Vauva Vauvan kehitys
08/01/2016

Miksi vauva itkee? Tunnista vauvan eri syyt itkeä

Vauvan itkua ei kannata säikähtää tai potea siitä huonoa omatuntoa. Itku on vauvan tapa kommunikoida ja kertoa vanhemmalle, onko hänellä esimerkiksi nälkä, väsymys, pelko, kipu vai huomion tarve.

Miksi vauva itkee? Tunnista vauvan eri syyt itkeä

Vauvan itkua ei kannata säikähtää tai potea siitä huonoa omatuntoa. Itku on vauvan tapa kommunikoida ja kertoa vanhemmalle, onko hänellä esimerkiksi nälkä, väsymys, pelko, kipu vai huomion tarve.

Itku kuuluu vauvaperheen elämään. Normaali, terve vauva voi itkeä päivässä pari tuntia tai enemmän, varsinkin alle nelikuisena. Itkemällä vauva pyytää vanhempia luokseen ja kertoo heille tarpeistaan ja tunteistaan.

Jokaisella vauvalla on oma luonteensa ja tapansa itkeä. Tuore äiti ja isä oppivat pikkuhiljaa tunnistamaan, mikä juuri heidän lapsensa itkun milloinkin aiheuttaa, ja miten siihen tulisi vastata.

Aavistuksiinsa kannattaa rohkeasti luottaa, sillä vanhempi tuntee itse lapsensa parhaiten.

Lue myös: Vastasynytynyt: näin huolehdit itkeskelevästä tulokkaasta

Vauvan itkua ei tarvitse säikähtää

Vauvan itku tuntuu vanhemmasta riipaisevalta, koska sen pitääkin herättää tunteita ja toimintaa. Itku synnyttää vanhemmassa hoivaamisen halun, mikä turvaa avuttoman vauvan selviytymisen.

Itku on vauvan luonnollista viestintää, joten sitä ei tarvitse pelätä tai säikähtää. Vauva ei mene itkusta rikki, eikä itku ole yleensä vaarallista. Itku ei myöskään tarkoita, että vanhempi olisi huono hoitaja, eikä itkusta tarvitse kantaa turhaa syyllisyyttä.

Lue myös: Milloin vauva alkaa hymyillä?

Keskustele: Kuinka herkästi reagoit vauvan itkuun?

Reagoi aina vauvan itkuun

Vauvan itkuun pitää kuitenkin vastata, sillä vauvalla on syvä tarve kokea, että vanhempi jakaa hänen tunnetilansa. Itkuun reagoimalla vanhempi osoittaa lapselle myötätuntoaan, kiintymystään ja huolenpitoaan. Se saa lapsen tuntemaan, että hän on tärkeä ja arvokas, että hänestä pidetään huolta ja että maailma on turvallinen paikka.

Vauvan voi jättää yksin itkemään vain, jos on itse vaarassa menettää itkun takia malttinsa. On parempi lähteä vaikka parvekkeelle tai toiseen huoneeseen laskemaan kymmeneen kuin huutaa vauvalle takaisin tai kiukuissaan käsitellä vauvaa kovakouraisesti.

Lue myös: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Miten lohduttaa itkevää vauvaa?

Itkun hetkellä paras lohdutuskeino on läheisyys. Katsekontakti on tärkeä. Vauvalle kannattaa samalla jutella rauhallisesti ja puhutella häntä nimellä, keskittyä häneen ja katsoa silmiin.

Samalla on selvitettävä, mikä aiheuttaa vauvalle epämukavan olon.

Keskustele: 4kk vauvan itkuraivarit juuri ennen nukkumaan menoa

Mistä syistä vauva itkee?

Säännöllinen päivärutiini syömisineen, nukkumisineen ja leikkihetkineen on se perusta, joka antaa vauvalle turvallisen olon ja ehkäisee itkukohtauksia.

Etenkin pienten vauvojen levottomuuden taustalta löytyy usein yksinkertaisesti nälkä. Vauva ei saakaan tarpeeksi maitoa, vaan tarvitaan imetyksen tihentämistä tai lisäruokaa.

Tavallisesta nälkä-, uni- ja huomioitkusta poikkeavalle itkulle löytyy usein – joskaan ei aina – jokin syy. Vauvalla voi olla ilmavaivoja tai hampaat tekevät tuloaan.

Vauva saattaa säikähtää kovaa ääntä tai hänellä on kylmä tai kuuma. Jokin vaatteissa, sängyssä, rattaissa tai turvaistuimessa voi pistää, painaa tai kiristää.

Usein vauva pyytää itkullaan juttu- ja leikkiseuraa tai ilmoittaa, että ei jaksa enää seurustella ja haluaa omaa rauhaa.

Lue myös: Vauva kasvaa ja kehittyy

Keskustele: Miksi tuo vastasyntynyt vain huutaa??

Hälinä ja jännittynyt ilmapiiri itkettää vauvaa

Vauva voi itkeä epämääräisen, epämiellyttävän olon vuoksi. Hän ei itsekään oikein tiedä, miltä hänestä tuntuu, mutta itkullaan hän pyytää vanhemmalta apua.

Esimerkiksi television kuvavilinä ja jännittävät äänet saattavat vaivata vauvaa yllättävän paljon. Samoin vauva voi muuttua itkuiseksi, jos kodin ilmapiiri kiristyy tai arjen tahti kiihtyy liikaa.

Vauva ymmärtää ympäristöstään paljon enemmän kuin aikuinen uskookaan. Itku on hänen keinonsa ilmaista stressiä, jännitystä ja turvattomuutta.

Vauva vaistoaa, jos vanhempi hermostuu itkusta. Levottomuus ikään kuin tarttuu aikuisesta vauvaan ja lisää ahdinkoa. Lohduttelu sujuu helpoimmin, jos yrittää itse pysytellä tyynenä.

Aivan kuten aikuinen, myös vauva rauhoittuu leppoisassa tunnelmassa. Kodin voi hiljentää kovista äänistä, laittaa rauhallista musiikkia soimaan, keinutella vauvaa vaikkapa sylissä tai rintarepussa, tarjota hänelle lämpimän kylvyn ja jalkapohjahierontaa.

Lue myös: Vauvan uniongelmat: näin tassuhoito toimii

Milloin lähteä lääkäriin?

Jos itku tuntuu erilaiselta kuin tavallisesti, eikä vauva rauhoitu, on varmistettava, ettei hän ole sairas. Lääkärissä on hyvä käydä alle kolmikuisen kanssa herkästikin, tai jos itkuun liittyy sairausoireita, kuten kuumetta tai ripulia.

Terveydenhoitajaan tai lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä myös, jos huomaa itse alkavansa uupua itkuun.

Lue myös: Tunnista koliikki ja auta vauvaa

Keskustele: Milloin olette vieneet itkuisen vauvan lääkäriin?

Juttuun haastateltu lapsityöntekijä Taina Lakasta Keski-Suomen Ensi- ja turvakodista Jyväskylästä.

Näin tunnistat vauvan itkun

Eri tilanteissa vauvojen itkuissa vaihtelee ainakin voimakkuus ja itkun kiihtyminen.

Kipu: Silmät kiinni, itku alkaa äkisti ja on heti voimakasta

Pelko: Silmät auki, itku alkaa voimakkaana.

Ärtymys: Silmät auki tai puoliksi auki, itkun voimakkuus kasvaa tasaisesti.

Nälkä: Usein ”perusitkua”, rytmittyy usein: huuto, hiljaisuus, hengitys, huuto, hiljaisuus, hengitys, jossa sisäänhengitystä usein säestää viheltävä ääni. Jos edellisestä syötöstä on kulunut 2–4 tuntia, vauva on nälissään.

Lähteet: Yle, TerveSuomi.

Pidä vauvaa paljon sylissä

Vauvaa kannattaa pitää sylissä paljon silloinkin, kun hän ei itke, koska läheisyys lisää lapsen tyytyväisyyttä ja rauhallisuutta. Se opettaa, ettei hänen tarvitse rähistä saadakseen myönteistä huomiota.

Lastaan ei voi sylitellä ja helliä liikaa.

Lue myös: Miten äidin synnytysmasennus vaikuttaa vauvaan?

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.