Vauvan kehitys 14.05.2019 Päivitetty 26.11.2021

Vauvan musikaalisuus kehittyy parhaiten kotona – näin vauvasi ymmärtää musiikkia

Jokaiselle pientä vauvaa hoitaneelle on selvää, että vauvakin kuuntelee musiikkia ja reagoi siihen. Mutta miten paljon hän musiikista ymmärtää? Ja voiko vauvaa auttaa kehittymään musikaaliseksi ihmiseksi?

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Pieni ihminen oppii eläytymään musiikkiin jo äitinsä kohdussa. Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta selittää, miten ihmeessä tämä on mahdollista:

– Vauva on jo sikiöaikana oppinut, että tietty musiikki käynnistää äidin kehossa tiettyä hormonitoimintaa. Tämä ”tarttuu” vauvaan, eli hän rauhoittuu samasta musiikista kuin äitikin on rauhoittunut ja kiihtyy tai innostuu siitä musiikista, jota äiti on laulaa hoilottanut mukana tai intoutunut raskausaikana tanssahtelemaan.

Voimakkaimmin vauva kokee musiikin laulajan tai hyräilijän sylissä. Silloin hän paitsi kuulee, myös tuntee sen aiheuttamat värähtelyt aikuisen kehossa, sekä aikuisen hengitysliikkeen tahdistumisen musiikkiin.

– Tämä on raskausajalta tuttu tapa aistia musiikkia, ja siksi se on niin rauhoittava, Huotilainen toteaa.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan opita äidin masussa. Osan musiikin tunnesisällöstä vauva ymmärtää vaistonvaraisesti.

– Hidas, rauhallinen, matalatempoinen musiikki, jossa äänenkorkeus laskee loppua kohti, viestii rauhoittumista ja lievää melankoliaa ihan samaan tapaan kuin tällainen puhe. Tai: nopea, kirkas, vauhdikkaita sävelkulkuja sisältävä melodia viestii innostumista ja vaikkapa leikkiin ryhtymistä. Näitä samoja äänen keinoja käyttää vauvalle puhuva henkilö silloin, kun pyrkii innostamaan häntä leikkiin, Huotilainen selittää.

Yksivuotias yhdistää musiikin jo voimakkaasti liikkeeseen. Musiikki ja etenkin lapsen oma aktiivisuus, kuten laulaminen, taputtaminen, hytkyminen ja tanssi, kehittävät kielellisiä taitoja, tunnetaitoja ja muistia.

– Yksivuotiaalle sopiva soitin valmistetaan tyhjästä ketsuppipullosta, jonka sisälle laitetaan vaikka kuivattuja herneitä tai pikkukiviä. Tärkeä rutiini yksivuotiaan kanssa on laulaa joka ilta sama iltalaulu, sillä se auttaa lasta hahmottamaan vuorokauden kulkua, neuvoo Minna Huotilainen ja jatkaa:

– Jos lapsella on kuulovamma, musiikki on hänelle erityisen kehittävää. Se auttaa aivojen kuulojärjestelmää saamaan paremmin selvää puheesta myös meluisissa olosuhteissa.

Miten vauvan musikaalisuus kehittyy?

Soittotunneille ei pienellä lapsella ole kiire, mutta lapset pitävät soittimien kokeilemisesta.

Nuotin vierestä laulaminen ei kerro epämusikaalisuudesta

Voiko vauvastaan jollain konstilla kasvattaa oikein musikaalisen ihmisen? Onko peli jo menetetty, jos vekara hoilaa niin että aikuisen sävelkorvaa särkee?

– Kun lapsi laulaa tai vaikkapa paukuttaa kättään pöytää vasten musiikin tahtiin, moni vanhempi huomaa, että lapsi laulaa ”nuotin vierestä” tai ei pysy rytmissä. Tällä ei ole mitään tekemistä musikaalisuuden kanssa, vaan johtuu vauvan ja pienen lapsen kehittymättömästä motoriikan säätelystä. Musiikillinen lahjakkuus näkyy silloin yleensä innostuksena musiikkia kohtaan, ei ”oikein” laulamisena, painottaa Minna Huotilainen.

Syvemmän musiikkikasvatuksen kanssa ei siis kannata hötkyillä. Parasta, mitä vanhempi voi pikkulapsensa  musikaalisuuden eteen tehdä, on laulaa iltalauluja ja kuunnella lapsen kanssa yhdessä monenlaista musiikkia. Musiikin kuunteleminen ja sen tahtiin toimiminen nimittäin vaikuttavat kehittyvien aivojen toimintaan ja jopa rakenteisiin.

Kyky nauttia rytmistä ja melodioista on kirjattu geeneihimme ja on vanhempi kuin itse ihmislaji. Pienet lapset pitävät musiikista kaikissa kulttuureissa, ja kaikkien kulttuurien musiikista. Minna Huotilainen kannustaakin ennakkoluulottomiin musiikkikokeiluihin:

– Yksivuotias pystyy ymmärtämään monenlaista musiikkia. Hänen kanssaan voi itsekin opetella kuuntelemaan sellaista musiikkia, joka ei ole itselle tuttua – yksivuotias voi toimia oppaana!

Lue lisää: Vauva voi oppia kehtolaulun jo kohdussa

Toivotko lapsestasi älykästä, sosiaalista ja liikunnallisesti lahjakasta? 7 syytä, miksi lapsen kannattaa harrastaa musiikkia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X