Vauvan terveys 18.10.2019 Päivitetty 29.05.2023

Suomalainen tutkimus osoittaa: Vyöhyketerapia voi jopa poistaa koliikin?

15 vauvan vanhemmat raportoivat, että koliikki loppui hoitojen jälkeen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vyöhyketerapiasta apua koliikkiin? Vauvan koliikki on raskasta sekä vauvalle itselleen että vanhemmalle: pieni vauva itkee useita tunteja päivässä viikkojen ajan.

Nyt uusi tieteellinen, suomalainen tutkimus osoittaa, että koliikkivauvat hyötyvät vyöhyketerapiasta – kaikki tutkimukseen osallistuneet vauvat saivat siitä apua koliikkivaivoihinsa.

Koliikin katsotaan yleensä johtuvan joko kehittymättömän hermoston tai suoliston vaivoista. Koliikkivauvoille suositellaankin neuvoloissa usein maitohappobakteereja ja epävirallisesti myös muun muassa vyöhyketerapiaa.

Yleensä koliikki alkaa helpottaa 3–4 kuukauden ikään mennessä. Päivät saattavat kuitenkin tuntua ennen koliikin loppumista todella pitkiltä. Itkuisen vauvan kanssa voi olla vaikea lähteä mihinkään, jolloin perhe eristäytyy helposti kotiin.

35 vauvaa, jotka olivat tutkimuksessa mukana, itkivät päivittäin keskimäärin lähes neljä tuntia. Jotku vauvat itkivät jopa kahdeksan tuntia päivässä.

15 vauvan vanhemmat raportoivat, että koliikki loppui hoitojen jälkeen. Kaikilla tutkimuksen vauvoilla koliikki ei kuitenkaan täysin helpottanut, mutta vanhempia huojensi oireiden osittainenkin häipyminen. Tutkimusjakson aikana vanhempien stressi lieventyi, ja äitien kokema yksinäisyys alkoi väistyä.

Myös imetys helpottui niiden vauvojen kohdalla, joilla koliikki loppui. Monet tutkimuksen vauvoista olivat täysimetettyjä.

Uudenlaista tutkimusyhteistyötä

– Vauvat saivat vyöhyketerapiasta helpotusta myös kehon jännittyneisyyteen, ja heidän levottoman liikehdintänsä raportoitiin vähentyneen. Myös unen laatu parani ja vatsavaivat helpottuivat vanhempien mukaan, kertoo tutkija Leena Hannula Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Hannula esitteli tutkimuksen tuloksia perjantaina I love me -hyvinvointimessujen ohjelmassa.

– Minut oli helppo saada innostettua mukaan tutkimukseen, sillä esikoiseni oli koliikkivauva.

Vauvat saivat vyöhyketerapiaa 3-4 kertaa 8-12 päivän ajan. Vauvat olivat hoitohetkellä keskimäärin noin 7 viikon ikäisiä.

Tieteilijät suhtautuvat kahtajakoisesti niin kutsuttuihin vaihtoehtohoitoihin. Myös vyöhyketerapiaa kyseenalaistetaan, sillä Suomessa sen vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu tieteellisesti.

Tässä tutkimuksessa olivat Hannulan lisäksi mukana Lohjan kaupunki, Lohjan sairaala, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Luonnonlääketieteen keskusliitto sekä kolme vyöhyketerapeuttia, joilla oli terveydenhoitoalan pohjakoulutus. Ei ole aivan tavallista, että akateeminen lääketiede tekee tutkimusyhteistyötä luontaislääketieteen kanssa.

Tutkimuksen rahoittajana oli Lapsi ja luonto -säätiö.

Kyseessä oli pilottitutkimus, joten otoskoko oli tutkimuksessa suhteellisen pieni, eikä esimerkiksi verrokkiryhmää ollut. Tutkimusta ei ole toistaiseksi julkaistu, mutta se on Leena Hannulan mukaan jo hyväksytty pohjoismaiseen Scandinavian Journal of Caring Sciences -tiedelehteen.

Lue myös:

3 tuntia itkua 3 päivänä viikossa – tunnista vauvan koliikin oireet

Kolme kaunista -bloggaaja: Vauvan vyöhyketerapia

Lue myös

Kommentit (1)

-94 syntynyt tyttäreni alkoi huutaa itkunsekaista huutoaan , naama punaisena heti laitokselta kotituduttutamme ja tämä toistui joka ilta, se alkoi Kauniiden ja rohkeiden aikana, mikään ei auttanut, pahimmillaan tätä kesti kolmesta neljään tuntiin joka ilta. Sitten kuulin vyöhyketerapiasta, ajattelin ei ´se ota ei anna jos en kokeile. Ja se antoi, itkun määrä väheni huomattavasti ja saimme kädestäpitäen neuvoja miten jatkamme vyöhyketerapiaa kotona. Ilmavaivat hävisi lähes kokonaan ja arkemme muuttui helpommaksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X