkin tiputella leluja, jotta aikuinen nostaa ne hänelle yhä uudestaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vauvan kehitys 9kk: pomput houkuttelevat

Yhdeksänkuukautisen vauvan motorinen kehitys vaihtelee yksilöllisesti. Karkeasti ottaen tämän ikäinen vauva osaa jo nousta polviseisontaan tukea vasten. Hän myös pääsee kipuamaan makuulta istuvilteen, mahdollisesti konttausasennon kautta.

Jos vauva osaa jo seistä tukea vasten, seuraava virstanpylväs on hallittu laskeutuminen maahan. Pyllähdyksiä ja muksahduksia kyllä sattuu tämän tästä pienille ja innokkaille liikkujille.

Kun vauvaa pitää kiinni käsistä, hän saattaa jo yrittää ottaa muutamia askeleita. Jalkapohjat alkavat olla oikeassa asennossa kävelyä ja seisoskelua ajatellen. Kun ne ovat kokonaan maassa, vauvaa alkaa houkutella pomppimisen yrittäminen.

Vauva osaa nyt jo pyöritellä leluja molemmissa käsissä. Hän pystyy myös irrottamaan otteensa lelusta. Vauvasta hauskinta onkin tiputella leluja niin, että aikuinen nostaa lelun hänelle yhä uudestaan ja uudestaan.

Myös tavaroiden ojentaminen ja vastaanottaminen on vauvasta hupaisaa leikkiä.

Vauvan kehitys 9kk – pikkuinen seisoskelee mielellään polvillaan.

Vauvan kehitys 9kk: pikkuinen saattaa istuskella ja seisoskella mielellään polvillaan.

Noin kymmenkuisena: Vauhti määrää liikkumistyylin

Kymmenkuinen vauva osaa yleensä jo ryömiä ja kontata. Hän on myös taitava heittelemään esineitä, istumaan ilman tukea ja poimimaan pieniä asioita pinsettiotteella.

Myös seisominen alkaa sujua, vaikka jalat vähän tutisisivatkin. Pienet askeleet saattavat käydä jo eteenpäin esimerkiksi sohvan viertä pitkin.

Silloin, kun vauva haluaa päästä vauhdilla eteenpäin, hän ei vielä yleensä päädy valitsemaan kävelyä etenemislajikseen. Jonkin kiinnostavan esineen luokse vauva lähtee yleensä konttaamaan vauhdilla tai ryömimään.

Leluja, joissa on pyörät, vauva osaa jo kuljettaa lattialla edestakaisin. Hän oppii myös osoittamaan esineitä ja asioita.

Vauvan motorinen kehitys 11kk: Jalat ei vielä tottele ja sekös harmittaa

Yksitoistakuukautinen vauva ei kohta ole enää virallisesti vauva! Jotkut tämän ikäiset saattavat jo ottaa ensimmäiset askeleensa ilman tukea. Ensimmäiset askeleet ovat tyypillisesti vahinko, josta vauva itsekin hämmentyy ja muksahtaa pyllylleen.

Käveleminen ja jalkojen vuorotahtinen siirtely vaatii hurjasti keskittymistä ja tietoista pinnistelyä. Pikkuhiljaa uusi taito alkaa vahvistua niin, että vauva pystyy havainnoimaan kävellessään enemmän ympäristöään.

Kävelemään opettelu on välillä turhauttavaa puuhaa. Jalat eivät kulje, kuten vauva haluaisi. Sekös harmittaa. Toisaalta uuteen painopisteeseen totuttelu saa myös vauvan usein hihkumaan riemusta.

Jos vauvasi ei vielä ole kiinnostunut liikkumaan pystyasennossa, siitä ei tarvitse huolestua. Kävelemään oppiminen voi tapahtua kymmenen kuukauden iässä tai vasta puolitoistavuotiaana. Normaalin kehityksen puitteissa on siis suuri vaihteluväli, sillä vauvat ja pienet taaperot ovat yksilöitä, joista kukin oppii omaan tahtiinsa. Pienen, suloisen touhottajan matka taaperoksi voi alkaa!

Lähteet: Lastenneuvolaopas, Suomalainen vauvakirja (toim. Matilda Katajamäki ja Outi Gyldén), MLLPerheen tuki

Lue myös: 

Sylissä paras – Vauvan motorinen kehitys: 1 kk ja 2 kk

Yhdeksän kuukauden iässä tulee usein unitaantuma – onko unikoulu ratkaisu?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X