Vauva 23.12.2019 Päivitetty 29.05.2023

Vauvan motorinen kehitys 3 kk, 4 kk ja 5 kk - pieni, kiepsahteleva helikopteri

Vauva alkaa toden teolla siirtyä kohti eteneväistä elämää! Hän on valtavan kiinnostunut ympäristöstään.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vauva ei ole enää mikään vastasyntynyt, kun hän osaa jo syödä nyrkkejään ja kannatella päätään. Mitä liikkeitä parikuinen vauva ottaakaan seuraavaksi haltuun?

Kolmen kuukauden iässä vauva hallitsee päätään jo niin, että voi käännellä sitä puolelta toiselle. Näin vauvalle avautuu uusia mahdollisuuksia tutkia maailmaa. Vauvan motorinen kehitys edistyy niin, että vauva pystyy tuomaan raajat ja pään vartalon keskilinjan suuntaisesti. Hän siis pystyy asettamaan itsensä symmetriseen asentoon.

Kun tämän ikäistä vauvaa nostaa käsistä selinmakuulta, pää tulee vielä hieman jäljessä. Kaula ja vartalo jännittyvät kuitenkin jo.

Myös vatsalihakset alkavat olle kehittyneemmät: vauva pystyykin jo niiden avulla pitämään jalkoja koukussa ilmassa.

Vauva on keksinyt, että hänellä on kädet ja sormet, joilla voi tarttua esimerkiksi leluihin tai aikuisen sormeen. Tarttumiseen vauva käyttää kämmenen ulkosyrjää ja kolmea sormea: pikkurilliä, nimetöntä ja keskisormea. Toisaalta tarttuminen ei välttämättä vielä tässä iässä onnistu, vaikka yritystä onkin.

Mutsis on -blogi: Vauvan kehitys 3kk – ”Tosi vakava ja ihanan iloinen tyyppi”

Kohti kokovartalokiepsahduksia

Nelikuisena vauva osaa jo hyvin tarttua esineisiin. Hän maistelee ja tutkii mielellään suullaan uusia esineitä. Muista siis varmistaa, että vauvan saatavilla olevat esineet sopivat tällaiseen tutkailuun!

Vatsallaan maatessaan nelikuinen pystyy jo usein tukeutumaan kyynärvarsiinsa. Hän pystyy myös hetken varaamaan alaraajojensa varaan, jos häntä hetken seisotetaan.

Neuvolassa tämän ikäiselle vauvalle tehdään traktiokoe, mikä tarkoittaa, että vauvan pään hallintaa tarkastellaan. Vauvan tulisi hallita päänsä makuuasennossa ja tuetussa istuma-asennossa.

Tuntoaistiaan vauva tarvitsee muun muassa siihen, että hän oppii hahmottamaan oman kehonsa ulottuvuudet. Vauvan kädet yltävät pituussuunnassa polviin asti, joten vauva hahmottaa itsensä niihin saakka.

Keho toimii vielä kokonaisuutena. Kun vauva tarttuu esineeseen kahdella kädellä, myös jalat liikkuvat samalla tavoin ja menevät yhteen.

Vauva oppii vaihtelemaan painoaan vartalonsa toiselta puolelta toiselle. Näin hän pystyy tarttumaan sivuillaan oleviin tavaroihin yhdellä kädellä.

Vauva saattaa kiepsahtaa vahingossa kyljelleen, kun hän pitelee käsillä kiinni varpaistaan ollessaan selällään. Tahattomista kiepauksista vauvalle kehittyy hiljalleen ymmärrys siitä, että toista kylkeä on mahdollista käyttää tukena, jotta voi kääntyä selältä vatsalleen tai vatsalta selälleen.

Vauvan motorinen kehitys saa aikaa pikkuisen propellin

Viisikuinen pyrkii innokkaasti liikkeelle ja suoristaa kätensä tueksi, jotta pystyy ihmettelemään ympäristöään laajemmin. Vauva pyörii, kieppuu vatsallaan propellina napa-akselinsa ympäri ja saattaa myös peruuttaa. Vauva tavoittelee mielellään ympärillä olevia leluja. Ne toimivatkin hyvinä motivaattoreina liikkumiselle.

Nyt vauva alkaa yleensä toden teolla harjoitella käännöksiä selältä vatsalleen ja vatsalta selälleen.

Omia varpaita on hauskaa uittaa suussa, koska vauva oppii nostamaan peppuaan selinmakuulla, ja saa näin jalat yltämään lähelle käsiä ja kasvoja.

Ryömisen aikakin alkaa olla käsillä. Tämä tapahtuu, kun vauva tajuaa, että molempia, sekä käsiä että jalkoja, täytyy käyttää moiseen hommaan. Tyylejä ryömiä on useita. Vauva saattaa ryömiä ikään kuin kädet puuskassa rintalastan alla tai vuorottaisilla, kierähdysten tapaisilla.

Sylissä ollessa tai muutenkaan vauvaa ei enää kiinnosta makoilu, varsinkaan silloin, kun puolivuotispäivä alkaa lähestyä. Nyt on aika jumpata jalkoja, seisoskella, hytkyä, pomppia ja venytellä raajoja!

Lähteet: Lastenneuvolaopas, Suomalainen vauvakirja (Matilda Katajamäki ja Outi Gyldén)

Lue myös: Vauvan motorinen kehitys 1–2-kuukauden iässä

Sylivauvasta vauhtimadoksi – Vauvan motorinen kehitys: 6 kk

Mutsis on -blogi: Vauvan kehitys 3kk – ”Tosi vakava ja ihanan iloinen tyyppi”

Anna.fi: Halataanko sinua tarpeeksi? Halauksen 10 konkreettista terveyshyötyä

Kommentit (1)

Tässä iässä he tarvitsevat silmän ja silmän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X