Vauvan kehitys 10.09.2018 Päivitetty 13.08.2019

Vauvan unirytmi kehittyy hiljalleen — Näin opetat vauvalle päivän ja yön eron

Päivän ja yön eroja voi alkaa opettaa jo hyvin pienellekin vauvalle, vaikka varsinainen rytmin kehittyminen tapahtuu vasta myöhemmin. Rutiinit tuovat vauvalle turvaa, mutta niistä ei kannata pitää kiinni liian tiukkapipoisesti.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Vauvan unirytmi vakiintuu hiljalleen. Vaikka vaikuttaisi siltä, että vauvan oma rytmi on jo alkanut kehittyä, on vanhemman hyvä odottaa täyskäännöksiä vauvan aikataulujen muutoksissa.

Kiihkeät kehityskaudet häiritsevät vauvan unta samoin kuten hampaiden tulo ja flunssat, joten vauvan rytmin kehittyminen kestää pitkälle ensimmäiseen vuoteen asti.

Päivät ovat aluksi täynnä unta

Vauvan rytmi perustuu unien, ruokailun ja hoidon vuorotteluun. Alkuun vastasyntynyt nukkuu suurimman osan vuorokaudesta. Vähitellen pisin unipätkä asettuu yöaikaan ja vauva nukkuu sen lisäksi kahdet tai kolmet päiväunet.

Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vanhemmat eivät juurikaan voi vaikuttaa vauvan päivä- ja yörytmiin. On vain elettävä vauvan tahdissa: toisille se voi tarkoittaa heräilyä 5 tunnin, toisille jopa tunnin välein.

Vanhempien suurin vastustaja tänä aikana on väsymys ja unenpuute. Tämä rytmitön aika sujuu helpommin, kun vanhemmat malttavat pysähtyä ja omistautua vauvan hoitoon. Vauva ei tajua vielä päivän ja yön eroa, hänellä on vain ruoan- ja läheisyydentarpeet.

Vauva totutetaan vain yksiin päiväuniin yleensä puolentoista vuoden ikään mennessä. Tähän siirtyminen voi olla hieman hankalaa, kun kahdet päiväunet aiheuttavat sen, ettei vauvaa enää iltaisin nukuta, mutta yhdetkään päiväunet eivät tunnu vielä riittävän.

Pienellekin vauvalle voi opettaa päivän ja yön eroja

Vaikka aivan pienen vauvan vuorokausirytmiä ei pidä vielä alkaa säätämään, yön ja päivän eroa voi alkaa hahmottaa jo vastasyntyneelle.

Vauvan rytmiin vaikuttaa olennaisesti myös perhe, johon hän syntyy. Vanhemmat voivat elää täysin vauvan rytmin ehdoilla, tai haluta sopeuttaa vauvan omaan elämänrytmiinsä.

Monet valitsevat tältä väliltä. Jos perheessä on sisaruksia, vaikuttavat myös he vauvan rytmin muodostumiseen  usein vauva sopeutuu sisarustensa tahtiin.

Tiukkaa tuntiaikataulua tärkeämpää on kuunnella vauvan tarpeita ja viestejä. Joidenkin mielestä on mukavaa, kun päivät toistuvat suunnilleen samaan tahtiin, kun taas toisten mielestä on helpompaa, kun toimia ei ole sidottu aikatauluihin ollenkaan. Säännöllinen elämänrytmi antaa kuitenkin vauvalle turvallisuutta, joten joistakin toistuvista hoitorutiineista on hyvä pitää kiinni.

Toistot luovat turvaa

Kun vauva on puolivuotias, alkaa hän suuntautua ulospäin yhä enemmän. Ärsykkeitä on aiempaa enemmän, ja niiden käsitteleminen voi ottaa voimille ja häiritä rytmejä, jotka ovat olleet jo hyvää vauhtia muodostumassa.

Puolivuotiaille on usein muodostunut tietty päivärytmi perheessä kuin itsestään. Ruokailut, päiväunet ja ulkoilu rytmittävät päivää aina suunnilleen samoihin aikoihin.

Tällaiset tutut tavat ja ennakoitavuus rauhoittavat vauvaa. Ilman tuttuja tapoja vauva voi hätääntyä, kun maailma tuntuu arvaamattomalta paikalta. Jos näin reagoivan vauvan kanssa ollaan paljon liikkeellä, voi hänelle olla hankalaa nukahtaa tai rauhoittua ruokailemaan, koska hän ei tiedä, milloin keskeytys tulee.

Hyvä hoito ei kuitenkaan tarkoita, ettei vauvan kanssa voisi tehdä mitään spontaania, koska rytmistä on pidettävä vauvan turvallisuudentunteen takia tiukasti kiinni. Myös vauvat reagoivat asioihin eri tavalla eri päivinä, kuten aikuiset.

Tiukka minuuttiaikataulu johtaa helposti pettymyksiin, sillä vauvan kanssa arki on aina hiukan arvaamatonta.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X