Lapsen terveys 03.06.2017 Päivitetty 13.08.2019

Vauvan terveys: asiantuntija kertoo, mikä on normaalia ja mikä viesti sairaudesta

Vauvan tuoreita vanhempia askarruttaa usein, mikä on normaalia ja milloin pitäisi mennä lääkäriin? Pyysimme lastenlääkäriltä neuvot yleisimpiin pulmatilanteisiin.

Teksti
saga wiklund
Kuvat
iStock

Vauvan kanssa synnytyssairaalasta kotiutuneet vanhemmat ovat uuden edessä, ja moni asia vauvan terveydessä mietityttää.

Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen Lastenlääkäriasema Pikkujätistä kertoo, miten pikkuvauvan vaivoja voi helpottaa kotikonstein ja milloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Vauva itkee usein, luultavasti vatsavaivojen takia, mutta päivään mahtuu hyviäkin hetkiä. Pitääkö huolestua?

Kaikilla vauvoilla on jonkinasteisia vatsavaivoja – ilmavaivat ja pulauttelu ovat tavallisimpia. Jos päivään mahtuu tyytyväisiäkin hetkiä, ei ole yleensä syytä huoleen.

Jos vauvalla on koliikki, se tekee hänestä erityisen itkuisen. Koliikin syytä ei tunneta, eikä siihen valitettavasti ole tehokasta hoitoa. Koliikki koettelee vauvaa ja vanhempia, mutta se menee itsestään ohi.

Apua kannattaa hakea, jos vastasyntynyt on jatkuvasti tyytymätön ja hänellä on syömisongelmia. Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos lapsella on kaaressa lentäviä syöksy-oksennuksia. Syynä voi olla alemman vatsaportin ahtauma tai maitoallergia.

Rintamaitolapsilla uloste on yleensä löysää ja sinapinväristä. Infektio, koliikki tai allergia voivat muuttaa ulosteen vihreäksi. Jos kakka on jatkuvasti vihreää, syy on hyvä selvittää. Muutamasta vihreästä ulosteesta ei tarvitse huolestua, mutta jos lapsen kakka on jatkuvasti poikkeavan näköistä tai niin runsasta, ettei paino nouse, on myös syytä hakea apua.

Miksi vauvan maha on kipeä: 10 mahdollista syytä

Vauvan ulosteessa on vaaleita veriviiruja. Miksi?

Veriviirut alle kuukauden ikäisen vauvan ulosteessa voivat kertoa peräsuolen tulehduksesta, joka on itsestään ohimenevä tautitila. Yksittäisistä veriviiruista ei tarvitse huolestua, jos vauva muuten voi hyvin ja paino nousee.

Joskus harvoin veriviirut voivat johtua myös allergiasta.

Vatsa on pinkeä ja vauva itkee paljon. Miten ilmavaivoja voisi helpottaa?

Vauvoja neuvotaan syöttämään vapaasti, ja tästä voi välillä seurata ylisyöttämistä: äiti tarjoaa rintamaitoa joka itkuun. Koko ajan syövä lapsi kakkaa tiheään, on itkuinen ja vatsaan kertyy paljon ilmaa. Painonnousu on yleensä runsasta. Tässä tilanteessa olisi hyvä syöttää lasta päivällä 3–4 tunnin välein ja yöllä 4–6 tunnin välein, mikä vähentää itkuisuutta ja ilmavaivoja.

Vauvahierontakin voi auttaa: laita lapsi selälleen alustalle, nosta hänen pyllyään ylös, koska ilma nousee ylös ja poistuu silloin helpommin. Hiero varovasti kämmenellä vatsaa myötäpäivään. Kohta voi kuulua rupsutusta, kun ilma tulee ulos.

Olkapäällä kantaminen ja pyllyn taputtelu auttavat myös.

Vastasyntynyttä pitää käsitellä aina hellästi ja ravistelematta.

Vauva pulauttelee paljon, mutta mikä on liikaa?

Runsas pulauttelu voi olla täysin normaalia. Mitä enemmän vauva syö, sitä enemmän hän pulauttelee, sillä vauvan ylempi vatsanportti on väljä.

Jos lapsi on muuten tyytyväinen, pulauttelusta ei tarvitse huolestua – ellei vauva pulauttele voimalla.

Milloin huolestua pulauttelun määrästä?

Mikä on riittävä painonnousu ensimmäisinä viikkoina?

Jos lapsen paino laskee sairaalassa yli 10 prosenttia syntymäpainosta, vauvalle annetaan yleensä lisämaitoa. Syntymäpainon saavuttamiseen voi mennä toisinaan yli viikko.

Jos olet huolissasi vastasyntyneesi painonnoususta, voit pyytää painon seurantaa neuvolassa.

Kotona voi tehdä itsekin syöttöpunnituksia: käy digitaalisella vaa’alla lapsi sylissäsi ennen ja jälkeen syötön.

Vauvan paino nousee yleensä noin 150 grammaa viikossa ensimmäisten kuukausien ajan.

Tunnista vauvan itkun syyt

Mistä johtuu vastasyntyneen alhainen verensokeri, ja miten sitä hoidetaan?

Vastasyntyneen alhainen verensokeri liittyy tavallisimmin äidin raskausdiabetekseen tai diabetekseen.

Alhaista verensokeria hoidetaan antamalla vauvalle lisämaitoa siihen asti kunnes äidin oma maidontuotanto on riittävää ja lapsi jaksaa imeä tarpeeksi. Vauvan verensokeri tasoittuu yleensä nopeasti normaaliksi. Ruokailun säännöllisyys on myös tärkeää.

Sairaalasta ei päästetä pois vastasyntynyttä, jonka verensokeri on liian alhaalla. Yleensä kotiutumisvaiheessa asia on jo kunnossa, eikä sitä tarvitse enää murehtia.

Vastasyntynyt todettiin sairaalassa lievästi keltaiseksi. Pitäisikö huolestua?

Vauvan keltaisuus johtuu yleensä maksan kypsymättömyydestä, ja tila menee itsestään ohi. Keltaisuuden aiheuttaa elimistöön kertynyt bilirubiini, joka on hemoglobiinin hajoamistuote. Bilirubiinia kertyy vereen kunnes maksan toiminta tasaantuu.

Voimakkaasti keltaisille lapsille annetaan sairaalassa sinivalohoitoa; voimakkaassa keltaisuudessa silmänvalkuaisetkin voivat kellertää.

Koholla olevia keltaisuusarvoja seurataan synnytyssairaalan polilla kotiutumisen jälkeen. Lievää keltaisuutta voidaan seurata neuvolassa.

Jos vauvan silmänvalkuaiset alkavat kellertää, hänet on syytä viedä lääkäriin.

Vauvalleni tuli synnytyspahka. Miten kauan pään muotoutuminen kestää?

Synnytyspahka on hematooma eli verihyytymä ihon alla. Se on kuin paksu mustelma, jonka paraneminen kestää viikon tai pari. Imukupin aiheuttama pahka voi säilyä pidempään, mutta sekin häviää kuukauden sisällä.

Jos pahka on suuri, se voi tilapäisesti laskea vauvan hemoblogiinia, mutta muuta haittaa siitä ei ole.

Lasta kannattaa nukuttaa molemmilla kyljillä, jotta hänen päänsä muotoutuisi tasaisesti.

Vauvalla oli syntyessään lonkka sijoiltaan. Miten tätä hoidetaan?

Lonkkaluksaatiossa reisiluun pää ei ole paikoillaan lonkkanivelessä, ja tarvitaan lasta- tai valjashoitoa. Vastasyntyneenä lonkan luksaatio on helpompi korjata kuin myöhemmin. Vauvan perätila raskausaikana altistaa lonkkaluksaatiolle.

Lonkkaluksaatiota tavallisempi vaiva on löysä lonkka, jossa lonkkamalja on niin laakea, että reisiluun pää uhkaa luisua pois paikoiltaan. Vauvaa voidaan hoitaa leveällä vaipalla tai lastahoidolla, kuten lonkkaluksaatiossa.

Vastasyntyneen lonkat tutkitaan aina synnytyssairaalassa ennen kotiutumista, ja vauvan lonkkaongelmat huomataan yleensä jo tässä vaiheessa. Vanhempien ei siis tarvitse huolehtia vauvan lonkista, jos tarkastuksessa ei ole huomattu mitään erityistä.

Vauva karsastaa jatkuvasti. Pitäisikö hänet viedä silmälääkärille?

Kyllä, jos karsastus on voimakasta ja sitä esiintyy muulloinkin kuin väsyneenä. Lähete silmälääkärille kannattaa pyytää, kun lapsi on muutaman kuukauden ikäinen.

Jos vauva karsastaa vain väsyneenä ja oppii kohdistamaan katseensa, ja neuvolassa tutkittu silmien punaheijaste on kunnossa, ei sen sijaan ole syytä huoleen.

Näin lapsen karsastus havaitaan ja hoidetaan

Silmien punaheijaste tutkitaan neuvolassa kuuden viikon ikään mennessä. Punaheijasteen samentuma kertoo yleensä silmäsairaudesta.

Jutun lähteenä on käytetty myös Duodecimin Terveyskirjastoa.

Juttu julkaistiin Kaksplussassa  3/2017

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X