Vauvan terveys 18.04.2016 Päivitetty 13.08.2019

Näin hoidat vauvaa kesällä

Kesällä vauvan herkkä iho joutuu kuumuuden, hiostavuuden ja katupölyn kohteeksi. Samoin nesteytys ja auringolta suojautuminen ovat tärkeitä.

Teksti
Else Turunen
Kuvat
123RF
3 kommenttia

Tarjoa vauvalle usein juotavaa

Kuumat kesäpäivät hikoiluttavat vauvaa etenkin, kun häntä kuumentavat myös vaipat. Tarjoile vauvallesi silloin tällöin vettä normaalien syöttöjen välillä. Äidinmaitoa saavalle lapselle voit tarjota rintaa tavallista useammin.

Vauvalle voi syöttää myös nestemäisiä ruokia kuten hedelmä-, marja- ja kasvissoseita sekä velliä. Nestevajauksen merkkejä ovat kuopalla olevat silmät ja kuiva suu sekä kärttyisä mieli.

Lue myös: Tunnista vauvan allergia – näin helpotat oireita
Keskustele: Vauvalle vettä hellepäivinä

Totuta vauva aurinkolaseihin

Lapsen silmän kirkas mykiö suodattaa UV-säteilyä aikuisen silmää huonommin. Suojaa lapsesi silmät aina auringon paistaessa, erityisesti hiekkaleikeissä, uimarannalla, keväthangilla tai veneillessänne.

Kannattaa valita lasit, joissa on merkintä UV 100 % tai UV 400. Ne suodattavat UVA- ja UVB-säteet kokonaan. CE-merkki kehyksessä kertoo, että lasit täyttävät eurooppalaiset suojakriteerit.

Käytä aurinkolaseja, jotka suojaavat silmät myös sivuilta tulevalta säteilyltä. Lasien istuvuus on ykkösjuttu, sillä tärkeintä on saada lapsi tottumaan laseihin.

Lue myös: Milloin vauvan voi viedä ensi kertaa ulos?
Keskustele: Minkälaiset aurinkolasit?

Ilmanvaihtoa vauvan vaunuihin

Kesävauva viihtyy vaunuissa, joihin tuuli pääsee kevyesti puhaltelemaan. Kannattaa aina välillä tarkistaa, ettei lämpötila vaunun kopassa nouse korkeaksi.

Monissa malleissa on kopan perällä luukku, jonka voi aukaista tuuletusta varten. Aurinkosuojaksi voi asettaa kevyen liinan niin, että se ei estä tuulenvirettä vaunuihin tai käyttää päivänvarjoa.

Kannattaa myös seurata auringon liikkeitä, ettei vaunussaan nukkuva vauva joudu kuumaan paahteeseen.

Muista, että vauvaa ei saa missään nimessä jättää nukkumaan kuumaan autoon edes hetkeksi!

Pitkillä automatkoilla on syytä tarjota vauvalle useasti vettä.

Lue myös: Tunnista ja hoida vauvan vatsavaivat
Keskustele: Vaunut helteellä

Anna vauvalle ilma- ja vesikylpyjä

Kesällä vauva voi esimerkiksi puistossa tai mökillä olla helposti ilman vaippaa. Herkkä iho ja pienet varpaat pitävät tuulettumisesta.

Vauvaa voi kylvettää vaikka päivittäin, jos tämän iho on hyvä. Myös päivittäinen nopea suihku äidin tai isän tukevassa otteessa virkistää.

Lämpimänä päivänä voit totuttaa vauvaa myös puhtaaseen luonnonveteen.

Lue myös: Milloin vauva pitää viedä lääkäriin?
Keskustele: Vauvan ilmakylvyt

Suojaa vauva vaatteilla

Paras aurinkosuoja alle parivuotiaalle on varjo. Kevyet ja väljät vaatteet sekä hattu peittävät ihon auringonsäteiltä. Tiivis puuvillakudos ja silkki ovat hyviä suojaavia materiaaleja. Tummat ja värilliset löysät vaatteet suojaavat paremmin kuin vaaleat.

Erityisen tärkeää suojautuminen on päivällä kello 11–15 aikaan, kun aurinko porottaa polttavimmin. Pilvisyys vähentää UV-säteilyä, mutta ei poista suojautumisen tarvetta.

D-vitamiinin takia palamisen riskiä ei kannata ottaa. D-vitamiinin päivätarpeeseen riittää auringon säteily kämmenen kokoiselle alueelle muutama minuutti päivässä, ja alle kaksivuotiaille lapsille suositellaan muutenkin D-vitamiinia valmisteena 10 mikrogrammaa vuorokaudessa läpi vuoden.

Säätiedotuksissa ilmoitetaan UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi eli UVI, jota kannattaa seurata. Auringolta on syytä suojautua, kun UVI-arvo on yli kolme. Etelä-Suomessa UVI on yli kolme toukokuusta elokuuhun.

Lue myös: Bakteerit auttavat vauvaa: Näin vahvistat vauvan mikrobistoa
Keskustele: Vauva auringossa: saako aurinko osua silmiin?

Mikä on sopiva aurinkovoide vauvalle?

Ihon palamista pitää välttää. Mitä enemmän vauva altistuu polttavalle säteilylle, sitä suurempi ihosyövän riski hänellä on myöhemmin.

Vauvalle voi käyttää lapsille tehtyä korkean suojakertoimen aurinkovoidetta. Niissä on vähemmän kemiallisia suoja-aineita kuin aikuisten voiteissa.

Fysikaalinen suoja on lapsille turvallisin, sillä sen titaanioksidi muuttaa auringon säteet lämmöksi ja heijastaa jonkin verran säteitä pois. Se myös estää sekä UVA- että UVB-säteiden pääsyn iholle.

Tavallisten aurinkovoiteiden korkea suojakerroin saavutetaan useilla eri kemikaaleilla. Lapsen iho kehittyy aina 16-vuotiaaksi asti, siksi kemikaalikuormaa iholle kannattaa miettiä.

Aurinkovoiteissa käytettävien nanohiukkasten turvallisuus mietityttää valveutuneita. Tutkimusten valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että titaanioksidin mikro- ja nanokokoiset hiukkaset eivät tunkeutuisi ihon kuollutta sarveiskalvoa pidemmälle.

Aurinkovoidetta kannattaa laittaa riittävästi ja lisätä aina tarvittaessa. Iho on hyvä pestä voiteista puhtaaksi, kun lapsi palaa sisätiloihin.

Jos lapsen iho palaa, vaurioitunutta kohtaa pitää valella viileällä vedellä noin 15 minuuttia. Aikuisille tarkoitettuja after sun -tuotteita ei saa laittaa. Vauvalle tarkoitettu öljy tai voide rauhoittaa ihoa.

Lue myös: Video: vauvan päähieronta
Keskustele: Hyvä aurinkorasva taaperolle tai vauvalle?

UV-vaate vai ei?

Tavallinen peittävä vaatetus suojaa auringolta useimmiten riittävästi. Erityisesti tiiviisti kudotut, ilmavat materiaalit ovat tehokkaita ja miellyttäviä myös käyttää. Peruspuuvillapaita estää noin 90 prosenttia UV-säteilystä. Vaatteiden suoja kuitenkin heikkenee, kun vaate kuluu, venyy ja kastuu useasti.

Myynnissä on tehokkaasti auringolta suojaavia UV-vaatteita. Niitä kannattaa harkita erityisesti, jos uv-indeksi on 5–6, lapsi ui paljon, matkustatte maahan, jossa säteily on hyvin voimakasta tai esimerkiksi veneilette. Hihallinen ja lahkeellinen UV-vaate suojaa ja on miellyttävän tuntuinen myös uidessa.

On hyvä tarkistaa, että UV-vaatteena myytävä tuote on testattu joko eurooppalaisen tai esimerkiksi australialaisen standardin mukaisesti. Yleisesti käytössä oleva UV-suoja-arvo on UPF, jota voi verrata voiteiden suojakertoimeen. Mitä korkeampi UPF-kerroin, sitä tehokkaampi on UV-suojaus.

Joihinkin ei-standardoituihin tuotteisiin uv-suoja on voitu saada suihkeella. Sen teho haihtuu nopeasti hikoillessa ja pesussa pois.

Asiantuntijat: Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa, tutkimusprofessori Maila Hietanen Työterveyslaitokselta ja johtava silmälääkäri Roope Sihvola Silmäasemalta. Lähde: Anja Nystén: Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos 2013), Syöpäjärjestöt ja Ilmatieteen laitos.

Lue myös: Vauvan tarvikkeet: nämä tavarat vauva tarvitsee
Keskustele: Lasten uv-suojavaatteet

Lue myös

Kommentit (3)

Tarkistaisitteko vielä D-vitamiinisuosituksen oikeaksi?

Hei Jenni, jutussa mainittu d-vitamiinisuositus eli 10 mikrogrammaa ympäri vuoden pitää edelleen paikkansa. yst.terv. Annina/toimituspäällikkö

Hei, kiitos vastauksesta! Tarkoitin sitä että kaikille alle 18 vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden :)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X