Vauvan kehitys 1.3.2016
TEKSTI Hanna Valtari ja Otso Karhu
KUVAT 123RF

Vauvan vessahätäviestintä – Näin pääset vauvan kanssa eroon vaipoista

Vauvojen vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Vessahätäviestintä perustuu ajatukseen, jonka mukaan vauva on tietoinen hädästään ja ilmoittaa siitä, kunhan vanhemmat vain herkistyvät kuuntelemaan. Ilmoittaminen voi tapahtua esimerkiksi itkun kautta.

Emilia kertoo, miten hän opetti vessahätäviestinnän yksivuotiaalle Uoti-lapselleen.

Vessahätäviestintää synnytyslaitokselta alkaen

Jotkut vauvat ovat täysin vaipatta, mutta Uotin kanssa viestintä ei hyvästä alusta huolimatta ole onnistunut niin nappiin.

– Ensimmäiset pihkakakat tulivat synnytyslaitoksella lavuaariin. Sairaalassa olin myös huomaavinani, että Uoti änisi aina tietyllä tavalla ennen kuin pissasi. Alussa kuitenkin esimerkiksi imetyksen opettelu vei niin paljon aikaa ja omia ajatuksiani, että en kyennyt tarpeeksi keskittymään vessaäänen havainnointiin, Emilia sanoo.

– Pettymys se ei ollut, sillä lähdimme lähinnä kokeilemaan, kuinka käy.

Satunnaisia ilmakylpyjä lukuun ottamatta Uotilla onkin aina varmuudeksi kestovaippa. Unien jälkeen käydään heti vessassa, ja lisäksi vanhemmat käyttävät poikaansa päivisin potalla tunnin välein. Välillä vaippa on kuiva, välillä ei, mutta lähes aina myös pottaan tulee pissa.

Lue myös: Pottailun abc: viisi vinkkiä kuivaksi opetteluun
Keskustele: Miten opettaa lapsi kuivaksi?

Rytmi auttaa oikean vessahätäajan löytämisessä

Kakkahätäviestinnässä onnistumisprosentti on parempi, ja nykyään kakoista päätyy pottaan tai pyttyyn 90 prosenttia. Rupsuttelu on usein merkki siitä, että pian pitää päästä vessapuuhiin, mutta myös rytmi auttaa. Monesti ruuan jälkeen pottareissu tuottaa tuloksen.

– Koen palkitsevaksi, kun huomaan vessattamisen olevan vauvallekin luonnollista. Itse pidän tätä myös vauvan oikeutena. Nyt hän voi olla vähän kuivemmissa vaipoissa. Kakkavaipoissa hän on enää harvoin, Emilia sanoo.

Lue myös: Hanki nämä tavarat vauvalle ennen synnytystä
Keskustele: Vauvojen vessahätäviestintä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: