Vauvan terveys 16.04.2020

Vauvaneuvolan näkemys 7 koronahuoleen: Saako isovanhempi tulla katsomaan vauvaa? Pääseekö vauva neuvolaan?

Koronavirus on mutkistanut vauvaperheiden arkea. Selvitimme, miten neuvolakäynnit on järjestetty koronaepidemian aikaan ja millaista apua perheet voivat saada.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Pienen vauvan kanssa elämää opettelevat vanhemmat tarvitsevat lähes aina jonkinlaista tukea. Vauvan kasvu voi mietityttää, imetys voi aiheuttaa haasteita tai oma jaksaminen voi huonosti nukuttujen öiden jälkeen olla koetuksella.

Mutta mistä vanhemmat saavat apua nyt, kun isovanhempia ei saisi pyytää lastenhoitoavuksi ja neuvoloiden toimintaa on supistettu?

Selvitimme vastaukset seitsemään vauvaperheitä askarruttavaan kysymykseen koronaepidemian keskellä.

Vastaukset kysymyksiin antoi Vantaan neuvolatoiminnan osastonhoitaja Anni Paaskoski.

Huomioi! Käytännöt poikkeavat eri kunnissa toisistaan ja ohjeistukset voivat muuttua valtakunnallisten suositusten mukaan. Varmista paikkakuntasi ajantasaiset käytännöt neuvolasta.  

Tehdäänkö vauvan ensimmäistä neuvolakäyntiä kotona?

Monessa kunnassa vastasyntyneen ensimmäinen neuvolakäynti pyritään toteuttamaan perheen kotona. Ainakin Vantaalla kotikäyntejä yhä tehdään, mutta niin, ettei kenenkään terveys vaarannu.

– Samana päivänä, kun kotikäynti on, neuvolasta vielä soitetaan ja varmistetaan, että perhe on terve, eikä perheessä ole muita tiedossa olevia riskitekijöitä koronaan liittyen, Anni Paaskoski kertoo.

Kotikäyntijärjestelyt suunnitellaan ja järjestellään tapauskohtaisesti tilanteissa, joissa joku perheenjäsenistä on sairaana tai karanteenissa.

Koronavirus ja neuvolakäynnit: Onko vauvojen tarkistuksia vähemmän?

Vauvojen neuvolatarkastukset järjestetään koronatilanteesta huolimatta samassa aikataulussa kuin normaalistikin.

Esimerkiksi Vantaalla neuvolakäynnit järjestetään kaikille 0-1,5-vuotiaille lapsille. Joissain kunnissa, kuten Turussa, ikähaarukka on suppeampi (0-6 kuukauden ikäisten määräaikaistarkastukset järjestetään normaalisti) ja joissain laveampi, kuten Kuopiossa (0-2-vuotiaiden tarkastukset järjestetään normaalisti).

Leikki-ikäisten lasten kiireettömät neuvolatarkastukset ovat monissa kunnissa toistaiseksi tauolla. Jos leikki-ikäisen kanssa on jotain erityistä huolta, kannattaa omasta neuvolasta selvittää mahdollisuutta päästä vastaanotolle.

Saako molemmat vanhemmat tulla vauvan mukana neuvolaan?

Kuntien kohdalla on eriäviä käytäntöjä sen suhteen, ketkä saavat tulla mukaan vauvan neuvolakäynneille.

Esimerkiksi Vantaalla, Turussa ja Kuopiossa vauvan mukaan saa tulla vain yksi vanhempi. Helsingissä puolestaan molemmat vanhemmat saavat ainakin toistaiseksi tulla mukaan neuvolaan.

Saako enää imetysohjausta?

Jos perhe tarvitsee erityistä tukea vauva-arkeen, sitä pyritään edelleen järjestämään. Esimerkiksi Vantaalla imetysohjausta on mahdollista yhä saada.

Koronavirus ja neuvolakäynnit: pienten vauvojen käynnit järjestetään

Vaikka neuvoloiden toimintaa on supistettu, esimerkiksi imetysohjausta pyritään yhä järjestämään.

Koronavirus ja neuvolakäynnit: Järjestetäänkö ylimääräisiä neuvolakäyntejä lainkaan?

Jos vauvan terveys huolettaa, kannattaa neuvolaan ehdottomasti olla yhteydessä. Ongelma voi hoitua vastaanottokäynnin sijaan terveydenhoitajan kanssa puhelimitse.

Vauvoille kuitenkin järjestetään myös ylimääräisiä vastaanottoaikoja neuvolaan, jos niille on tarvetta. Esimerkiksi kasvukontrollikäyntejä järjestetään tarpeen vaatiessa. Lapsen ikä otetaan huomioon siinä, kuinka nopeasti ajan saa.

– Pienten vauvojen mitat on tärkeää saada otettua tietyllä viikolla tai jopa tiettynä päivänä, kun puhutaan vastasyntyneistä. Isompien lasten kohdalla kasvukontrollikäynnin ei pääsääntöisesti tarvitse olla juuri tiettynä hetkenä, vaan käyntiajankohdan suhteen on usein enemmän liikkumavaraa.

Saavatko isovanhemmat tulla katsomaan vauvaa?

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia, kuten yli 70-vuotiaita, ei tule tällä hetkellä tavata, THL ohjeistaa. Myös terveiden ja riskiryhmiin kuulumattomien suositellaan välttävän muiden kuin samassa taloudessa asuvien ihmisten tapaamista.

Isovanhempien ei siis suositella tulevan katsomaan vauvaa, vaikka he eivät kuuluisikaan riskiryhmiin. Toisaalta asia ei kuitenkaan ole täysin mustavalkoinen.

– Suosittelemme välttämään ylimääräisiä kontakteja, mutta kuuntelemme perheen tilannetta sen suhteen, millaista tuen tarvetta heillä on. Jos arki rullaa normaalisti, kontakteja ei ole järkevää lisätä.

Mistä vauvaperhe saa vertaistukea, kun ryhmät on peruttu?

Neuvoloiden perhevalmennusryhmät ja avoimet vauvatapaamiset on tällä hetkellä peruttu. Myös seurakuntien ja järjestöjen perhekahvilatoiminta on tauolla. Saavatko vauvaperheet mistään tällä hetkellä vertaistukea?

Ainakin Vantaalla etätapaamisia suunnitellaan.

– Odotusajan perhevalmennuskerrat pyritään toteuttamaan etänä, ryhmävideovastaanottoina viimeistään toukokuusta lähtien. Meillä perhevalmennukseen kuuluu normaalisti ryhmätapaaminen vauvan syntymän jälkeen.

Kenties myös vauvaryhmien tapaamiset siirtyvät jossain vaiheessa verkkoon.

– Henkilökunta on meillä tosi innostunutta, ja ideoita ja ajatuksia on paljon. Jos tilanne sallii, vertaisryhmätyyppisiä etätapaamisia voi olla mahdollista järjestää tulevaisuudessa, Paaskoski kertoo.

–  Keräämme kokemuksia etäperhevalmennusryhmistä ja näiden perusteella voimme suunnitella uusia ryhmiä, jos koronatilanne vaatii ja ryhmille tuntuisi olevan asiakaskunnassamme tilausta. Yritämme auttaa lapsiperheitä uusin keinoin niin hyvin kuin se on mahdollista.

Lue myös: Sadat naiset kapinoivat synnytyssairaaloiden koronatoimia vastaan – Tays: Tiukka puolisokielto laajenemassa koko maahan

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X