Vauva Vauvan kehitys
01/03/2016

Vauvan vessahätäviestintä – Näin pääset vauvan kanssa eroon vaipoista

Vauvojen vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan.

Vauvan vessahätäviestintä – Näin pääset vauvan kanssa eroon vaipoista

Vauvojen vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan.

Vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan. Ilmoittaminen voi tapahtua esimerkiksi itkun kautta.

Emilia kertoo, miten hän opetti vessahätäviestinnän yksivuotiaalle Uoti-lapselleen.

Vessahätäviestintää synnytyslaitokselta alkaen

Jotkut vauvat ovat täysin vaipatta, mutta Uotin kanssa viestintä ei hyvästä alusta huolimatta ole onnistunut niin nappiin.

– Ensimmäiset pihkakakat tulivat synnytyslaitoksella lavuaariin. Sairaalassa olin myös huomaavinani, että Uoti änisi aina tietyllä tavalla ennen kuin pissasi. Alussa kuitenkin esimerkiksi imetyksen opettelu vei niin paljon aikaa ja omia ajatuksiani, että en kyennyt tarpeeksi keskittymään vessaäänen havainnointiin, Emilia sanoo.

– Pettymys se ei ollut, sillä lähdimme lähinnä kokeilemaan, kuinka käy.

Satunnaisia ilmakylpyjä lukuun ottamatta Uotilla onkin aina varmuudeksi kestovaippa. Unien jälkeen käydään heti vessassa, ja lisäksi vanhemmat käyttävät poikaansa päivisin potalla tunnin välein. Välillä vaippa on kuiva, välillä ei, mutta lähes aina myös pottaan tulee pissa.

Lue myös: Pottailun abc: viisi vinkkiä kuivaksi opetteluun
Keskustele: Miten opettaa lapsi kuivaksi?

Rytmi auttaa oikean vessahätäajan löytämisessä

Kakkahätäviestinnässä onnistumisprosentti on parempi, ja nykyään kakoista päätyy pottaan tai pyttyyn 90 prosenttia. Rupsuttelu on usein merkki siitä, että pian pitää päästä vessapuuhiin, mutta myös rytmi auttaa. Monesti ruuan jälkeen pottareissu tuottaa tuloksen.

– Koen palkitsevaksi, kun huomaan vessattamisen olevan vauvallekin luonnollista. Itse pidän tätä myös vauvan oikeutena. Nyt hän voi olla vähän kuivemmissa vaipoissa. Kakkavaipoissa hän on enää harvoin, Emilia sanoo.

Lue myös: Hanki nämä tavarat vauvalle ennen synnytystä
Keskustele: Vauvojen vessahätäviestintä

Mitä on vessahätäviestintä?

Vessahätäviestintä on vauvan opettamista kertomaan äänin ja elein, kun vessahätä iskee. Tällöin vauva viedään potalle, ja hän tekee tarpeensa siihen. Vaippoja ei käytetä. Vauva kannattaa opettaa vessahätäviestintään heti syntymästä, mutta myös myöhemmin aloittaneilla on onnistumisen kokemuksia.

Syyt vessahätäviestinnän valintaan vaippojen sijaan ovat usein ekologisia ja taloudellisia. Yksi vauvaikäluokka käyttää satoja miljoonia vaippoja kahden ensimmäisen vuotensa aikana.

Lisäksi vaipat ovat kalliita, ja monelle pienituloiselle perheelle yksi isoimmista menoeristä. Vauvaiän vaipat voivat maksaa yhteensä toista tuhatta euroa.

Vessahätäviestinnän käyttäjät ovat todenneet vaipattomuuden myös pitävän vauvan iho paremmassa kunnossa. Vauvojen myös uskotaan nauttivan vaipattomasta olostaan enemmän. Tekniikassa nähdään myös hyötyä vauvan ja vanhemman vuorovaikutukselle, sillä välitön reagointi on tärkeää.

Lapsi ei opi viestintätapaa heti, joten aluksi lähes kaikilla tapahtuu vahinkopissoja. On epäselvää, oppiiko vauva nopeammin kuivaksi tällä tekniikalla, mutta käyttäjät kertovat huomanneensa tällaisen vaikutuksen.

Mistä vauvan vessahädän huomaa?

Aluksi tärkeintä on seurata kelloa ja arvioida, kuinka usein vauvan tarvitsee päästä potalle. Usein vauva pissaa tunnin tai kahden välein.

Vauva myös antaa fyysisiä merkkejä hädästään. Nämä ovat yksilöllisiä eri vauvoilla, ja vanhemmat joutuvat aluksi opettelemaan lukemaan vauvan viestejä. Jotkut itkevät, jotkut pysähtyvät ja näyttävät keskittyneiltä.

Vanhempi voi myös päästää pss-ääntä sekä potalla että vahinkopissan tapahtuessa. Näin vauva oppii yhdistämään äänen vessassa käymiseen, ja ymmärtää reagoida potalla äänen kuullessaan.

Alkuun tekniikka voi olla haastavaa, mutta sen käyttäjät kertovat herkistyneensä vauvan viesteille. Harjaantuneet huomaavat heti, jos vauvalla on vessahätä.

Vaikka harjottaisi vessahätäviestintää, on pari vaippaa hyvä olla varalla kaapissa.

Lähde: Maailman Kuvalehden artikkeli 11/2012 vessahätäviestinnästä

Katso video: Näin vaihdat vauvalle vaipan
Keskustele:Vauvojen vessahätäviestintä eli VVV, kokemuksia?

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.